Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
piotrkr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2010, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Witajcie :) Do mnie tez zaglada sójka , troche czasu poswieca ziarnu slonecznika przydeptujac je noga i skubie dziobem a jak jej sie znudzi lapie w dziob orzecha wloskiego i daje dyla .Ten sposob oberania slonecznika tez preferuja sroki z ta roznica ze ich orzechy nie interesuja . Poza tymi ptaszkami odwiedzaja mnie te same gatunki co pisalem wczesniej . Tam zapomnialem dodac Dzwonce ktore na razie niesmialo ale juz dobieraja sie do slonecznika . Sikora uboga jeszcze mnie nie odwiedzila albo nie widzialem , ale jakies pojedyncze osobniki zawsze zdazaly sie w poprzednich latach wiec na pewno powinna sie pojawic .Kiedys w moich okolicach sójka byla rzadkoscia ale w ostatnich latach zauwazylem ze ilosc ich sie znacznie powiekszyla tak samo jak ilosc srok . Za to bardzo sie zmniejszyla populacja wrobla . Sroki i Sójki wyspecjalizowaly sie w wyjadaniu pisklat malych ptaszkow z gniazd ukrytych w gestych krzewach ogrodowych .
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kinga Domańska pisze:Ale podobno karmienie chlebem w większych ilościach nie jest zdrowe, ani dla ptaków dzikich, hodowlanych, koni, psów.
Współczesny chleb jest zdrowy czy niezdrowy!?Dla ludzi.
A jeżeli ptaki mają wybór?Mieszanka ziaren dla ptaków,orzechy i chleb?Swoim latającym "przyjaciołom" tworzę stołówkę na miarę ich potrzeb.Wszystko oddzielnie (inne pojemniki-koszyczki)W ten sposób mają wybór i jedzą na co mają ochotę.Nie tylko pieczywo.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grazka2211, o co mnie posądzasz, że ja mogłabym o Tobie źle pomyśleć? Nie daj Boże, nigdy. ;:196
Toś ptaszkom zrobiła szwedzki stół? Mają się fajnie u Ciebie, gratuluję.

Kinguś wiem, ze chlebek nie zbyt jest zdrowy dla zwierzyny i ptaków ale co mam dać sójce lub sroce? Dla nich ziarno jest zbyt małe (kukurydza, pszenica...)One biorą kawałeczek chleba, lub pokrojonej słoninki i odlatują aby zjeść w spokoju. Muszę dawać. Często moczę pieczywo, mieszam z makiem i kaszą manną. Daję i za pół godziny talerz jest pusty.

Barakuda, ja też kupuję ziarna dla ptaków. Od razu 20 kg mieszanki dla gołębi + dodatkowo 15-20 kg pszenicy + 5 kg słonecznika. Mieszam to wszystko i wysypuję na odśnieżony placyk przy domu. Sypię ok. 2 litry ale to ciągle mało. Dlatego dokarmiam chlebem i słoniną.
ps. pięknego "ptaka" masz w karmniku. :;230

Piotrkr, u mnie wróbli jest jeszcze sporo. Dużo mieszka pod naszym dachem. Dziś M zauważył, że sikorka(?) chowała się też pod dach... O srokach słyszałam i czytałam że kradną pisklęta (brrr..., sama natura), ale że sójki też? A to łobuzy. :uszy

Ostatnio byłam u wychudzony psów. Strasznie wychudzonych. Nim TOZ je zabrał z pięknego domu, od ludzi, którzy w miasteczku Ozimku mają dwa sklepy, to psiaki były tak głodne, że jak jadły chleb z reki to się bałam o palce. Straszne! :evil:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

U mnie dziś rano w karmniku 6 sikorek i 3 wróble :)
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidku, ;:138 brawo. Będzie ich co raz więcej. :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dzisiaj chciałam moje ptaszki przechytrzyć. Ugotowałam obierki z ziemniaków z kaszą manną, na gęsto. Dodałam troszkę masełka , wystudziłam i wyniosłam na podwórze. I co? I nic! Ptaki się nie nabrały. Patrzyły na mazię tak jakoś dziwnie, a sójka tak śmiesznie przekrzywiała główkę jak zerkała na to coś. Raz spróbowała, otrzepała dziobek i zabrała się za ...ziarno. Bryła zamarzła i szpeci. Szkoda, że aparat foto w samochodzie w garażu a dojść się za bardzo nie da. :;230 :;230
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

U mnie w zoologicznym nie mają ziarna na kg, kupuję więc taką mieszkankę w kauflandzie we wiaderkach dla ptaków ;)
Dziś sporo wróbli i sikorek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Dzięki za info - będę szukać w Kauflandzie :tan , nie pomyślałam o ptakach, że też można coś znależć, kupując karmę dla psów :roll:
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podpowiedzcie mi proszę jak poić skrzydlatą brać w takie mrozy ( u mnie -18) ? Czy one mogą zaspokoić łaknienie śniegiem?
Moi podopieczni już zjedli 25 kg słonecznika, 1 kg słoninki, 6 kul z owocami. Mieszanki pszenicy z kukurydzą nie wyliczam. Chyba pójdę z torbami , oby na wiosnę.
Pozdrawiam. Gosia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Widziałam jak ptaki "dziobią" śnieg, może to ich zimowe picie?
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p

Post »

Dzięki Kingo trochę mnie pocieszyłaś, bo ja tego nie zaobserwowałam.
Pozdrawiam. Gosia
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Znalazłam w internecie, niesamowicie dokładnie opisane - co, czym i jak dokarmiać. Poczytajcie:
http://www.ptakipodkarpacia.com/Pliki/d ... orozny.pdf
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p

Post »

Olibabko jutro poczytam bo sporo tego.
Pozdrawiam. Gosia
piotrkr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2010, o 18:47

Post »

Witajcie :) duju nie same sikorki i wroble bo na zdjeciu widze tez dzwonca :)
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Spostrzegawczy jesteś :wit Odgarnęłam rano warstwę śniegu ,bo karmnik calusieńki przysypany,nadal pada...nasypałam nowego ziarna.Zleciały się ptaszki, dzisiaj większość jak na razie to dzwońce :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”