Przydomowa hodowla kur cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p
Od: 2 wrz 2012, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mała, przydomowa hodowla kur

Post »

I ja mam ochotę na hodowlę kurek. Ogrodzenie już mam, kurnika nie mam :wink: Kurki może się już wykluły hehe. Dopisuję się, coby mi wątek nie umknął.
Agnieszka
Awatar użytkownika
piatka97
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2014, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hmmm planuję w tym roku a dokladniej w meisiacu kwietniu zakup okolo 6-8 niosek jedynie an ten rok ze względu na brak miejsca na przechowanie kur przez zimę. Tylko problem w tym że nie wiem jak najtanszym ksoztem moglbym je karmić, dokladnie czym.. slyszalem że ludzie na wsi karmią swoje nioski namoczonymi w wodzie skórkami do chleba czy to prawa? a jak nie tym to czym ? ale najtanszymi środkami ;) i wdzięczny bym byl jakby ktoś życzliwy pomogl mi skonstruowac małą "kanciapkę" noo budkę dla tych kur tanim naprawde tanim kosztem wraz z niewielkim wybiegiem ;) Za wszelkkie porady i pomoc będę naprawdę bardzo wdzięczny ;)

PS. najtańszym kosztem gdyż wlasnie sytuacja materialna zmobilizowala i poniekad zmusila do myślenia nad tematem swoich jajek i mięsa. bo o $ cięzko a w sklepie wszystko drogie i ciagle $ brakuje ;c a poza tym co swoje to swoje a nie kupne ;)
Serdecznie Pozdrawiam ---> :)Rafał :)
"Każdy nowy dzień jest kwiatem Który zakwita w naszych rękach Tam gdzie się kocha, nigdy nie zapada noc.
Serce to cząstka człowieka, Które tęskni, kocha i czeka."
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

piatka97 pisze:slyszalem że ludzie na wsi karmią swoje nioski namoczonymi w wodzie skórkami do chleba czy to prawa?
Karmią chlebem, ja także karmiłem ale chleb musi byś bardzo dobrze wysuszony zanim zostanie namoczony i skarmiony. Ale to nie może być główny składnik ich diety. Proponowałbym Ci zakup pszenicy, możesz zakupić trochę u jakiegoś znajomego rolnika- zawsze będzie taniej. Możesz także podawać ziemniaki, które są dość tanim pokarmem. Jeśli masz spory wybieg to jeszcze lepiej. Do tego chwasty z pola np. pokrzywy oraz warzywa np. te które nie bardzo nadają się do zjedzenia przez człowieka ( sałata która wybiła w kwiat) oraz te z przerywki. Możesz pójść gdzieś na "kradzież" na kolby kukurydzy.
Pamiętaj że kury to nie są zjadacze chleba ( tak jak ludzie ) tylko m.in. ziarnojady. Różne typu odpadki z kuchni także są mile widziane.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
piatka97
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

no dzięki za wskazówki i sugestie no na pewno się nad tym zastanowię ;) w sumei hodowla kur w skali miesiaca nie moze wynosić kto wie ile nie? no ile 6-8 kur w skali miesiaca moze pochłaniać $ ? po za tym tak wybieg moge im zrobić tylko wlasnie zalezy mi by najpierw zrobić i to na dniach im jakąś budkę do znoszenia jaj jak i zarowno do spania, może mi tutaj też coś doradzisz? ;)
"Każdy nowy dzień jest kwiatem Który zakwita w naszych rękach Tam gdzie się kocha, nigdy nie zapada noc.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam genialne książki o chowie i hodowli kur. Później jeśli będę miał czas to Ci wyślę zdjęcia działu o budowie kurnika.
PS. Uważaj z tym chlebem bo przy dużej jego udziale w diecie kury mogą chorować na wątrobę.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
piatka97
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

o jeazuuu dziękuję Paweł za tak ogromną pomoc z góry wielkie dzięki ;) spoko spoko jeszcze się wiele naucze zanim zakupię te kury mam jeszcze przeciez z jakies 2 tygodnie ;)
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polecam Ci serdecznie tą stronę: http://www.forum.woliera.com/ . Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj a będzie dobrze. :D
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
piatka97
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję już zaczynam ^^
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra zrobiłem te zdjęcia:
1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5. Obrazek

6.
Obrazek

7.
Obrazek

8.
Obrazek
Pozdrawiam Paweł
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
barjed5251
200p
200p
Od: 12 lut 2013, o 08:13

Post »

Dzięki Paweł za poradę. ;:180 Kurki dzisiaj kupione,już biegają w nowym domu.Myślę ,że im dobrze będzie u mnie.Dzięki kurom czuję się jak Kopciuszek.Kupiłam pszenżyto ze sporyszem i po prostu wybieram go miarka po miarce.Tylko jedno ale...czy takie zboże nie zaszkodzi kurakom ,mimo że go przebieram !Na razie kupiłam z kurakami paszę i tą zadałam,ale będę karmić zbożem i swoimi okopowymi + zielenina.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
Awatar użytkownika
piatka97
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

barjed a mogłbyś zaprezentować swój kurniczek?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

barjed5251 liczmy na to że nic im nie będzie. Jeśli go przebierasz to prawdopodobieństwo zatrucia bardzo maleje. Ale następnym razem już będziesz wiedział o co chodzi i nie zrobisz tego błędu z wyborem zboża. Pamiętajmy, że mimo, że kura może nie jest wyjątkowo czystym zwierzęciem ( zjada różne brudne owady, grzebie w ziemi i wybiera z niej jakieś resztki, zjada kamyczki i piasek ) to nie znaczy że może jeść stare, zakisłe czy nawet spleśniałe jedzenie. Ale myślę że to już wiecie. Życzę wam pomyślnego chowu, a może nawet hodowli :D . W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą. :wit
Pozdrawiam Paweł
barjed5251
200p
200p
Od: 12 lut 2013, o 08:13

Post »

piatka97 pisze:barjed a mogłbyś zaprezentować swój kurniczek?

Bardzo chętnie bym wstawiła zdjęcie ale jak ? Pojęcia nie mam jak i co . ;:223 ,czekam na wnusię do pomocy .
U mnie to nie kurnik tylko pomieszczenie gosp. przerobiony na kurnik.To jest wstawione 2 dodatkowe okna(0,90x 0,90 ) drzwiczki wyjsciowe,swiatło,grzędy ,skrzynki nioski,a do tego ogrodzony wybieg z 1000 m2,cień też jest pod jesionami,słonce też.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
Awatar użytkownika
piatka97
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No no no brzmi iteresująco jestem jeszcze bardziej ciekawy jak to wyglada , ale wiem raczej o czym mowisz bedzie to pewnie kurnik w stylu kurnika ktory posiadali moi pradziadkowie ktory jeszcze z dzieciństwa pamiętam no ale i tak czekam na zdjęcia , spokojnie nikomu się nie śpieszy ;) a i pozdrów wnuczkę ^^
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

piatka97 i barjed5251

Czekamy na Wasze zdjęcia kurników.
Tutaj jest instrukcja jak wstawiać zdjęcia na forum...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=53&t=28099
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”