Stoją na oknie i czekają, aż ktoś je dotknie - Delete
Re: Moja skromna kolekcja
Bartku widziałam Euphorbia lactea w Biedronce ale się nie skusiłam. Nie mam przekonania do tak szczepionych kaktusów. Podobno w marketach pojawiło się dużo różnych kaktusików, zaczyna się sezon 

- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję. Ja twoje też podlałem.Priam pisze:Bartku - bardzo fajne sukulenty. Sam nie mam z nimi doświadczenia , ale mimo to miło podziwiać tak kolorowe rośliny.
ps. drzewo podlane.

Co do szczepionych to też nie jestem za bardzo zwolennikiem gdyż jest to forma tworzona przez człowieka. Ale tak dla urozmaicenia kolekcji mam dwa takie.

Coraz bardziej czuć wiosnę. Dzisiaj już na dworze w słońcu było jakieś 10oC.

P.S. Jutro może zamieszczę pare nowych fotek.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Delete
Gymnol w nowej doniczce. Zapłaciłem za nią....2zł. 

Gasteria również w nowej donicy.

Masowa 'mnożarka'.
A w niej M.gracilis, Hobbit, O.subulata, Sedum oraz Epiphyllum.

Gasteria również w nowej donicy.

Masowa 'mnożarka'.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Bartku, naprawdę do kolców mu w tej doniczce
podobają mi się kaktusy w takich doniczkach bo uwydatniają one całe ich piękno
A w tej zbiorczej doniczce to które to Epiphyllum, bo ja chyba ślepa jestem
ale się nie dopatrzyłam...
ps. Ładne drzewko

podobają mi się kaktusy w takich doniczkach bo uwydatniają one całe ich piękno
A w tej zbiorczej doniczce to które to Epiphyllum, bo ja chyba ślepa jestem

ps. Ładne drzewko

- Delete
W tym rogu naprzeciw opuncji. (O ile się nie mylę
) Ale już jakiś czas temu oderwałem ten mały odrościk od dużej rośliny w szkole. Trzeba brać póki moja nauczycielka od angielskiego całkiem nie zmarnuje tej rośliny. Teraz cała jest przelana i pomarszczona.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Aha
muszę się przypatrzyć
Jak tak się sprawy mają to zabieraj roślinkę jak najszybciej do siebie żeby nie marniała, a może warto zapytać czy całej nie odda?

Jak tak się sprawy mają to zabieraj roślinkę jak najszybciej do siebie żeby nie marniała, a może warto zapytać czy całej nie odda?

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
2 PLN-y? I normalnie z dziurkami, a gdzie dostałeś ?
Kaktusom pasują takie doniczki. Są takie.. pustynne. No i wiadomo to nie plastik, więc z odparowywaniem wody łatwiej.
Kaktusom pasują takie doniczki. Są takie.. pustynne. No i wiadomo to nie plastik, więc z odparowywaniem wody łatwiej.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
A to wcale nie jest argument przemawiający za użyciem takich doniczek do posadzenia kaktusów.Spy pisze:No i wiadomo to nie plastik, więc z odparowywaniem wody łatwiej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No niby tak, ale z drugiej strony takie są lepsze dla tych, którzy nie mają wyczucia w dozowaniu wody.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Oczywiście, że lepsze są doniczki, które tej wody nie przepuszczają. Jeśli mają być ceramiczne to niech będą pokryte emalią. Wtedy są szczelne. Jak się nie ma wyczucia przy podlewaniu to trzeba sadzić rośliny do mineralnego podłoża.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Delete
Bez dziurek, ale można wywiercić. Kupiłem na targu, na starociach. Najtańszy sprzedawca na całym targu. Za grosze można kupić u niego prawie nieużywane rzeczy. Jedna doniczka miała jeszcze naklejkę z kodem kreskowym na spodzie.Spy pisze:2 PLN-y? I normalnie z dziurkami, a gdzie dostałeś ?
Roślin raczej nie sadzę do porcelanowych tylko wsadzam już przesadzone w plastikowych doniczkach. Latem ja chcę podlać, wyjmuję tą plastikową, podlewam, czekam aż zleci nadmiar wody i wsadzam z powrotem.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Re:
1. Nie " jajowaty" lecz jajolistny , a raczej owalnolistny - Crassula OvataDelete pisze:Oto moje nowe nabytki: Prosto z Zabrza.
Prosiłbym o identyfikację.
Wiem tylko, że
1. Grubosz Jajowaty (Crassula ovata)
3. Schlumbergera truncata (Grudnik)
I jeśli ktoś doświadczony może napisać podstawy hodowli Grudnika. Byłbym wdzięczny. ;]
2. Chyba Sedum rubrotinctum ?
5. Cephalocereus senilis ( Głowa starca), albo Espostoa lonata.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Bartku, też kupuje donice na starociach, kiedyś udało mi się trafić na "promocję", cały karton ceramiki za 10zł. Jak tu nie wziąć? Kilka donic było wyszczerbionych, jedna popękana, ale reszta- jak znalazł 
Też zaczynam sadzić kaktusy do donic glinianych, bo w takich kaktusy lepiej wyglądają (moim zdaniem), kupuję takie wyższe za niecałe 3zł (są w kilku marketach). Wiosną planuje nabyć ich kilka i posadzić do nich największe kaktusy.
Od niedawna też sadzę do takich donic storczyki, jedynym warunkiem jest tylko konieczność namoczenia takiej donicy na 48 godzin, wtedy nie będzie tak "wypijała" wody z podłoża, będzie szczelniejsza. Teraz przy moczeniu storczyków te doniczki "nie syczą" wchłaniając wodę.
Piękna ta Twoja gasteria, a jak rozrośnięta! Super! Lubię takie gęsto rosnące roślinki. Sama też tak prowadzę swoje gasterie.Czy Twoja g. kwitła Ci już?

Też zaczynam sadzić kaktusy do donic glinianych, bo w takich kaktusy lepiej wyglądają (moim zdaniem), kupuję takie wyższe za niecałe 3zł (są w kilku marketach). Wiosną planuje nabyć ich kilka i posadzić do nich największe kaktusy.
Od niedawna też sadzę do takich donic storczyki, jedynym warunkiem jest tylko konieczność namoczenia takiej donicy na 48 godzin, wtedy nie będzie tak "wypijała" wody z podłoża, będzie szczelniejsza. Teraz przy moczeniu storczyków te doniczki "nie syczą" wchłaniając wodę.
Piękna ta Twoja gasteria, a jak rozrośnięta! Super! Lubię takie gęsto rosnące roślinki. Sama też tak prowadzę swoje gasterie.Czy Twoja g. kwitła Ci już?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
tez mam 4 ale nie wiem co to jest mzoe jaksi ferocactus? jak sie dowiesz das zmi znak?