Jeśli mogłabym podpowiedzieć kompozycję- to posadź Lavender Lassie razem z Veilchenblau w półcieniu- widok zapiera dech w piersiach, można to zobaczyć w hmf
Róże gagawi
- gagawi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże gagawi
Gabi- nie posiadam zbyt dużej wiedzy na jej temat, bo LL mam od wiosny tego roku
Jest to Kordeska, bardzo zdrowa i obficie kwitnąca róża pnąca, chociaż w naszej strefie raczej krzaczasta. Zapachu jak na razie nie wyczułam...może Nela powie coś więcej.
Jeśli mogłabym podpowiedzieć kompozycję- to posadź Lavender Lassie razem z Veilchenblau w półcieniu- widok zapiera dech w piersiach, można to zobaczyć w hmf
Jeśli moja to LL a na to wygląda to pachnie bardzo słabo
i to mnei dziwi bo HMF podaje silny zapach
z V. rzeczywiście wygląda zjawiskowo http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.53882
i to mnei dziwi bo HMF podaje silny zapach
z V. rzeczywiście wygląda zjawiskowo http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.53882
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko, ja kupiłam tą różę jako Elmshorn, ale jej w ogóle nie przypomina.
Widziałam u liski podobną i teraz szukam nazwy dla mojej.
Wygla podobnie też jak Twoja i mocno pachnie.
Na razie nie mam więcej zdjęc bo ma pąki, ale jak tylko rozkwitnie to obfocę ją z każdej strony.
Widziałam u liski podobną i teraz szukam nazwy dla mojej.
Wygla podobnie też jak Twoja i mocno pachnie.
Na razie nie mam więcej zdjęc bo ma pąki, ale jak tylko rozkwitnie to obfocę ją z każdej strony.
- gagawi

Iza - w R podają np, że Mozart ma bardzo silny zapach, wąchałam u Neli...i nic...może z czasem pojawi się
Gabi - moja otworzyła kilka pąków, ale to drugie kwitnienie jest tak małe, tzn. kwiaty o połowę mniejsze , że nie zrobiłam im fotki. Jak się otworzy kolejny, spróbuje policzyć płatki...i jeszcze raz przystawię niucha
Dziwne, że Twoja od razu ma silny zapach...
Zauważyłam np, że pojedynczy kwiat Veilchenblau nie pachnie, nie jest dla mojego nosa wyczuwalny, natomiast burza kwitnących kwiatów wytworzyła subtelny acz mocno wyczuwalny obłok zapachu, uwielbiałam przechadzać się koło tej róży
Może podobnie będzie z Mozartem i LL?
Gabi - moja otworzyła kilka pąków, ale to drugie kwitnienie jest tak małe, tzn. kwiaty o połowę mniejsze , że nie zrobiłam im fotki. Jak się otworzy kolejny, spróbuje policzyć płatki...i jeszcze raz przystawię niucha
Zauważyłam np, że pojedynczy kwiat Veilchenblau nie pachnie, nie jest dla mojego nosa wyczuwalny, natomiast burza kwitnących kwiatów wytworzyła subtelny acz mocno wyczuwalny obłok zapachu, uwielbiałam przechadzać się koło tej róży
- gagawi

Obecnie pracuję nad poniższą rabatą z róż pomarańczowo-różowych przedzielonych białą Schneewetschen. Przed różami posadzę lawendę, dzwonki białe i niebieskie, szałwię od Wiesi, ostróżki od Neli
( zbiera nasionka
)
Różanka położonana jest vis a vis tarasu ( od strony wschodniej )

I niektóre piękności w zbliżeniu
Aloha (Kordes)

Charles Austin

Bonita Renaissance- dwa krzaczki

Rosną tam jeszcze 2 krzaczki Chippendale, fotki później, 1 krzaczek Rhapsody in Blue , Crovn Princess Margareta i rzekomy William Morris.
Oooo, a tu zapodziane zdjęcie Lavender Lassie

Zakwitła druga Serbka- Yolande Aragońska

i ponownie Prince Jardinier w towarzystwie

Różanka położonana jest vis a vis tarasu ( od strony wschodniej )

I niektóre piękności w zbliżeniu
Aloha (Kordes)

Charles Austin

Bonita Renaissance- dwa krzaczki

Rosną tam jeszcze 2 krzaczki Chippendale, fotki później, 1 krzaczek Rhapsody in Blue , Crovn Princess Margareta i rzekomy William Morris.
Oooo, a tu zapodziane zdjęcie Lavender Lassie

Zakwitła druga Serbka- Yolande Aragońska

i ponownie Prince Jardinier w towarzystwie

- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Jak tam William M.? Zmienia się coś?
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Grażynko, śliczna ta Serbka
Bonita też jest z takich, które podobają mi się szczególnie.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Długo masz Alohę?
Jak Ci się sprawuje, wymarzała tej zimy?
No i gdybyś mogła tak ogólnie o niej coś napisać
Jak Ci się sprawuje, wymarzała tej zimy?
No i gdybyś mogła tak ogólnie o niej coś napisać
- gagawi

