W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W cieniu brzozy

Post »

Tajeczko :wit , z sentymentem nie powalczysz. Zapewne ja postąpiłabym tak samo. Z moim jaśminowcem na szczęście nie łączy mnie żadna inklinacja. Nie wiem jeszcze co z nim zrobię, ale mi przeszkadza.
Cieszę się, że Ci się podoba moja trzmielina. Bardzo ją lubię. Jest niezawodna :D .

Stasiu :wit , przepraszam jaśminowca i Ciebie :oops: . Żadna roślina nie jest brzydka.
Do "wiecznego placu budowy" za moimi oknami powoli się przyzwyczajam. Wczoraj przeżyłam chwilę grozy, widząc jak pracownicy śmigali bez zabezpieczenia po tym wysokim jak mój blok dźwigu.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko , myślę , że ta sama przyczyna nie kwitnięcia jaśminowca jak u mnie. Po prostu za bardzo cięty. Też posadziłem taką ,,dziką'' odmianę. Rósł chyba 10 lat, miał dużo kwiatów. Jak na moją działeczkę stał się zbyt wielki i zacząłem przycinać gałęzie. Kwitnienie skończyło się. Za to bardzo zagęścił się . Było mi przykro , ale poszedł na ognisko. :cry: Początek ,,łanu'' liliowego już masz. We wrześniu będę miał cebulki , najwięcej z LA.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku :wit , potwierdziłeś to co przypuszczałam. Rzeczywiście po przycinaniu zagęścił się i przestał kwitnąć. Być może skończy podobnie jak Twój.
Łan liliowy jest moim ogromnym marzeniem, oczywiście o ile wygram wojnę z nornicami.
Miej mnie w pamięci w kwestii cebulek.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Dobrze że przeprosiłaś jaśminowca :;230 Na pewno w przyszłym sezonie odwdzięczy się pięknymi kwiatkami ;:138
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Też mam problem z jaśminowcem. A raczej z jego niechęcią do kwitnienia. Tylko, że mój jest młody i uzyskany z patyczka. Rośnie w górę jak szalony, mszyce go uwielbiają i wciąż nie raczy obdarzyć mnie kwieciem :(
Trzmielina jest za to super. Też mam i bardzo sobie chwalę. Ostatnio puściłam jedną sadzonkę na jałowiec, bo troszkę goły jest od dołu. Chryzantemy szczerze polecam. Moja kolekcja sukcesywnie powiększa się ( służę sadzonkami jakby co).
Widoku z okna to Ci nie zazdroszczę. Miałam przez prawie 2 lata budowę za blokiem. Koszmar.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

ojj ale narobilas mi smaka pokazujac te truskaweczki i poziomki ;:152 w tym roku posadzilam truskawki, bo wczesniej tesciowej one potrzebne nie byly :roll: , ale przynajmniej poziomek z tegorocznego swojego siewu trochu zjadlam...
Byle do wiosny i lata... by znow moc sie rozkoszować tymi smakolykami :tan
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Chryzantemy to ja także będę u siebie dosadzać w przyszłym roku. Natomiast co do łanu lilii, to radziłabym ci się Halinko zastanowić. Oczywiście jest pięknie jak kwitną i dobrze to wyglada na zdjęciach, ale potem gdy już sterczą same suche badylki, to ta rabata nie wygląda najlepiej. Tym bardziej, że tych badylków nie można ścinać, bo cebule czerpią z nich pokarm na przyszły rok. Ja u siebie wsadzam po kilka lilii na tyłach rabat, bo i tak, jak kwitną, są dobrze widoczne, a potem badyle nie rzucają się tak bardzo w oczy.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romo :wit , naturze należy się pokora. Jaśminowiec jeszcze może otrzymać swoją szansę, bo nie podjęłam ostatecznej decyzji. Bardzo liczę na te piękne kwiatki.

Iza :wit , jak wiesz, też uwielbiam trzmielinę. Jest pociechą o każdej porze roku. Natomiast co do jaśminowca, mszyce są nim zachwycone.
Chryzantemy są moim marzeniem. Kiedy zacznę je hodować, wówczas chętnie wymienię się z Tobą doświadczeniami i sadzonkami. Jesteś kochana ;:167 ;:196
Widok z okna nieciekawy, ale na szczęście, kończą się miejsca do zabudowy :]

Eliza :wit , ja też tęsknię za smakiem truskawek i poziomek. Ślinka cieknie na samą myśl.

Wandziu :wit , na prawdziwy łan lilii trzeba mieć kawał terenu. Ja takiego nie mam, więc będę musiała improwizować podobnie jak Ty.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Izabela
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 21:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halinko

Dawno u ciebie nie byłam ,jak znosisz te szarości jesienno -zimowe ?
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Izabela :):)
Na Piastowskim szlaku
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza :wit , bardzo źle znoszę szarości jesienno -zimowe :( . Na działce pusto, szaro. Powycinane uschnięte badylki roślinek. Róże i hortensje okopcowane. Woda zakręcona. A ja czekam z niecierpliwością na wiosnę.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko Mój ,,łan '' nie taki znów wielki. Ma 3 na 8 metrów. Rosną tam także małe cebulki. ,,Wyrwałem '' go z warzywnika ;:7 ;:7 Na rabatach oczywiście także rosną.
Wandziu ,,szpetne '' łodygi to dolegliwość wszystkich cebulowych i sporej części bylin. Tylko ogrody w których są same iglaki cały rok są ozdobne .
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku, z punktu widzenia moich możliwości jesteś po prostu "obszarnikiem" :D
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko , chętnie każdy skrawek mojej 8 arowej działki widziałbym obsadzony liliami i liliowcami ;:112 ;:112 Dla mnie to tylko maleńkie poletko. :evil:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku moja działka jest o wiele mniejsza a poza tym tylko część mogę wykorzystać na kwiaty. Lilie i liliowce to moje marzenie, które będę realizować latami.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dokładnie nie mierzyłem ,ale prawie 3 ary powinno być ,,pod kwiatami'' .Coś i u mnie się znajdzie na zbyciu, choć liliowce mocno pocięte w tym roku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”