Zlokalizowalem ognisko wełnowców - kwiaciarnia w Ziębicach. A mianowicie odkryłem całkiem niezłe stadko na żyworódce. Była zarażona i przy transporcie na pewno przelazły jakieś. Ale uważam problem za zażegnany gdyż żyworódka została odcięta od korzenia głównego, ziemia poszła do śmieci, roślinka cała spryskana i będzie posadzona do nowej ziemi i doniczki.
Moje parapetowce - Delete
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje parapetowce - Delete
Ma się dużo znajomych to przy spotkaniu coś ciągle przybywa.
Zlokalizowalem ognisko wełnowców - kwiaciarnia w Ziębicach. A mianowicie odkryłem całkiem niezłe stadko na żyworódce. Była zarażona i przy transporcie na pewno przelazły jakieś. Ale uważam problem za zażegnany gdyż żyworódka została odcięta od korzenia głównego, ziemia poszła do śmieci, roślinka cała spryskana i będzie posadzona do nowej ziemi i doniczki.
Myślę, że z pędowymi koniec kłopotu, pozostały 2 korzeniowe.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- chan-dzia

- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bartku,superaśne te Twoje nowe kłujaczki

na szczęści to nie moje rejony,bo pewnie też bym przytargała do domu i nawet nie zauważyłaDelete pisze:Zlokalizowalem ognisko wełnowców - kwiaciarnia w Ziębicach.
- Delete

Ja też w sumie nie zauważyłem. Jako, że często oglądam swoje rośliny, bo uczulony jestem na te dziadostwa. Musiały być jakieś niedobitki, bo nie widziałem wcześniej ich. Tak sobie myślałem skąd wełnowce w moim pokoju.
Hoje teraz sprawdziłem nic w korzeniach nie ma i uff. Byleby tylko jej nic nie było, bo ciężko mi było ją dostać i tych nowych kaktusów. 
Ide ciąc bonsai teraz.
Ide ciąc bonsai teraz.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- chan-dzia

To wełnowce siedzą też w korzeniach
A ja powinnam iść kończyć przesadzanie(komp się zwolnił,więc wskoczyłam ,nawet nie zdążyłam umyć rąk,tylko otrzepałam z ziemi
)
A ja powinnam iść kończyć przesadzanie(komp się zwolnił,więc wskoczyłam ,nawet nie zdążyłam umyć rąk,tylko otrzepałam z ziemi
- Delete

No korzeniowe są gorsze, bo nie widzimy ich i często dowiadujemy się gdy już za późno jest. Jak przesadzam to zawsze utylizacja sklepowej ziemi i sprawdzanie korzeni. Teraz jak mam preparat to prawdopodobnie będę oprysk robił na wszelki wypadek.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Delete

Robali jak na razie nie widać (tfu). Hoja urosła już u mnie o 8,5cm.
Siewki.

Wiąz drobnolistny po cięciu.

Kwiat Drosera spatulata. Wreszcie udało mi się go uchwycić, bo szybko przekwitają.

Na koniec balkon.

Siewki.

Wiąz drobnolistny po cięciu.

Kwiat Drosera spatulata. Wreszcie udało mi się go uchwycić, bo szybko przekwitają.

Na koniec balkon.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- chan-dzia

Widzę ,że siewki już spore,wiąz wygląda bardzo okazale,a balkon super ,tyle kłujaków na raz 
- Delete

Dzięki.
Nad wiązem jeszcze pracuję, ale już w połowie drogi jestem, może dalej nad utrzymaniem korony.
Siewki będę musiał przepikować do lepszej ziemi, bo ta ma już wykwity i jest mało żyzna.
Na balkonie tylko część kłujących. Jeszcze kilkanaście jest w domu.
Przed chwilą wysiałem nasiona Mix Kaktusów, ale może jutro zdjęcie, bo aparat padł.
Nad wiązem jeszcze pracuję, ale już w połowie drogi jestem, może dalej nad utrzymaniem korony.
Siewki będę musiał przepikować do lepszej ziemi, bo ta ma już wykwity i jest mało żyzna.
Na balkonie tylko część kłujących. Jeszcze kilkanaście jest w domu.
Przed chwilą wysiałem nasiona Mix Kaktusów, ale może jutro zdjęcie, bo aparat padł.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Drosera... jeśli tak trudno uchwycić to tym bardziej gratuluję fotki :P
Wiąz faktycznie ślicznie wygląda po cięciu
Wiąz faktycznie ślicznie wygląda po cięciu
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- iwosia88
- 1000p