Monia - jeszcze nie zakończył pierwszego kwitnienia ( kwiaty bez zmian ) ,ale pracuje też nad drugim- pączusie sa na razie malutkie- czekam z wielką ciekawością czy coś się zmieni...
Mała Mi- Serbka rzeczywiście piękna, pokazuje zielone oko, ale zanim zdążyłam ją sfocić, obsypała się
cudnie pachnie- jak reine des violette.
Z Bonity będą solidne krzaczory
, w Poulsenkach podoba mi się, że kwitną obficie, długo i mają krótkier przerwy pomiędzy jednym a drugim kwitnieniem
Oliwko - Alohę mam od jesieni, była okopczykowana i nie przemarzła. Od razu widać, że to pnąca róża, długo pracowała nad pędami, omijając pierwsze kwitnienie.
Pąki ma w mocnym ciemnym pomarańczu, świeżo otwarty kwiat ma kolory brzoskwiniowe, przy przekwitaniu przebarwia się na odcienie żółci, kwiat jest taki niesforny w układzie płatków - bardzo mi się podoba, a zapach...intensywny i piękny. Jak na razie rośnie zdrowo , nie ma ani jednej plamki na liściach.
Zobaczymy co pokaże w następnym sezonie
Mała Mi- Serbka rzeczywiście piękna, pokazuje zielone oko, ale zanim zdążyłam ją sfocić, obsypała się
Z Bonity będą solidne krzaczory
Oliwko - Alohę mam od jesieni, była okopczykowana i nie przemarzła. Od razu widać, że to pnąca róża, długo pracowała nad pędami, omijając pierwsze kwitnienie.
Pąki ma w mocnym ciemnym pomarańczu, świeżo otwarty kwiat ma kolory brzoskwiniowe, przy przekwitaniu przebarwia się na odcienie żółci, kwiat jest taki niesforny w układzie płatków - bardzo mi się podoba, a zapach...intensywny i piękny. Jak na razie rośnie zdrowo , nie ma ani jednej plamki na liściach.
Zobaczymy co pokaże w następnym sezonie
Bonita Renaissance cudowna.Tak się cieszę,że też ją mam.Dzisiaj robiłam jej sesję zdjęciową i Aphrodycie.Jeszcze nie wklejałam
Ladnie urosły pnące Giardina i Indigoletta-ta ostatnia wydała 1 kwiatuszka
a Giardinka jeszcze nie powtarza kwitnienia.
Ladnie urosły pnące Giardina i Indigoletta-ta ostatnia wydała 1 kwiatuszka
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Alionuszka

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Gaga ładny ten ostatni duecik,masz szczęście ,że Aloha tyle już kwiatów wydała,moja puściła jeden niewielki pęd i na tym koniec w tym sezonie...i znowu czekać...
Yolande u mnie marna...wkurza mnie ta glina ,mimo mieszania ,dalej twarda jak skała ,korzeń ledwo co się rozrasta...
Yolande u mnie marna...wkurza mnie ta glina ,mimo mieszania ,dalej twarda jak skała ,korzeń ledwo co się rozrasta...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Bonita - super kolorek, dopiero u ciebie dobrze go widać
Serbka też ciekawa! Długo kwitnie?
Aloha u mnie strasznie szybko przekwita i jakaś marna. Chyba mam felerną sadzonkę
Serbka też ciekawa! Długo kwitnie?
Aloha u mnie strasznie szybko przekwita i jakaś marna. Chyba mam felerną sadzonkę
- gagawi

An-ka - Bonita jest piękna, to fakt niezaprzeczalny
. Moje obie Giardinki szykują się do kwitnienia, pierwszy pąk już pęka
Na razie zachowuje się jak krzaczasta- żadnego dłuższego pędu...
Obfociłam Chippendale i też nie mam czasu jej wkleić- a róża ta całkowice podbiła moje serce, gdyby była ciut wyższa- do 150cm wybrałabym ją zamiast Colette do okrągłej różanki.
Jutro wybieramy się z Nelą na pchli targ w poszukiwaniu metalowych krzesełek do romantycznych kącików
Nela - Aloha, jak na razie kwitnie obficie, ale tylko na końcach pędów...mam nadzieję, że w przyszłym sezonie nie będzie się tak oszczędzać
Gliną się nie przejmuj, tylko trzeba chyba więcej piachu , trochę torfu, kory, i będzie oki.
Ewa - kolorek Bonity daje po oczach
Sąsiadce bardzo się podoba i co rusz przychodzi na nią zerkać
Yolande jest strasznie marniutkim badylkiem, a mimo to kwitnie. Muszę ją koniecznie przesadzić jesienią na lepsze stanowisko. Kwiaty trzyma 3 dni, zapach jest bardzo intensywny, wczoraj pachniała jak olejek z róży bułgarskiej ( nie pamiętam jak się ta rugosa zwie ) Jest duzy i pełny, czasem pokazuje zielone oko.
Obfociłam Chippendale i też nie mam czasu jej wkleić- a róża ta całkowice podbiła moje serce, gdyby była ciut wyższa- do 150cm wybrałabym ją zamiast Colette do okrągłej różanki.
Jutro wybieramy się z Nelą na pchli targ w poszukiwaniu metalowych krzesełek do romantycznych kącików
Nela - Aloha, jak na razie kwitnie obficie, ale tylko na końcach pędów...mam nadzieję, że w przyszłym sezonie nie będzie się tak oszczędzać
Gliną się nie przejmuj, tylko trzeba chyba więcej piachu , trochę torfu, kory, i będzie oki.
Ewa - kolorek Bonity daje po oczach
Yolande jest strasznie marniutkim badylkiem, a mimo to kwitnie. Muszę ją koniecznie przesadzić jesienią na lepsze stanowisko. Kwiaty trzyma 3 dni, zapach jest bardzo intensywny, wczoraj pachniała jak olejek z róży bułgarskiej ( nie pamiętam jak się ta rugosa zwie ) Jest duzy i pełny, czasem pokazuje zielone oko.
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Chippen ma u Ciebie jakiś inny kolor niż np. u Aszki.
Kwestia ziemi?
No i co z metalowymi krzesełkami? Sama bym chętnie coś takiego u siebie widziała.
Kupiłyście?
Kwestia ziemi?
No i co z metalowymi krzesełkami? Sama bym chętnie coś takiego u siebie widziała.
Kupiłyście?