Kosaciec (Iris) ZDJĘCIA cz.1
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Irysy
Niestety zgadzam się z przedmówcą, w sklepach kłącza są małe, wymizerowane, a często też zapleśniałe lub wysuszone lub porażone mokrą zgnilizną kłącza - a do tego najczęściej dostaje się nie to co się zamówiło/kupiło
Takie są niestety moje smutne doświadczenia.

A żeby było śmieszniej zapytałem na forum sklepu w którym kupowałem irysy, dlaczego przysłali inny kolor niż zamawiany, na to odpisali <że jeśli kolor się skończy to wysyłają najbardziej podobny kolor>
Bardzo prymitywna i naiwna odpowiedź
ponieważ na fiszce przysłanego kłącza, widniała fotka właśnie tego który chciałem, i faktycznie zakwitł dopiero w 3 roku, a drugi zakupiony jeszcze się nie ujawnił kolorystycznie.
Nie wiem może mam daltona, ale to chyba nie jest niebieskie

Nie wiem może mam daltona, ale to chyba nie jest niebieskie

-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!
Irysy są bardzo wrażliwe na wszelkie choroby grzybowe, a trzymając je w torebkach foliowych zawsze zagnieżdzi się jakiś "intruz", ponieważ nie ma przewietrzania.
Chociaż wiem, że nic z tego nie będzie to jeśli mają piękne zdjęcia często się skuszę. Radość trwa krótko, bo po 2-3 tygodniach widzę jak roślina obumiera ( zgnilizna, chociaż bardzo delikatnie podlewam.) Zawsze sobie obiecuję, że lepiej 2 razy więcej zapłacić i mieć ładną sadzonkę. Ja dawno temu byłam u Pani Gmerek z Ostródy( już nie żyje) i trafiłam na piękny kwitnący ogród irysów ( gdzieś zdjęcia mam). Kupiłam trochę odmian i tak to się zaczęło. Już co roku gdzieś kupowałam od kolekcjonerów, nie zawsze byłam zadowolona. Mając sporą kolekcję zaczęłam zapylać i tworzyć swoje irysy, trwa to kilka lat ale jak zakwitnie cudo to jest się z czego cieszyć. Zapraszam do obejrzenia moich irysów w galerii z 2009 i 2010 roku , pąki irysów z 2011 zmarzły w maju i tylko kilka miałam. Moje irysy są w donicach i można kupić kwitnące jak zakwitną. Mam również mix lub wybierane kolorami i oznaczone numerami.
Pozdrawiam
Ismena
https://picasaweb.google.com/1045390205 ... olsu_UN_5w

Irysy są bardzo wrażliwe na wszelkie choroby grzybowe, a trzymając je w torebkach foliowych zawsze zagnieżdzi się jakiś "intruz", ponieważ nie ma przewietrzania.
Chociaż wiem, że nic z tego nie będzie to jeśli mają piękne zdjęcia często się skuszę. Radość trwa krótko, bo po 2-3 tygodniach widzę jak roślina obumiera ( zgnilizna, chociaż bardzo delikatnie podlewam.) Zawsze sobie obiecuję, że lepiej 2 razy więcej zapłacić i mieć ładną sadzonkę. Ja dawno temu byłam u Pani Gmerek z Ostródy( już nie żyje) i trafiłam na piękny kwitnący ogród irysów ( gdzieś zdjęcia mam). Kupiłam trochę odmian i tak to się zaczęło. Już co roku gdzieś kupowałam od kolekcjonerów, nie zawsze byłam zadowolona. Mając sporą kolekcję zaczęłam zapylać i tworzyć swoje irysy, trwa to kilka lat ale jak zakwitnie cudo to jest się z czego cieszyć. Zapraszam do obejrzenia moich irysów w galerii z 2009 i 2010 roku , pąki irysów z 2011 zmarzły w maju i tylko kilka miałam. Moje irysy są w donicach i można kupić kwitnące jak zakwitną. Mam również mix lub wybierane kolorami i oznaczone numerami.
Pozdrawiam
Ismena
https://picasaweb.google.com/1045390205 ... olsu_UN_5w

- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Piękne
Tylko czy możesz podrzucić mi na priv gdzie ich szukać

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Dzięki_fox_ pisze:Zibi Ismena ma to w oferciezerknij linki są w temacie o liliowcach, a widzę i w poście wyżej

Są naprawdę piękne , muszę tu wrócić gdy się ociepli

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Anino
piękne iryski , większości nie mam .
Czy ta Szkółka jest gdzieś blisko Ciebie ?.
Widzę że bardzo chorują liście , ja w sierpniu ścinam i pryskam grzybobójczym środkiem , mam zdrowe liście .
Genia

Czy ta Szkółka jest gdzieś blisko Ciebie ?.
Widzę że bardzo chorują liście , ja w sierpniu ścinam i pryskam grzybobójczym środkiem , mam zdrowe liście .
Genia
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47