Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Post »

Lucynko- posłuchałam Twojego "głosu rozsądku" i ...cambria na razie zostaje w mieszkaniu. Po kwitnieniu pojedzie na wakacje ;:108

Leszku- Kombinuj, nuż jakaś część się przyda....Ja bym jeszcze bęben wykorzystała, zamiast siatki na dno pojemników. Tyle, że go już nie mam, wyzłomowany ;:108

A dziś przyszła wiosna, po wczorajszej śnieżycy i zimnej nocy, wreszcie jest cudne ;:3 Postanowiłam odpocząć przy moich podopiecznych. Zmieniłam co nieco w pokoju. I oddzieliłam roślinki, które jutro wyjeżdżają na wakacje na działkę.
Ściągnęłam mniejszą półeczkę, po przestawieniu roślinek okazało się, że mam 3 osłonki puste ;:224

Na wiszącą, dłuższą półeczkę dałam botaniki, dendr. phalaenopsis i katlejkę z pochewkmi - sa ustawione w szklanych osłonkach.
Parapet jest pełen ozdobnych, glinianych doniczek. Stoi też tam zapędzikowana cambria.

Obrazek

Na dendr. phalaenopsis rośnie nowy przyrost. Ono jest niezmordowane. Dość, że kwitło chyba z 8 razy u mnie. Miało keiczka w tamtym roku. Teraz niedawno było podzielone i ...nadal rośnie ;:224 Polecam go, jest to storczyk "nie do zabicia":

Obrazek

Oraz pączuszek na miniaturce, peloric i jego pączki nabrzmiałe i...moja duma panterina:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale parapet cudnie wygląra pączuchy i kwiaty cudowne ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko widzę, że coraz więcej nowości z nastaniem wiosny się u Ciebie pojawia. Wszystkie piękne i trzymam kciuki za uprawę - szczególnie sadzonek. Ciekawa jestem jak się będą miały sabotki po podziale ;:65
Oczywiście największą uwagę przykuwa przepięknie kwitnąca pantherina ;:63 Zazdroszczę i czekam niecierpliwie aż moja coś pokaże.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko jeśli wykrakałem coś w pozytywnym słowa tego znaczeniu to się bardzo cieszę. :tan
Ostatnimi czasy same zmiany u Ciebie wyjazdy na działkę i sporo nowości.
Nowości od Asi przyszły do Ciebie we wspaniałej formie.
Panterina kwitnie zjawiskowo, zaczynają mi się podobać te wysmukłe kwiaty tego botaniczka i nie powiem bo może kiedyś się skuszę na tego storczyka .
Justyno po co Ci wiosna za oknem jak ty masz lato na parapecie?
:;230
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Justynko już nie nadążam za Tobą,zamiany,przeprowadzki ,nowości i jeszcze pierwsze objawy fiołkozy :wink: ,uff.Panterina oczywiście piękna.Lecz czyżbyś się wstydziła pelorica takie zdjęcie od tyłu?
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Justynko, jak zwykle same pięknoty pokazujesz ;:138 .Ja jako ''głos rozsądku'' powiem Ci jeszcze: Justynko, ;:78 nie sugeruj się pustym miejscem, bo przed zimą igły na parapet nie zmieścisz :;230
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko cudne ujęcie pantheriny. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotr- niewiele mi teraz kwitnie, ale jestem na etapie zmian w kolekcji. Może przyszły rok będzie obfitszy w kwiaty ;:108

Kasiunieczko- ten rok będzie u mnie pełen zmian. Dziękuję też za pochwały panteriny, kolejny pączuszek może w przyszły weekend się rozwinie ;:224 Do tego widoku trzeba dodać zapach, a pachnie dość mocno, jak na takie maleństwo...

Marwes/Marku- hihi...może w tym tygodniu będą kolejne nowości. Tym razem bardziej "egzotyczne". Ciekawe, czy sobie z nimi poradzę...
Powiedziałam sobie, że w tym sezonie nie kupię żadnego, dorosłego phalaenopsisa, dlatego siewki są, a zdolnych do kwitnienia nie ma :;230

Panterinę polecam, ma cudną, włochatą warżkę, której - fotka mi nie wychodzi. Chyba "za słaby" aparat. I ten zapach kwiatuszka...piękny ;:108

Darku- sam się gubię po tych przeprowadzkach. Na przykład sobotnie moczenie storczyków trwalo o wiele krócej, niż zwykle. Zapomniałam, że część kolekcji była podlana w piątek na działce ;:224 A dziś popołudniu kolejne doniczkowce i storczyki jadą "na wakacje".

