Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED
Zależy od powierzchni boxa.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Dla porównania - słoneczko w lecie daje ponad 1000W/m2 powierzchni.benzulli pisze:Zależy od powierzchni boxa.
Z tego ile wykorzystywane jest na fotosyntezę?artur1968 pisze:Dla porównania - słoneczko w lecie daje ponad 1000W/m2 powierzchni.
akwarium o powierzchni ok.25 na 45cm , ściany obłożę folią aluminiową by dobrze odbijały światłobenzulli pisze:Zależy od powierzchni boxa.
Uważaj na wilgotność z tym akwarium jeśli będziesz go zakrywał, kilkanaście postów wyżej lesioc też przestrzegał. Do kiełkowania/ukorzeniania powinna być wysoka ale trzeba przewietrzać po wykiełkowaniu/ukorzenieniu regularnie wietrzymy i stopniowo obniżać wilgotność w przeciwnym przypadku siewki/sadzonki zostaną zaatakowane przez grzyby i praca na marne (w zeszłym roku trochę przesadziłem z wilgotnością ale udało się to uratować) polecam jakiś też środek grzybobójczy biologiczny (Biosept lub Timorex - ostatnio testuję) ewentualnie jakaś chemia
też się sprawdza.
PS:
Czytaliście to:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grow_light

PS:
Czytaliście to:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grow_light
Nie wiem, ale są źródła gdzie można sprawdzić rozkład widmowy.j__k pisze:Z tego ile wykorzystywane jest na fotosyntezę?
Podczerwień też ważna, ale w przypadku box'a zbędna bo zakładam że pomieszczenie jest ciepłe.
Fabryczne lampy mają wentylatory, które wymuszą ruch powietrza wewnątrz.
Otwory wentylacyjne zapewnią zaś wymianę powietrza.
W zimie, w ogrzewanych pomieszczeniach wilgotność jest dość niska, trzeba tylko
zapewnić wymianę powietrza z otoczeniem.
Może zainstaluje wewnątrz mały wentylatorek np taki od komputera.
Skoro są źródła to każdy może sobie sprawdzić i 1000 [W*m^(-2)] nic konstruktywnego do dyskusji nie wnosi.
Podczerwień pełni rolę informacją dla roślin, a nie jako dogrzewania.
Fabryczne lampy owszem niektóre typy mają wentylatory ale ich zadaniem jest chłodzenie LED a nie wymuszania ruchu powietrza wewnątrz.
Raczej nie wszystkich stać na fabryczne lampy i komory z kontrolowanymi warunkami (temperaturą, wilgotnością, przepływam powietrza itp.) i nie każdy amator taką komorę musi mieć, choć konstrukcja takiego czegoś pewnie by była dobrą zabawą. Chodziło mi raczej o higienę rozsad aby praca nie poszła na marne i cieszyła.
Wentylatorek w środku raczej zbędny, wystarczy raz dziennie uchylić na chwilę folię/szybę. To już zależy od metody jak będzie wysiewane/ukorzenianie. Chociaż siewki wzmacniają łodygi jak są podmuchy wiatru (w warunkach naturalnych
)
LED'y musza być przymocowane go czegoś metalowego aby dobrze odprowadzało ciepło.
Ma ktoś jakiś pomysł na rozmieszczenie LED na 68x86 [cm] zasilacz 20 [V] 4,5 [A] LED 3 [W] 700 [mA] o 2,2 - 2,6 [V] red i 3,2 - 3,8 [V] blue. Myślałem użyć ok. 12 takich LED
Propozycje ile jakich użyć jak rozmieścić
Podczerwień pełni rolę informacją dla roślin, a nie jako dogrzewania.
Fabryczne lampy owszem niektóre typy mają wentylatory ale ich zadaniem jest chłodzenie LED a nie wymuszania ruchu powietrza wewnątrz.
Raczej nie wszystkich stać na fabryczne lampy i komory z kontrolowanymi warunkami (temperaturą, wilgotnością, przepływam powietrza itp.) i nie każdy amator taką komorę musi mieć, choć konstrukcja takiego czegoś pewnie by była dobrą zabawą. Chodziło mi raczej o higienę rozsad aby praca nie poszła na marne i cieszyła.
Wentylatorek w środku raczej zbędny, wystarczy raz dziennie uchylić na chwilę folię/szybę. To już zależy od metody jak będzie wysiewane/ukorzenianie. Chociaż siewki wzmacniają łodygi jak są podmuchy wiatru (w warunkach naturalnych

