Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

PKasia - do szczypiorku użyłem go wyjątkowo, bo ziemia, w której go posadziłem zawiera już dawkę nawozu (naokoło 2 tygodnie). A że ten bardzo szybko rośnie, pewnie pobiera też dużo składników odżywczych :). Biohumusu mam zamiar używać do ogólnego nawożenia wszystkich rosnących roślin, gdyż nie jestem zwolennikiem stosowania sztucznych nawozów (tym bardziej środków ochrony roślin). A miejsca na kompostownik nie mam :roll:.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu dzięki właśnie byłam przykryć moje kiełki. A wątek o papryce w gruncie musi do jutra poczekać! Więc wielkie dzięki. W ubiegłym roku miałam dwie papryki (z kupionych sadzonek) w foli ale nie byłam zachwycona i w tym roku postanowiłam nie sadzić ale los chciał inaczej i dostałam od dobrej duszy nasionka, no i co miałam je tak zostawić w tych torebeczkach... to wysiałam nie było siły by temu zabobiedz. :wink:

Eryk kun jeżeli mogę spytać to do jakiej ziemi wysiewasz że masz już z nawozem? Albo jaką polecasz?
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Nazywa się tak - "Ziemia KRONEN uniwersalna z nawilżaczem". Na opakowaniu jest napisane, że zawiera dawkę nawozu o podwyższonej wartości odżywczej. I przepraszam, pomyliłem się, dawka ta wystarcza na 3-4 tygodnie, a nie 2, jak wcześniej pisałem. Mogę ją polecić - długo trzyma wodę (dzięki nawilżaczowi) i ma bardzo "fajną" strukturę - prawie jak gąbka (gdy jest sucha wydaje się wręcz miękka). Do poziomek dodawałem do niej jeszcze torf kwaśny (pH 3,5-4,5) w stosunku 1:1. Do wysiewu pomidorów i papryki Cayenne stosowałem torfowo-kokosowe pęczniejące doniczko-krążki - one nie mają nawozów, więc po wykiełkowaniu również zastosują biohumus.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
PKasia
200p
200p

Post »

To na przyszłość będę szukać takiej ziemi u mnie w ogrodniczym tylko ziemia Biobella hydrokomplet i nigdzie nie pisze nic o nawozie! Więc dzięki a dostanę taką w praktikerze albo obi?
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Myślę, że w OBI będzie (mają tam duży wybór podłoży), ale pewności nie mam. Swoją kupowałem w toruńskim Torseedzie (jak dobrze mieć centrum ogrodnicze pod ręką :)).
PKasia
200p
200p

Post »

Szczęściarzu ale ci zazdroszczę. Choć z drugiej strony wolę moją pipiduwę z wiejskim klimatem :wink: do najbliższego obi mam z 40 km ale castoramę mam bliżej, tam to tylko jakieś 25 km w jedna stronę, zobaczę !
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Nie odbiegajmy zbytnio od tematu - jutro wstawię zdjęcia tego szczypiorku (może się poprawi) i poziomek :). A co do "szczęścia" - wysłałem PW, żeby nie zaśmiecać wątku :wink:.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Moje papryki California wonder, Oleńka i no name juz wykiełkowały :heja
pozdrawiam, Anita
PKasia
200p
200p

Post »

Ile czasu im było potrzeba? W uprawie papryki masz jakieś ulubione odmiany, które twoim zdaniem dają najwyższe plony albo są szczególnie smaczne, słodkie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Pokażę moje siewki
Bazylia (siana 20 luty)
Obrazek

Sałata (siana około 20 luty)
Obrazek

Seler (siana 3 luty)
Obrazek

Pietruszka
Obrazek
PKasia
200p
200p

Post »

Super a jak tam z resztą, mam nadzieję że wybrnełaś z tego zgorzela?!
No i po takiej fotce bazyli itę wreszcie wysiać te moje!!! :D
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Mam problem z kapustą wczesną.
Zasiałem 6. lutego i liścienie teraz zaczynają więdnąć. Najpierw liścienie bledną, a potem po kawałku stają się wiotkie i w końcu całe więdną i zasychają:

Obrazek

Na łodyżce nie ma żadnych plam czy przewężeń.
Podłoże do wysiewów to ziemia kompostowa z podłożem do kwiatów i piaskiem. pH 6-7. Nasion nie zaprawiałem. Temperatura w dzień dla rozsady wynosi 18-20 st., w nocy 12 st.
Tomek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zelwi, liścienie usychają i co? Roślinka się przewraca czy nie? Przyjrzyj się łodyżce tuż przy podłożu czy ciemnieje i robi się coraz cieńsza, tak jakby nadgniwała? Bo może to być zgorzel.
Pozdrawiam! Gienia.
PKasia
200p
200p

Post »

Przykro mi Tomku jestem początkująca i nie mam pojęcia ale skoro zasychają i więdną, przypomina mi to opis Anity i to był zgorzel, nie zaprawiałeś nasion ani ziemi. Mam jednak nadzieję że się mylę!!!!
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Chyba wcięło mi posta :twisted: Albo kot skasował :lol:
Kasiu kapustę wywaliłam, na tę zgorzel nie podziałała już chemia.
Teraz wyprażyłam ziemię w piekarniku i posiałam do niej paprykę, penstemon oraz dalie.
Zobaczę czy metoda termiczna pomoże mi z tą zgorzelą.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”