Lucynaf- hihi..pewnie Masz rację, ale...zawsze można zrobić większą półeczkę na nowości ;:108

Leszku- zawsze można wziąć tarkę o prania i wyżynania ;:224 Storczyki będą mieć świetne lokum i wysoką wilgotność. A ty zajęte popołudnia n praniu "ręcznym" ;:224

Kasiu74- uwielbiam ją...za ten "błysk w oku" w ;:3 Panterina dziękuje za komplementy.
parapetowce
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Justynko parapet i okno super wyglądają no ale te 3 puste osłonki ;:224 ;:224 trzeba coś z tym zrobić :;230 :;230
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylki- ja na działce mam budynek z centralnym ogrzewaniem :) Jest chłodniej niż w mieszkaniu, ale...przymrozków na pewno tam nie będzie. Przynajmniej w środku...

Venus- czekam na paczuszkę z nowościami ;:224 :;230
parapetowce
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

A to co innego więc w takim razie ja czekam razem z Tobą ;:224 ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

Justynko bardzo interesujący domek dla masdevalli i Promenei :;230 .Tez się zastanawiam czy już nie wynieść do chłodniejszego pomieszczenia roślinki,ale teraz to już się nie waham.Nowości od Joane wspaniałe i domek dla nich pomysłowy,ale czego się nie robi aby mieć więcej miejsca ;:224 Ja też kombinuje jak się da.
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko takie wielkie metraże u Ciebie ,a Ty schodzisz z rozmiarem storczyków ze skali makro w mikro, już jestem ciekaw Twych barwnych opisów i zdjęć ze zmagań z takimi maluchami bo mi przychodzi to z dość sporym kłopotem mimo iż posadam kilka które przedstawię w póżniejszym czasie. .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Venus- doczekałam się paczuszki :tan

Leszku- storczyki zostały poprzestawiane i już nie ma wolnych osłonek ;:224

Syljed- Masz rację. Teraz, gdy chodzę po sklepach, oglądam różne "rzeczy" pod kątem, jakby można było to "coś" wykorzystać dla storczyków :;230 Obecnie potrzebuję pomysłu na duże naczynia ( typu: wiaderka), aby do nich wsypać keramzyt i zalać wodą...może "stary" wazon ascocendy wykorzystam do tego celu.

Marwes/Marku- sama jestem malutka...dlatego maleństwa mi się podobają. A że "mikrusków" - orchidei jest dużo, zawsze można znaleźć ciekawe okazy do swojej kolekcji ;:108

Obiecane fotki, najpierw zapełniony parapet trzymetrowy. Jest to chwilowe, bo dla storczyków (chyba już się mogę przyznać ;:224 ) mam zamiar zrobić mini-szklarenkę z szyb okiennych. Będzie mieć "podwójne" cieniowanie, uchylne okno i będą otwory - sprzyjające "przewiewom". Jak będzie gotowy mój "raj storczykowy" (tak ją nazwałam), to się pochwalę. Oto i obiecany parapet, jest długiiii, więc dwie fotki:

Obrazek

Obrazek

Urządzone w tym tygodniu ( po wymianie okien) stały "domek" - parapet masdevalliowy <tuje i bałagan to już Sąsiada działka ;:224 >. Strona północno-zachodnia :

Obrazek

Katlejki hartuję, wynoszę codziennie na kilka godzin na zewnątrz:

Obrazek

Dla mnie wiosna zaczyna się wraz z pojawieniem pierwszych kwiatów na działce, moje pierwiosnki:

Obrazek

A za chwilę powrót o storczyków i przedstawię Wam moje -nowości mikruski ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj dotarła do mnie paczuszka z nowościami. Są to maleństwa, nazwałabym je "miniaturkami" orchidei ;:108 Dopiero, jak przyjechały, dotarło do mnie, jakimi są maleństwami i tak mnie zauroczyły, że chcę kolejne ;:224

Oto pierwszy z nich - Cischweinfia dasyandra Wygląda, jak "mikro - oncidium". Psby są wielkości 1wysok. i 0,5cm szer., a listeczki długie, na jakieś 15cm. Kwiatuszki będą woskowe: zielono-białe:

Obrazek

I porównanie wielkości, zdjęcie z hybrydą falka:

Obrazek

Drugi mikrusek to: Polystachya fallax Ten storczyk znowu kojarzy mi się z "mikro- katlejką". Jej kwiatuszki będą białe, woskowe i pachnące, na dodatek wyrastają z pochewki, jak u katlejek. Sama roślinka też jest malutka, psb około 2cm wysok, szer. - 0,5cm. Listeczki długie na jakieś 10-15 cm; sama roślinka:

Obrazek

I z falkiem:

Obrazek

Zamieszkały w pojemniku wraz z siewkami:

Obrazek

Drugi pączuszek na panterinie na dniach się powinien otworzyć...wtedy zrobię foteczkę ;) Nadal walczę o życie tego storczyka ;:108
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”