LED'y musza być przymocowane go czegoś metalowego aby dobrze odprowadzało ciepło.
Ma ktoś jakiś pomysł na rozmieszczenie LED na 68x86 [cm] zasilacz 20 [V] 4,5 [A] LED 3 [W] 700 [mA] o 2,2 - 2,6 [V] red i 3,2 - 3,8 [V] blue. Myślałem użyć ok. 12 takich LED
Propozycje ile jakich użyć jak rozmieścić

- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja doświetlam swoje egzotyki żarówką led smd 5050 4.2 w 6500k i 8w świętówka 6500k i daje jakoś to radę 
Bananowce rozwijają liście . Fakt że nie jak w lato ale zime przeżyją
Zamówiłem 4 diody led 3 w i kazda znich ma ponad 200lm wiec czeka mnie kolejny test

Bananowce rozwijają liście . Fakt że nie jak w lato ale zime przeżyją
Zamówiłem 4 diody led 3 w i kazda znich ma ponad 200lm wiec czeka mnie kolejny test

Maniak roślin egzotycznych 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 kwie 2007, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Planuje budowę doświetlania na diodach powerled 1W
Moja powierzchnia to 91x46cm=0,4186m2
ile powinienem zastosować diod aby proces kiełkowania przebiegał prawidłowo ??
Moja powierzchnia to 91x46cm=0,4186m2
ile powinienem zastosować diod aby proces kiełkowania przebiegał prawidłowo ??
- stalewiak
- Kontakt:
Ja na twoim miescu kupił bym dwie sztuki 3w power led ciepłą i zimną . Wstrzymaj się to ja ci powiem czy to ma sens bo właśnie testuje na bananowcu czy zacznie rosnąć i rzodkiewce 
Moj zestaw to

Moj zestaw to

Witaj, a to nie powinna być dioda koloru czerwonego?
Wg. mnie białe LED'y to strata lepiej czerwone i niebieskie jak już chcecie 3[W] to do punktowych naświetlań 1[W] na większe powierzchnie bo prosty rachunek 3 x 1[W] oświetli większą powierzchnię. Ja trochę niepotrzebnie kupiłem w zeszłym roku po 20 szt 3[W] 660[nm] i 445[nm] bo chcę większą powierzchnię oświetlić a to 3 x większy pobór prądu a oto w LED'ach chodzi aby było energooszczędnie. Tak że jak prześledzicie poprzednie wpisy i wykresy zobaczysz, że max. absorpcji przez chlorofile to dla światła niebieskiego i czerwonego a białe jest mieszanką i bardziej opłaca się doświetlać konkretną barwą. bartec masz dość podobną powierzchnię jak ja. Ja mam już przygotowane 3 x 3[W] 445[nm] (niebieskie) i 9 x 3[W] 660[nm] (czerwone). Do drugiego planuję kupić w Chinach 1[W] 445[nm], 1[W] 610[nm] i 1[W] 660[nm]. W tym roku więcej LED czerwonych z dodatkiem pomarańczowych.
Także jak kto woli i na czym komu zależy na energooszczędności, czy chce mieć normalne światło a nie UFO.
Podeślę później kilka zdjęć z nowym projectem.
Także jak kto woli i na czym komu zależy na energooszczędności, czy chce mieć normalne światło a nie UFO.
Podeślę później kilka zdjęć z nowym projectem.
- stalewiak
- Kontakt:
Super JK .Zapodaj foty i najlepiej jakie dokładnie diody i czy są dostępne na allegro .

Są dostępne na allegro, chyba 3zł za 1 W szt. Ja spróbuję z 10 czerwonymi i 2 niebieskimi.