Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Witaj Tomku, dziś przychodzę z rewizytą, ale wiem od dawna, że warto do Ciebie zaglądać :D Zwiedzam ogród cichutko od początku, od kiedy tylko założyłeś wątek. Jakiż piękny ten Twój ogród!!! Dorosły, harmonijny, a jaki soczysty! Krajobrazowy. Widać, że kochasz to miejsce i to od dawna :D Podziwiam i prace, i kompozycję, i porządek, i wrażliwość.
To zdjęcie z ogrodu botanicznego (o którym mówisz, że dążysz do takiego widoku), jest takie jak cały Twój ogród. Jakbyś nie powiedział, że to nie Twoje, to bym się nie domyśliła :D Toż to dokładnie Twój styl :D

A przy tym cieszę się, że wreszcie ktoś mi wytłumaczył, jak rozmnażać iglaki. Do tej pory udawało mi się to głównie z bukszpanami.
Dodatkową atrakcją jest też to, że zacząłeś pokazywać zdjęcia jesienią, kiedy pogoda wygania nas z ogrodu. Bardzo się cieszę, że przybył mi jeszcze jeden ogród, w którym dobrze się czuję i mogłabym w nim zasiąść i popodziwiać widoki.
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geniu przycinam trzmieliny, najbardziej podobają mi się strzyżone na kulki. Te w donicach stoją cały rok na powietrzu, w zimie trochę zczerwienieją a na wiosnę znowu są atrakcyjne :lol:

Pozdrawiam Tomek :wit
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Tomku dziękuję za miłe słowa
ostatnie Twoje zdjęcie bardzo mi się podoba ( to z murem i kawałkiem chodnika )
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Ursulko dziękuję za wizytę, nie jest ze mną zupełnie tak jak myślisz, ale przy Waszej Forumowiczów pomocy może wyjdę na "ludzi". U Ciebie, jak również i u kilku osób zauważyłem ciekawe dyskusje, będę z nich czerpał wiedzę. Dziękuję za pochwały, ale jeszcze na nie zawczesnie :lol:
Elu ten mur to suteryny naszego domu, kamień pochodzi z rzeki Raby (piaskowiec) :lol:

Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tomku!
Tatry czy Babia Góra ( ja, niestety, nie rozpoznaję )- ale widok jest wspaniały !
Piękna jest ta trzmielina w donicy, lubię te rośliny,mam kilka odmian i muszę się pilnować,żeby nie kupować za dużo i nie przesadzić z ilością pstrokacizny w ogrodzie.
Dziękuję Ci za wyrazy uznania ! A z tą moją wiedzą ogrodniczą to jest tak - jak wiesz, lubię czytać, więc się naczytałam i rozmyślam sobie na ten temat. Zdecydowanie gorzej jest z praktyką i wcielaniem w życie przeczytanych mądrości, a to przecież cała Sztuka ! To jest ważniejsze, przynajmniej jeśli chodzi o efekty w ogrodzie. Te efekty, które są np. u Ciebie !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tomku. Ups. A ja do ciebie cały czas Piotrze. Ale wtopa. Ale już zanotowałem i się poprawiam. Wydawało mi się, że właśnie to imię pojawiło się w którymś poście wcześniej.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

piofigiel pisze:Geniu przycinam trzmieliny, najbardziej podobają mi się strzyżone na kulki. Te w donicach stoją cały rok na powietrzu, w zimie trochę zczerwienieją a na wiosnę znowu są atrakcyjne :lol:

Jakie masz trzmieliny ?
Chyba też posadzę do donic i będę cięła w kulę . Ja mam puszczoną pd murkiem.
Obrazek

Tu słabo widoczna , może uda mi się znaleźć lepsze zdjęcie

Obrazek
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witam serdecznie :lol:
Izo cenię ludzi którzy posiadają zainteresowania,pasje i potrafią o nich opowiadać innym , przekazując swoją wiedzę. Ogrodnictwo to wiedza bardzo szeroka, nabywa się ją właściwie przez całe życie, dlatego ja szanuję ludzi którzy ją posiadają i dzielą z innymi :D Ścieranie się na forum, poglądów ludzi owładniętych pasją może przynieść bardzo ciekawe wnioski.
Romku nie szkodzi, myślałem że wystarczy posługiwać się loginem (stąd skojarzenie z Piotrem-piofigiel), jednak Forumowicze szybko mi to wypersfadowali :D
Geniu w ogrodzie mamy kilka trzmielin: Emerald Delight, Emeraldn Gold, Sunspot , te pamiętam bo są chyba najpopularniejsze. Można je do woli ciąć nic im nie będzie, puszczone samopas wspinają się na drzewa, ogrodzenia :D

Gaiety Silver
Obrazek
Emeraldn Gold
Obrazek
Gaiety Silver
Obrazek

Obrazek
Gaiety Silver i Emeraldn Gold
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku szkoda że nie masz ich zdjęć, nazwy mi nic nie mówią .
Genia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajny ten kwitnący
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

7 razy zmieniałem ten post z trzmielinami, dodałem nawet nazwy myślę że prawidłowo. Pierwszy raz zakwitła ta trzmielina, nie wiem co jej się stało :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dałoby się ukorzenić te trzmielinę kwitnącą ?
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Wystarczy nagiąć gałązkę, przesypać środkowy fragment ziemią i gałązka szybko się ukorzeni. Później tylko odciąć ukorzeniony fragment i młoda sadzonka już gotowa. Albo inaczej. Uciąć czubek gałązki, ukorzeniacz i wprost do ziemi. Czasem nawet ukorzeniacz nie jest potrzebny.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

No proszę, chyba zacznę ciachać rozłażące się trzmieliny. Warto zaglądać do Ciebie Tomku. :)
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu, Romek ma rację, my ukorzeniamy z sadzonek tak jak iglaki. Trzmielina ukorzenia się chętnie :lol:
Ukorzenię Ci ją Geniu, spróbuję jeszcze teraz może coś wyjdzie z tego. Jeśli nie to wiosną ustrzyknę gałązki i wsadzę do ziemi
Elżgieto miło że wpadłaś, staram się przycinać różne rośliny ale w tym potrzeba dużo systematyczności, ja nie mam za dużo czasu,często robię to w niedzielę :oops:

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”