Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karolinko piękne zdjęcie budlei (drugie), pewnie gdybyś chciała uzyskać efekt "gwiazdki" celowo,to bez specjalnego obiektywu, by Ci nie wyszło, a tu tylko wyjść we właściwym momencie na ogród.
Róża także jest piękna. :D
Moje budleje, jeszcze prawie śpią,a niby w moim rejonie najcieplej. :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Czy nie masz wrażenia Karolinko, że w tym roku rośliny wyprzedzają kalendarz ?
W sprawie nadciągającej jesieni :evil: - chcę powiedzieć,że w moim ogrodzie mam już kwitnące złocienie,które w normalnym toku zaczynały kwitnienie pod koniec sierpnia.

Karolino - jak Twoje samopoczucie?
Zmieniła sie pogoda więc i humor masz zapewne lepszy?
Każdy ma swojego mola - trzymaj się i pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Lilu, miło, że doceniłaś "efekt gwiazdki" :) , ogród wtedy wyglądał jak jedna wielka "gwiazdka", niestety rzadko udaje mi się to pokazać aparatem. Ja mam tylko tą jedną budleję, więc biedna ma obowiązek cieszyć moje oko jak najdłużej :wink:

Krysiu, dziękuję, samopoczucie zmienne, ale masz rację - każdemu coś tam doskwiera, więc postaram się nie marudzić na forum, zwłaszcza jeśli nie dotyczy to roślin w najmniejszym stopniu :wink:
A co do złocieni - koleżanka wykopała kilka dla mnie ze swojego ogrodu - u niej już przekwitły...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oj !Jeśli mogę zachęcić Cię do zwierzeń to czynię to z największą przyjemnością!
Takie rozmowy przynoszą ulgę ,wiem coś o tym i zapraszam jeśli jeszcze nie masz - założ osobisty wątek (Off-topic)i piszmy ,piszmy i wspierajmy się jeśli tylko potrzebujesz takiego wsparcia.
Takich rozmów nie odbieram jako marudzenia ,a nasze forum jest bardzo tematycznie zróżnicowane i tu na szczęście możemy rozmawiać o wszystkim.
Karolino - pisz i zrzucaj z siebie ten ciężar....
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie rozkwitają już floksy a i zawilec japoński ma już pączki kwiatowe. Czyżby miała być wczesna zima?
Tak to prawda. Czasem jak "pomarudzimy" sobie to zazwyczaj nam ulży, więc nie widzę powodu dla którego wszystko mamy w sobie "dusić". Podziel się z nami swoim problemem a może coś zaradzimy. Głowa do góry.
Grażyna.
kogro-linki
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kogra litości. Doczekałem się w końcu lata a ty już mówisz o zimie. Cieszmy się ;:2. U nas zimy ponad pół roku ;:99 a upragnionego lata, wypoczynku nad wodą, lub jak kto woli "chłodne piwko w cieniu pić" szybko mija. Nie mówmy o zimie, na razie mamy lato i korzystajmy z niego ;:80

Pozdro
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czas tak szybko leci że ja już nie nadążam a zima czasem i w lecie może dokuczyć. Oczywiście nie czekam na nią a nawet nie za bardzo ją lubię, ale co robić . Teraz to mamy tylko 2 pory roku , zimę i lato. Ale ja kocham lato i szkoda że jest takie krótkie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kochani! Po pierwsze dziękuję za odwiedziny ;:180
Krysiu i Grażynko - przemyślę założenie mojego wątku w "Off topic". No jest w moim życiu parę bolących spraw, ale, nie myślcie, że dramatyzuję, w tym nikt mi doraźnie pomóc nie może, to się może zmienić albo nie, ja nie mam na to żadnego wpływu i muszę się nauczyć sobie z tym radzić, co raz mi wychodzi, raz nie. Ale pracuję nad tym z psychologiem, któremu marudzę przez godzinę co 2 tygodnie (trzeba było do niego pójść kilka lat temu, to może bym teraz nie kwękała), wiec może lepiej Wam oszczędzę.
No to się zrobiło tajemniczo i upiornie ;:93 :wink: Ale już samo Wasze zaiteresowanie jest budujące ;:53 , a najlepszą terapią jest oczywiście ogródek ;:97

A co do zimy, to ja ją lubię, nawet bardzo, jeśli tylko jest prawdziwa. Właściwie to wszystkie pory roku lubię, każdą na swój sposób, dzięki temu mam aż cztery ulubione pory roku (o, tu mi sie udało optymistycznie podejść :wink: )

Niedziela rozleniwia, nie chce mi się dziś palcem kiwnąć, nawet robić zdjęć. na szczęście dziś mogę sobie pozwolić na "nicnierobienie" ;:224 . Więc przesyłam tylko fotkę sprzed paru dni - tylko tyle jabłuszek wypatrzyłam w tym roku (nasza jabłoń owocuje co dwa lata), a musicie wiedzieć, że są to najlepsze jabłka na świecie :D , niestety jabloń jest stara i nikt nie wie co to za odmiana.

