W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny to może was zarażę szarłatem trójbarwnym, skoro szałwia się podoba. Proponuję wygooglować i obejrzeć grafikę :roll:
A szałwi muszkatałowej to ja też nie widzałam :roll: ;:185
Jolu , a dzieciaczki już dochodzą do zdrówka?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko masz rację piękne są te szałwie i te od Joli i muszkatulowa od Basi już sobie napisałam na liście zakupów ,a teraz to trzeba wyruszyć na poszukiwanie "skarbów"
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

judyta pisze: ;:185
Jolu , a dzieciaczki już dochodzą do zdrówka?
Moje dzieci zachorowały przed sylwestrem na zapalenie oskrzeli , brały antybiotyk do końca.Przetrzymałam ich w domu , nie puściłam do szkoły aby porządnie się wyleczyły.W poniedziałek poszły do szkoły, czyli 12 stycznia a od wtorku już zaczęło się od nowa :? w tym jedno dziecko ma obustronne zapalenie płuc :(
Także ja widzisz , choroby dopiero się zaczęły i dzieci gorączkują i są marudne :(
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, mówisz, żeby nie spieszyć się z wysiewaniem rącznik :?: Dotychczas kupowałam gotowe sadzonki na rynku i chyba w maju :? ... dokładnie nie pamietam i myślałam, że trzeba je wysiać wcześniej, żeby urosły,hihihi :)
Powiedz, proszę, kiedy to zrobić, żeby było dobrze :lol:
Na opakowaniu pisze: "Wysiew nasion marzec-kwiecień do skrzynki w temperaturze 20 st. C. Małe siewki rozsadzić w doniczki. Na miejsce stałe wysadzić w maju. Stanowisko słoneczne. "
Najbardziej, to by mi pasowało wysiać je w skrzynkach na balkonie - balkon mam od strony południowej, bo w domu to będzie dość ciężko, ze względu na koty, które wszędzie wchodzą :oops:

W moim ogrodzie na razie rośnie tylko szałwia lekarska :lol:, mam nadzieję, że to się w tym roku zmieni i od tego roku będą rosły te ozdobne :lol:

Wzięło mnie jeszcze na mięty. Mam zamiar kupić czekoladową i cytrynową - zachorowałam na nie na tym forum :lol:

Judyto, chcesz nas zarazić szkarłatek trójbarwnym :-)

Obrazek

Joluś, nie mam niczego gorszego, od choroby dzieci, człowiek nie wie wtedy ja się nazywa i te nerwy, żeby nie było gorzej :cry:
Współczuję i życzę dzieciakom szybkiego powrotu do zdrowia :-)
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ślicznie dziękuję za odwiedzenie mojego ogrodu :P Od lutego musimy poszukiwać tych skarbów, a latem będziemy je podziwiać :lol:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Halinko. ..Naczytałam się o tej szałwi, widzę już sporo zaszałwiowanych. No cóż..mnie także się spodobała....dołączam do tych poszukujących. Może jednak w sklepie gdzieś się trafi. :wink: :lol:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałam o szarłacie u Kryski, ale powtórzę się i tu , bo chyba warto :wink:

Szarłat trójbarwny występuje w odmianach. Liście mogą mieć różne rozmiary i kształt: owalny, jajowaty, mogą być wąskie i szerokie, u odmian także powyginane, pofalowane bądź skręcone. Liście są najczęściej wielobarwne, najczęściej spotykane kolory to: purpurowy, czerwony, żółty, czekoladowobrązowy.

