Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2
moj tato robił kiedyś płytki 30 x30 x4-5 cm nie pamietam dokładnie i takie same płytki tylko ze połówki, żadna z nich nie pękała ,jeżdżą czasami po nich samochody osobowe i nic sie nie dzieje. Jakie drutu uzywasz do zbrojenia.? moze nie odpowiednia zaprawa.?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Mnie też to dziwi że 4,5 cm jest za cienkie na zbrojenie ?? ja z końcówek zaprawy zalewałem krążki i mają ok 4 cm grubości, bez żadnych zbrojeń i już któryś rok się po tym chodzi i jest OK, leży bezpośrednio na ziemi. Formy robiłem, z plastikowych wiaderek 5 i 10 litrowych.
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popytałem na składzie, mogłem mieć żwirek zanieczyszczony solą do dróg ( nie wymyty samochód...), dlatego beton nie wiązał, dostałem nowy czysty gratis 
Ps. dziękuje za rady, inaczej nie ruszyłbym pewnie "tyłka" i nie wiedziałbym gdzie był błąd

Ps. dziękuje za rady, inaczej nie ruszyłbym pewnie "tyłka" i nie wiedziałbym gdzie był błąd

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
mr25ur i _fox_ moglibyście wrzucić jakieś fotki jak to wygląda już na ziemi, gotowe do użytku (użytkowane)? 

- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wrzucę za kilka dni, na razie mam rozłożone, zacząłem właśnie wkopywać, jedno błoto, jeszcze leje, i jeszcze maluję powoli... 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Po co wrzucać fotę, w moim przypadku są to koła średnicy wiaderka 5 lub 10 litrowego grubości ok 4 cm, w zależności ile zaprawy w betoniarce zostało. Pociąłem kilka wiaderek na 5 cm pierścienie i zalewałem bez żadnych zbrojeń i tego typu cudów. Po 3 dniach pierścień się zdejmowało i do powtórnego użytku
A kółka leżą na gołej ziemi, chodzę po tym i nic się nie dzieje.

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
_fox_ czy możesz napisać proporcje zaprawy jaką użyłeś? Czy wykorzystałeś coś gotowego?
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U syna zrobiliśmy jakieś 20 m kw takich płytek...30x30cm ,grubość 3 cm..formy kupione ,beton gotowy-ten sam z którego robiłem rolbordery.Zbrojenie różne..obaj pracujemy w branży metalowej więc z różnego typu odpadami nie mamy problemu.Płytki układaliśmy na podsypce piaskowej..ani jedna nie pękła..
Anno w zasadzie to robiłem cegły na słupki 30x30 grubość 11 cm z otworem w środku /wiaderko 3 litrowe/ jak nie trafiłem z zaprawą to musiałem ją spożytkować więc zalewałem wspomniane pierścienie. Zaprawa standardowa
mam betoniarkę 50 l a więc na oko
pół worka cementu 10 l wody i piach do żądanej konsystencji
Jak to mówią syp wodę lej piasek materiału nie żałuj
Zrobiłem słupki i stoją już ładnych kilka lat pomimo że buja się na nich i brama i furtka.

Jak to mówią syp wodę lej piasek materiału nie żałuj

Po co?, a no po to, że kończymy budowę domu. Mam spory dylemat jak zrobić ścieżki w ogrodzie. Chciałabym, żeby były to właśnie takie placki na trawie, po których się chodzi. Gotowe imitujące drewno są drogie, dlatego chciałbym zobaczyć jak wyglądają takie własnej roboty. Oczywiście jeśli to problem to nie ma sprawy. W ostateczności zrobię w wakacje kilka na próbę i na żywo przekonam się czy mi pasuje. Pozdrawiam. Aldona._fox_ pisze:Po co wrzucać fotę, w moim przypadku są to koła średnicy wiaderka 5 lub 10 litrowego grubości ok 4 cm, w zależności ile zaprawy w betoniarce zostało. Pociąłem kilka wiaderek na 5 cm pierścienie i zalewałem bez żadnych zbrojeń i tego typu cudów. Po 3 dniach pierścień się zdejmowało i do powtórnego użytkuA kółka leżą na gołej ziemi, chodzę po tym i nic się nie dzieje.
- Anna29
- 500p
Fox no właśnie ja zawsze mam problem z tymi proporcjami piasku do cementu. Zawsze źle robię i się kruszy.
Chciałabym spróbować zrobić płytki chodnikowe 30x30 bo brakuje mi na ścieżki w warzywniku.
Jaka jest najlepsza proporcja cementu do piasku? 1:2, 1:3 ? Mam metalowe pręty i mogę je dorzucić w ramach wzmocnienia.
Czy smarowałeś czymś te wiaderka, żeby łatwiej wyjąć?
Chciałabym spróbować zrobić płytki chodnikowe 30x30 bo brakuje mi na ścieżki w warzywniku.
Jaka jest najlepsza proporcja cementu do piasku? 1:2, 1:3 ? Mam metalowe pręty i mogę je dorzucić w ramach wzmocnienia.
Czy smarowałeś czymś te wiaderka, żeby łatwiej wyjąć?
Aldi42 odnośnie ścieżek w ogrodzie to sorki ale popatrz jest temat o takim właśnie tytule Tania ścieżka w ogrodzie są tam różne rozwiązania i moja fotka też wisi.
Anno proporcja to 2 części piachu, 1 część cementu, wody daję do uzyskania potrzebnej konsystencji.
Wiaderek nie smarowałem, ale owijałem folią, oczywiście napełniałem go piachem żeby sobie w miarę stabilnie stało w formie. Formy miałem drewniane, połączone po dwie cegły w formie.
A tych kółek niczym nie smarowałem po 3 dniach to już same schodziły, układałem ich tylko mniejszą średnicą do góry.
Anno proporcja to 2 części piachu, 1 część cementu, wody daję do uzyskania potrzebnej konsystencji.
Wiaderek nie smarowałem, ale owijałem folią, oczywiście napełniałem go piachem żeby sobie w miarę stabilnie stało w formie. Formy miałem drewniane, połączone po dwie cegły w formie.
A tych kółek niczym nie smarowałem po 3 dniach to już same schodziły, układałem ich tylko mniejszą średnicą do góry.
- Anna29
- 500p
Kurcze fox podrzuciłeś mi pomysł na formę. Mam sporo desek na działce. Mogłabym taka formę zrobić i też folią wyłożyć. Może jutro spróbuję zrobić na próbę jedną płytkę.
Nie chcę kupować form, by nie wchodzić w dodatkowe koszty. Spróbuję to zrobić z ciekawości czy wyjdzie i się będzie trzymać.

Nie chcę kupować form, by nie wchodzić w dodatkowe koszty. Spróbuję to zrobić z ciekawości czy wyjdzie i się będzie trzymać.

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój ojciec kwadratowe i prostokątne płytki tak robi:
kawałek płyty meblowej, przybijasz do niej ramkę z listewek, wykładasz folią i forma gotowa.
Tylko beton lać.
Ja w tym roku też zrobię takie chodniczki.
kawałek płyty meblowej, przybijasz do niej ramkę z listewek, wykładasz folią i forma gotowa.

Ja w tym roku też zrobię takie chodniczki.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Anno musi wyjść i na pewno będzie ok
mam zrobione kilka form, ale skręcam ich tymi czarnymi wkrętami, tylko po to żeby później jeden bok poluzować i cegiełka bądź płytka wychodzi bez problemu.