Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"

Post »

Skoro więc pojawiły mi się kwiaty, to mogę spokojnie pierwsze liście urwać? Właśnie mam kilka takowych leżących na glebie.
Widzisz forumowicz :) bardzo pomocne są dla mnie Twoje rady.

Ok. Właśnie poobrywałam wszystkie leżące na glebie, i te podejrzane. Mam nadzieję, że te zabiegi wzmocnią troszkę moje pomidorki.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rusalka pisze:Mam pytanie..
może mnie ktoś oświeci..
Mam w szklarni wsadzony ogórek sałatkowy -wężowy..
Skubaniec ma super dużo kwiatków..
Ale wszystkie opadają i nie zawiązuje owoców..
pstrykam go ale to nic nie daje.. :(

zdjęcie sprzed tygodnia gdzieś..
kwiatów przybyło -owoców brak..
Obrazek
A nie lepiej uprawiać np. odmianę partenokarpiczną Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

mousefishyork pisze:Mam nadzieję, że te zabiegi wzmocnią troszkę moje pomidorki.
Wzmocnić to może nie wzmocnią ale na pewno ograniczysz prawdopodobieństwo zarażenia.

:wit :wit
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dzięki forumowicz - to i tak dobrze :) Od ostatnich kilku dni bardzo poszły do góry, więc jestem zadowolona - plus te malutkie kwiatuszki ucieszyły moje oczy :)
Marianzet1 - faktycznie - ja też tak zrobiłam mojemu ukochanemu największemu krzaczkowi. Przesadziłam go do dużej donicy, dałam mu nową ziemię - i przez dwa dni czuł się jak ryba w wodzie... To był mój faworyt, wlałam mu za dużo odżywki i dostał identycznych listków jak pomidory Marcina. Oderwałam większość, i na noc zabieram go do domu, głaszczę i gadam z nim ha ha ha ha. ;:108 Wygląda jakby cały był zwiędnięty - choć nastąpiła poprawa malutka od rana. Szkoda mi go, mam nadzieję że odżyje...

Marcin - w czym Ty te swoje cuda hodujesz? W jakich pojemnikach ? Cykniesz fotkę?
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Hmm a czy móglby mi Ktoś pomóc i wyjaśnić czemu one tak zwijają liście? Może to nie przenawożenie a jakiś nie dobór?
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mmgg, daj szybko azotu. Albo pokrzywa, albo saletra wapniowa, żadnych wieloskładnikowych (w tym gnojówki zwierzęce), bo tylko pogorszy sprawę. Jeśli jeszcze nie opadają pąki kwiatowe, to zaraz będą. Tego już nie unikniesz. Przynajmniej dwa podlewania pod rząd, ewentualnie nawożenie, woda i znowu nawożenie. Potem przez kilka dni obserwuj wierzchołki. Zaczną rosnąć, to daj znać, zobaczymy czy wystarczy. Jak saletra wapniowa, to 2 łyżki stołowe na 10 l wody.

Pozdrawiam, kozula.
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Dziękuję za pomoc:) Podleję jutro saletrą wapniową. Robi się tak u kilku krzaków i u kilku w gruncie więc spróbuje wszystkie podlać saletrą wapniową. Nigdy bym nie przypuszczał, że to niedobór azotu.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

A dlaczego wieloskładnikowe są w tym momencie nieodpowiednie, tam też jest jakiś azot?
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ekopom pisze: A nie lepiej uprawiać np. odmianę partenokarpiczną
Ekopom..
Mam 2 ogórek w foli po 2 str tunelu -graciusa..
ten wiąże jak oszalały..
A ja nie miałam pojęcia że ten wężowy to taka wrednota :evil:
zanim zacznie "załapywać" to będzie na połowie tunelu -to małpiszon!! ;:14
Ale tego cudaka na szczeście mam tylko 1 w tunelu i gora 2 w gruncie..
reszta ok 3o krzaczków to normalne ogóreczki gruntowe..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dzień Doberek. Mój kochany krzaczek jest dziś jak nowo narodzony. Oberwałam mu sporo liści od dołu, żeby sam wierzchołek odżył. Jest bidny taki - golusieńki. Ale poskutkowało, i nawet kwiatki się podnoszą - jupi! Pewnie się odwdzięczy za to że go faworyzuję - i da mnóstwo pomidorków :) Chyba że się zemści, że go tak ogołociłam... Ale jak wierzchołek skoczy w górę, to nie będzie razić taka pusta łodyga he he. Najważniejsze że dał sobie radę :)
Aha - nie podlewałam go od dwóch dni. Przesuszyłam trochę ziemię, i dałam mu szanse żeby sam się zregenerował.

A tak wyglądały wszyściusieńkie liście na krzaczku dwa dni temu, co do jednego. Były jakby zmięte, gumowe taki w dotyku, drugie zdjęcie jak już odżyły. To cud chyba, bo jak się przyjrzeć, przy tych zwiędniętych listkach gałązki zrobiły się jakby zgniłe - brązowe takie, i nie sprężyste. i te pewnie też wrócą do normy, jak pozostałe. 1 Obrazek 2 Obrazek
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Ja mam jeszcze takie pytanie odnośnie dożywiania krzaczków. Otóż podlałam wczoraj wieloskładnikowym nawozem, dziś już widac różnice liście są bardziej zielone i sie tak nie zamykaja w sobie jak wcześniej. Niestety na dwóch krzaczkach zostały żółte plamy na liściach i chciałabym jeszcze dziś też podlać tą odżywką, tylko nie wiem czy im nie zaszkodzę. Na opakowaniu pisze ze po 7 lub 14 dniach można powtórzyć ale czy mozna wcześniej...?
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
mousefishyork
200p
200p

Post »

Gosia, ostatnio wszyscy przedobrzają z odżywkami. W tym oczywiście ja :wit jak ładnie rosną, to bym nie przesadzała, chyba że mocniej rozcieńczoną niż na opakowaniu. Co do żółknięcia pojęcia nie mam, ale było tego mnóstwo na forum.
Gosika_M
100p
100p

Post »

hm... wsumie to może zaczekam ten tydzień i podleje normalnie jak zalecają. Jak ma sie zle to skonczyc to wole zaczekać. z tym zółknięciem to mniej więcej wiem że właśnie im odżywki z azotu brak, gorąco, mało przewietrzenia itd.... :wink:
Teraz musze się wziąść za zapylanie kwiatków i znów podwiązanie.... :heja

P.S.
Chyba zostałyśmy samie juz w tym wątku... :uszy
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To i ja sie pokazuję

Koktajlowe( co niektóre maja po 20 owoców w gronie)

Obrazek
Obrazek

Obrazek

I zwykłe

Obrazek
Obrazek
Gosika_M
100p
100p

Post »

Pieknie Ci już wyrosły te koktajlowe, moje chyba nie doczekają takich rozmiarów... :(
Gosia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”