Odmiany szarłatu trójbarwnego ( Amaranthus tricolor ):

"Aurora"-roślina dorastająca do ok. 1 m, liście są wąskie, jasnożółte o pofalowanych brzegach.
"Early Splendor"-dorasta do ok. 50 cm, liście są szerokie, w górnej części wybarwione na różowo-czerwono.
"Flaming Fountain"-wyjątkowo barwna odmiana, z liśćmi w kolorach: żółtym, ciemnoróżowym i zielonym.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Judytko..nie napisałam wyżej...ale szarłat też już zapisany u mnie na liście poszukiwanych. Nigdy za tym w sklepie nie patrzyłam....nie znałam tego. Nie wiem więc jak będzie z kupnem?. :roll:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o nasiona szarłatu trójbarwnego i szałwii powabnej- trójkolorowej to widziałam w wysyłkowym PNOS Ożarów. Tam zostały zamówione obie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Halinko! Co do rącznika, to wystarczy wysiać w połowie marca i na początek maja będziesz miała ładne sadzonki. Chcesz wysiać w skrzynce na balkonie? Czy nie za zimno w nocy? Ja zawsze wysiewałem w domu do doniczki ale nie bawię się w pikowanie - szkoda pracy. One nawet jak mają ciasno w doniczce wykształcą pierwsze dwa listki i to wystarczy by je posadzić w gruncie. Bywało, że wyrastało mi po 30 w doniczce (istny busz!) i dobrze się przyjmowały. I na koty jest sposób - przykryj doniczkę szybką. To przyspieszy kiełkowanie i koty nie będa grzebać. A potem możesz zrobić taką ochronkę wokół doniczki najlepiej doklejając do niej przeźroczystą taśmą coś sztywnego (taki kołnierz wydłużający doniczkę). Powinno to zniechęcić koty. Moja kotka regularnie wyciąga badylki, które próbuję ukorzenić :?
Ten szarłat prześliczny :!: Mówisz Judyto że on z PNOS Ożarów? To świetnie, bo ja mieszkam pod Ożarowem! Nawet nie wpadłem wcześniej na to, by kupować bezpośrednio u nich a na pewno mają sklep firmowy! Jeszcze firma PlantiCo jest koło mnie.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku-wrzuć w google szarłat trójbarwny Amaranthus tricolor i zobacz grafikę!! Zakochasz się bankowo :roll:
Polecam obszerny artykuł o wszystkich szafranach w styczniowym "Działkowcu" 1/09
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, witam serdecznie :P

Judytko, byłam w googlach, poczytałam i popodziwiałam to cudeńko :lol: nooo, warto je mieć, tylko ja już nie mam gdzie tego posadzić :cry: i nie mogę się tym zarazić :?

Zeniu, Judyto, Jacku, będę go podziwiała w waszych ogrodach :lol:

Jacku, z Ciebie to urodzony wynalazca, na wszystko znajdziesz sposób ;:63 ;:63 ;:63 Zrobię tak jak mówisz :P Dziękuję ;:180
Cieszę się, że też masz kotka. :)
A teraz idę odwiedzić Twój ogród :heja
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko!!! Wpadłam i poczytałam :lol: I poprę Jacka. W ubiegłym roku nasionka rącznika zbyt wcześnie wysiałam(pierwsza połowa lutego) w domu. Nie dość, że kłopot z transportem na ranczo był , to potem nim do gruntu wsadzić było można część padła !!! Jak wysiejesz pod koniec marca w domku to większa pewność , że po przymrozkach w gruncie ptzetrwają !!!!
Pozdrawiam - ulka
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Halinko, sam się uczyłem od innych albo na własnych błędach więc chętnie się dzielę wiedzą.
A z kotki też się cieszę - łowi myszy, nornice, krety - i wszystko co się rusza :) Mam nadzieję, że pomoże mi w walce z gryzoniami w najbliższym sezonie :)
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

O matko! Aż mi szczęka opadła, jak zobaczyłam te cuda!
Szałwia i szarłat trójbarwny powaliły mnie na kolana.
Muszę je dopisać do mojej listy, a potem będę się martwić, gdzie je posieję. :oops:

Nasiona rącznika mam :D. Wsadzę je więc do ziemi w marcu. I to kilka do jednej
doniczki. Przynajmniej mniej miejsca mi zajmie. Dzięki Jacku za podpowiedź!
Ale jak i w tym roku takie malizny mi urosną, to zrezygnuję.
Widać za słaba ziemia dla nich pod tym moim płotem. :(
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”