- Od: 1 maja 2010, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bartku, wiąz wygląda pięknie
Balkon, a raczej rośliny na nim, wyglądają imponująco 
Moje kwiatowe wątki i nie tylko ;) Zapraszam 
Spróbuj żyć tak, żeby ktoś dzięki Tobie powiedział: "Tak, jestem szczęśliwy"...
Iwona
Spróbuj żyć tak, żeby ktoś dzięki Tobie powiedział: "Tak, jestem szczęśliwy"...
Iwona
U mnie też w ogrodniczym jest plantacja wełnowca i tarczników.Dziadki takie mają piękne rośliny a wszystkie prawie zarażone.Na tych kwiatach co stoją najdłużej to zaawansowana plantacja...Delete pisze:Ja też w sumie nie zauważyłem. Jako, że często oglądam swoje rośliny, bo uczulony jestem na te dziadostwa. Musiały być jakieś niedobitki, bo nie widziałem wcześniej ich. Tak sobie myślałem skąd wełnowce w moim pokoju.Hoje teraz sprawdziłem nic w korzeniach nie ma i uff. Byleby tylko jej nic nie było, bo ciężko mi było ją dostać i tych nowych kaktusów.
Ide ciąc bonsai teraz.
Nowości są zdrowe..do czasu...
Bonsai masz cudaśne
O ile ślicznych kłujaczków
i Wiąz drobnolistny też piękny okaz 
Moje roślinki
Pozdrawiam Staszek
Pozdrawiam Staszek
- Delete

Dziękuje wszystkim.
Wełnowca pierwszy raz mam i obu ostatni! O ile pędowe to pół biedy, bo w porę zobaczę, to te korzeniowe to wkurzające. Na szczęście już nie kupuję w kwiaciarni, tylko przez internet w sprawdzonych źródłach jak forumowicze czy dobre sklepy. ;)
Balkon zaś czeka na malowanie. Renowacji bloku się chyba nie doczekamy chociaż blok stoi w samym rynku...
Teraz z innej beczki. Macie tak, że jak spojrzycie na zegarek to jest godzina i ta powtarzająca się 'minuta'?
Teraz mniej ale w roku szkolnym często patrzę na zagarek i trafiam na końcówkę 33 np. 9:33, 13:33. 
Wełnowca pierwszy raz mam i obu ostatni! O ile pędowe to pół biedy, bo w porę zobaczę, to te korzeniowe to wkurzające. Na szczęście już nie kupuję w kwiaciarni, tylko przez internet w sprawdzonych źródłach jak forumowicze czy dobre sklepy. ;)
Balkon zaś czeka na malowanie. Renowacji bloku się chyba nie doczekamy chociaż blok stoi w samym rynku...
Teraz z innej beczki. Macie tak, że jak spojrzycie na zegarek to jest godzina i ta powtarzająca się 'minuta'?
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Dobry wieczór!
Co u Ciebie?

- Delete

A dobry dobry. ;) Przede wszystkim gorąco.
Byłem dzisiaj na naszych kamieniołomach. Naprawdę polecam zobaczyć. Widziałem je już tyle razy, ale za każdym razem widok zatyka, a kamień leci w dół 5,4s. No i musiałem oczywiście obliczyć głębokość. Wyszło, że kamieniołom ma 143m głębokości.
A pominąłem opory.
Jutro wysyłam twoje zamówienie.
Wpłata jak ma dojść to dojdzie jak nr konta dobrze wpisany. ;)
I jeszcze zapowiadam, że w tym tygodniu będę miał nowości.
Jutro wysyłam twoje zamówienie.
I jeszcze zapowiadam, że w tym tygodniu będę miał nowości.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce