Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany... :-)

Post »

Jolu witaj! Może i nie masz u siebie róż, ale twój ogród jest fantastyczny, niezwykle oryginalny ;:138 Często spaceruję po twojej skarpie :wink:
Jule, jak to mówią próba nie strzelba :wink: Liliowce powinny spokojnie rosnąć w donicach,

U nas wczoraj znów przeszła potężna burza z gradem :( Liliowce, które wczoraj do południa rozkwitły bardzo obficie tworząc fantastyczny łan kwiatów musiałam po burzy wszystkie oberwać, nie miały jednego ocalałego kwiatu.
Większość lilii mam w donicach, więc przed burzą udało mi się je schować pod dach. Dlatego ocalały, hosty na szczęśćie rosną pod jabłonią, która je trochę ochroniła, ale róże niestety nie wyglądają najlepiej. Zaczęło sie drugie kwitnienie i większość rozwiniętych kwiatów obtłuczona niemiłosiernie.
Mam nadzieję, że ta pogoda się w końcu uspokoi, bo ogród nie przyjmie więcej deszczu :(
Trochę zaległych fotek różanych do dobry dzień
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ach... te pączki ;:167 ... jak orzeszki bukowe :lol:
Piękna jest!
Deszcz chętnie przyjmę do siebie - moje piaski wchłonęły już dawno poprzednie opady i jęczą o jeszcze :(
Zamawiam dostawę na godziny nocne :;230
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Dorotko:)

Scarlet Moss to cudo :shock: Ale gdzie można ją kupić? Nie mam zielonego pojęcia ;:224
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Witaj Dorotko. Wpadłam nadrobić zaległości. Widoczki piękne a różyce ;:180
x-d-a

Post »

Dorotko, ja, podobnie jak Gosia, chętnie przyjmę u siebie umiarkowany deszcz ;:224
Ostatnio to nie mogę narzekać, bo mam pogodę jak w tropikach - nocami leje, w dzień upał, a roslinki rosną jak na drożdżach :D
Twoje różyczki, mimo że po przejściach, wyglądają uroczo ;:63
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Byłam na spacerku, brrr, jak wilgotno, prawie jak u mnie :;230
H. i P. ruszyły ;:65
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś, te pączki rzeczywiście przypominają buczynę :) Bardzo się ciesze z tej róży. Niestety zaczyna bardzo mocno łapać plamistość. Oberwałam zarażone, popryskałam, zobaczymy co będzie dalej. Wypuściła trzy nowe, brube pędy zakończone bukietami pąków. Niestety druga ledwo, ledwo. Ale żyje, może się wreszcie zabierze.
Deszcz od wczoraj nie pada, na szczęście. Może uda się wreszcie rozłożyć basen dla dzieciaków :roll:
Annes, Scarlet kupiłam przypadkiem w zeszłym roku. Zaplątała się między "okrywowymi czerwonymi" :;230 Ale moje baczne oko (wyszkolone przez AnięDS ;:224 )wyłowiło mechate gałązki.
Agnieszko ;:196
Dalu, u mnie strasznie mokro, nawet nie mam jak poplewić, ale idzie ku lepszemu. Zapowiedzi na najbliższe dni są optymistyczne :) Nie obrażałabym sie na spokojny lekki deszczyk, ale te ulewy robią duże szkody :( . Róże niestety coraz mocniej zaczynają chorować, dziś rano znów zauważyłam żółte liście :( Niestety nie mam wpływu na deszcz ani temperaturę. Czekam na następny rzut kwitnienia. Dużo pąków jest na Kronenborgu, Pastelli, Leonardzie.
Siberio i ja byłam u ciebie, widziałam. Trudno radzić sobie z tą naszą gliną :( Cieszę się, że roślinki zaczęły rosnąć :wink:

Dziś wreszcie zapowiada się piekny, słoneczny dzień. Muszę ściąć lawendę, która po deszczach całkowicie się wyłożyła. Zastanawiam się co zrobić w przyszłości aby ją utrzymać w pionie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Na Scarlet już u Ani zwróciłam uwagę.Trzeba baczniej przeglądać ...okrywowe w sklepach :shock:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit , ale podobają mi się hortensje. Chyba mają dużo cienia i dlatego są takie ładne.
Dorotko pospacerowałam u Ciebie, bardzo mi się podoba Twój ogród ;:180 ;:180 ;:180 .
Masz Heidi Klum - gdzie ją kupiłaś chodzi mi o szkółkę.
Będę ją kupować i chcę też kupić zdrowiutką.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Dorotko, zdjęcia prześliczne, szkoda, że tych róż nie można powąchać. Trudno, trzeba napawać się ich widokiem.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dorotko, czy na hortensjach to pogradowek dziurki? Mam takie same w wielu roślinkach niestety ;:108
Czy podsypywałaś tę niebieska hortensję nawozem ;:224 moja różowa, a dostała jeden raz, może znów potrzebuje :roll:
A Pastella u mnie cały czas kwitnie :wink:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko, czasem nawet wśród nienazwanych można trafić perełki :wink:

Majeczko, u mnie w ogrodzie generalnie przewaga cienia, więc z cieniolubnymi roślinami raczej nie mam problemów. A hortensje rosną w doniczkach, zimowane w szklarni. Inaczej nie miałbym co liczyć na kwiaty, bo u mnie zimą bywa baaaardzo zimno :(
Heidi Klum kupowałam za pośrednictwem Małgosi - Deridre od Baranowskich. Oba krzaczki pięknie rosną i na razie nie chorują. Trzecia kupiona na all. od bogdana jako Chopichon (fajna nazwa :;230 ) okazała sie w 99,9 % być Heidi. dziś zrobię porównawcze zdjęcia to sama zobaczysz. ta też nie choruje, choć wiosna miała kłopoty ze startem.
Obrazek

Romku, dziękuję. Ja też jestem "zapachowcem" w tej kwestii u mnie bezdyskusyjnie prym wiedzie Lea Renaissance. Kwiaty są też bardzo trwałe.
Obrazek

Za to te bardzo nietrwałe, ale za to ile pąków ;:138
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu, niestety to skutki gradu :( Wiele roślin ma takie "ozdóbki" Jednokrotne podlanie hortensji nawozem to chyba zbyt mało.
Ta akurat jest słabo niebieska, dziś zrobię zdjęcie Blue Sky - ta dopiero ma kolorek :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dorotko, cyt "Trzecia kupiona na all. od bogdana jako Chopichon (fajna nazwa ) okazała sie w 99,9 % być Heidi. "

jak ja to lubię. Chopichon :;230 też ładnie. Ale oni ( ci sprzedacy ) dostarczają nam frajdy. Pomyśl o czym byśmy pisały ?
Już zaplanowałam Heidi Klum. Jest cudna. Czy Gosia może nam załatwiać róże od Baranowskich. Jak do nich dzwonię to oni nie chętnie. detal ich nie interesuje.
:uszy
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Pierwszy raz spacerowałam Dorotko po Twoim ogrodzie. Piękny, duży ogród z charakterem. Podziwiałam lilie powojniki, hortensje i róże.
Lea R. jest piękna i myślę, że dołączy do mojej kolekcji renesansowej.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Heidi Klum ładniusia :-) To ciekawe, że lawenda Ci sie wyłożyła...u mnie jest dość krępa i nie kładzie się przy deszczu, może mamy rózne odmiany? Chociaż ta moja jest strasznie zagęszczona, to może przez to...
A po listkach widzę, że kosmoski pomiędzy różami się czają ;:167
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”