Obrazek

A tak wyglądało to w sierpniu zeszłego roku (po wietrznym dniu :) )
Obrazek
Grzegorz B

Post »

Karolinko jaki tajemniczy sad. Bardzo mi się on podoba, fantastyczne schronienie od upalnych dni lata. Jak jabłuszka dojrzeją to wpadnę skosztować :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Rzeczywiście Grzesiu, na tym zdjęciu wygląda to jak kawałek sadu, a tymczasem jest to połowa całego ogrodu. Ale w upalne dni faktycznie zbawienie! A na jabłuszka zapraszam serdecznie, ale dopiero za rok niestety, jak są, to jest ich zatrzęsienie i można się w nich tarzać :wink: :D

Dzisiaj wybrałam się po deszczu do ogrodu. Szkoda, że nie zaczekałam na słoneczko, ale za to komary ucieszyły się nadzwyczajnie z mojego przybycia :evil: :wink:
Parę nowości i nie tylko, po kolei:
- godecja
- ożanka (jeszcze trochę mało okazała)
- różyczka polakierowana deszczem
- inkarwilla niedawno nabyta - zrobiła mi niespodziankę i zakwitła! :D Już się w tym roku nie spodziewałam.
- nasturcja pierwsza tego lata, też niespodzianka :D
- szałwia kwitnie niestrudzenie, na dole oregano (a ja dopiero teraz zaczynam odkrywać smaki świeżych ziół)
- rudbekia - nie wytrzymałam i kupiłam :oops: , tu mam pytanko - na karteczce było napisane, że bylina lub roślina jednoroczna, a nie było się kogo spytać, to pytam Was - bylina czy jednoroczna? Ma delikatniejsze i bardziej miękkie liście niz taka zwykła rudbekia.
- dalia, a właściwie dalijka całkiem maleńka, wysoka na 15cm
- ślimak winniczek classic :wink: na spacerku - mój pies prawie się o niego potknął a go nie zauważył (na szczęście dla ślimaka). To zdjęcie powinnam wysłać mojemu operatorowi - ilustracja szybkości internetu, moze tak zrobię, hi hi :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zrobiłam jeszcze fotkę trojeści, ale brzydko wyszła, więc wkleję po następnej sesji zdjęciowej :D
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko- spędziłam trochę czasu w Twoim ogrodzie, chociaż oprócz kwiatków zachwyciła mnie Twoja część opisowa - suuuper !!!
A teraz po kolei - zazdroszczę trochę tej gliny, ja na Ławicy /tam jest mój ogródek/ mam same piaski, ale i tak trochę rośnie.Między innymi chyba jedno z Twoich chciejstw - przegorzan /miałam zdjęcie i mi zniknęło/. Mam też trochę bylin, których wydaje mi się nie masz i odwrotnie. W każdym razie chętnie odkopię sadzonkę.
A propos "nerwów" - szłam w "radlonki" i rozprawiałam się z chwastami - po mniej więcej godzinie przechodziło, a w każdym razie zawsze trochę ulżyło.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Krysiu! :D Może i glina lepsza niż piasek, ale najlepiej byloby jakoś wypośrodkować. Jak już mieszkamy w tym samym mieście, to trzeba by kiedyś urządzić jakąś wymianę, co? :) Za przegorzan byłabym baaaardzo wdzięczna, ale anulka z naszego forum zaproponowała mi już przesłanie pocztą. Ale gdybyś miała za dużo, to bardzo chętnie przyjmę, mogłabym go sama odebrać, bo zawsze to lepiej niż pocztą i anulka nie miałaby klopotu z wysyłaniem.
A na nerwy to prawda - ogród działa prawie zawsze! Tak zresztą złapałam bakcyla - wróciłam kiedyś z pracy zdenerwowana i jak złapałam za szpadel!... Po godzinie nie pamiętałam o co w tej pracy chodzilo, a i tak bylo mi już wszystko jedno :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolinko - ten Twój optymizm dobrze rokuje na przyszłość. Mnie już teraz po obejrzeniu twoich kwiatków robi się cieplej, bo u mnie zimno, deszczowo,ponuro. Ale na szczęście nie ma takich wichur a burze są dość łagodne.Śliczna jest ta rudbekia dwukolorowa - gratuluję
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Karolinko - zdjęcie róży niesamowite! :shock: :D
Pozostałe również ładne :D :D :D .
Zastanawia mnie Twoja ożanka,ponieważ mam u siebie od lat ale całkiem inną,o zimozielonych błyszczących listeczkach,przypomina mirt ,
zaczyna kwitnąć właśnie na różowo. :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Trochę mnie tu nie było, to "za karę" ;) musiałam spędzić u Ciebie sporo czasu. Wszystko widziałam! Ślicznie! Podoba mi się Twój sad i Twój "busz". Podobają mi się wszystkie Twoje roslinki i Twój pies :D
A na stres dobroczynny wpływ ma zarówno ogród, jak i zwierzaki. Sprawdzone!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”