Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek niedźwiedzi

Post »

Myślę że nasiona czosnku nie wysiane jeszcze lepiej włożyć do lodówki aż do wysiania na wiosnę.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Mało precyzyjnie napisałam.Nasiona są w ziemi od 10 lutego i doniczka stoi w szafce na balkonie.
Czy teraz mam wystawić doniczkę z przemrożonymi nasionami na światło,czy dopiero wtedy gdy zaczną wschodzić.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

Można wystawić jak zaczną wschodzić ,muszą mieć odpowiednio dużo wilgoci.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

Ten czosnek z czasem sam okrutnie się wysiewa. Przynajmniej u mnie. Wystarczy więc do ogrodu wprowadzić na początek niewielką ilość, potem będzie takim samograjem.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A kiedy sadzić cebulki?
Martika
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

MartaG pisze:Ten czosnek z czasem sam okrutnie się wysiewa. Przynajmniej u mnie. Wystarczy więc do ogrodu wprowadzić na początek niewielką ilość, potem będzie takim samograjem.
Dokładnie tak jak piszesz.Cebulki można jak ziemia jest zmarznięta wsadzić do doniczki z pomieszaną ziemią ale bez piasku a potem na wiosnę jak rozmarznie wsadzić z tą ziemią na miejsce zacienione i gdzie będzie wilgotno .Warto poczytać trochę na temat czosnku niedźwiedziego przed posadzeniem,nie będzie przykrych niespodzianek że nie chce rosnąć. ;:132 .
Byłem sprawdzić na działce moje czosneczki i choć ziemia zmarznięta to już te płycej ukorzenione zaczynają kiełkować. ;:63
magda2
50p
50p
Od: 25 lut 2012, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzień dobry, jestem nowa na forum i bardzo zainteresowana tematem- w zeszłym roku kupiłam na allegro cebulki czosnku niedźwiedziego, żadna nie raczyła podjąć wzrostu. Podejrzewam że pochodziły z leśnych ostępów a nie z pryw. hodowli i stad niepowodzenie. W tym roku nabyłam nasiona, część wysiałam do skrzynki i wystawiłam na balkon (mieszkam w bloku), część zamroziłam w zamrażalniku lodówki i myślę żeby wysiać je teraz w miejsce docelowe czyli na działce (ziemia już rozmarzła). Co robić żeby zwiększyć szanse- podobno niedźwiedzi lubi zasadową glebę, u mnie raczej kwaśna i ciężka, planuje wymieszać z piaskiem ale jak <nawapnować>, zwykły dolomit wystarczy? Może ktoś miał już podobne doświadczenia? Dla pewności kupię jeszcze raz na allegro cebulki, tym razem celuje w Białowieżę bo to jakby bliżej i może będą mniej chimeryczne niż te krakowskie...Zazdroszczę tym, którym niedźwiedź rośnie jak chwast, u mnie same problemy-przepraszam za długiego posta ale podchodzę do tematu mocno emocjonalnie... ;:223

A czemu dodaje mi do allegrotukropka dodatkowe 2 o? Taki zwyczaj? Nie na temat ale jestem zaintrygowana, sprawdziłam, napisałam przez 1! Zagadka. No i dołączam się do lamentów nowicjuszy że nie możemy odpowiadać na niektóre posty i podawać PW- ktoś czegoś szukał, ja mam i nie mogę podarować... Długi ten okres terminowania? Tak sobie smucę ale na czosnek niedźwiedzi jestem zawzięta, jak w tym roku się nie uda odpuszczę. Pozdrawiam
Gdy ci coś wpada do oka pamiętaj ze to odrobina kosmosu /Tuwim/
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

magda2, będzie dobrze, nie martw się na zapas. Już wielu doświadczonych ludzi mi mówiło, żeby korzystać z miejscowych źródeł. Zatem dobrze myślisz. W Beskidach czosnek rośnie wszędzie, ale żeby było uczciwie kupiłam też sadzonki i rozrósł się nieźle. Przez pierwsze lata nie zrywałam kwiatów i pilnowałam, żeby go coś za badzo nie zagłuszyło. Coś go nawet rozwlekło po sadzie i teraz łażę za nim, żeby uzbierać na sałatkę (najlepsza z buncem).
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

magda2 pisze: Tak sobie smucę ale na czosnek niedźwiedzi jestem zawzięta, jak w tym roku się nie uda odpuszczę. Pozdrawiam
magda2nie rezygnuj,przeczytaj o czosnku co lubi i posadź go lub posiej w miejsce najbardziej dogodne dla niego. ;:132 U mnie ziemia ciężka gliniasta raczej kwaśna a rośnie jak szalony.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

magda2 Może nieodpowiednie stanowisko mu dobrałaś?
To roślina runa leśnego - czyli cień, półcień, gleba musi być wilgotna, zasobna, dobrze jeśli gliniasta (na piachu nie urośnie), możesz dodać trochę dolomitu wapniowego.
Moje cebulki przyjechały z ogródka koleżanki na Dolnym Śląsku i jakoś im te 300 km odległości nie zaszkodziło. Na dodatek sadzone wbrew sztuce, wydarte były w fazie zielonej:) Po prostu mam glebę idealną do jego uprawy.
Pozdrawiam, Marta
magda2
50p
50p

Post »

Dziękuje za odpowiedzi- troszkę podniosły mnie na duchu, jeśli przygotuje się logistycznie i wykorzystam wszystkie możliwości może i ja doczekam własnego czosnku... Marto- no właśnie złości mnie fakt że <obuta> w wiedzę wysadziłam moje cebulki w cienistym, zacisznym miejscu i dooopa. Chyba ziemia nie taka ale anador pisze że u niej podobnie, gliniasto i kwaśno. No to już nie wiem.Pech? Zła energia? Zaczynam się doszukiwać wpływu wyższej inteligencji na moje uprawy. A może rację ma akl 62 (oby tak), im bliżej tym lepiej, może te górskie czosnki są bardziej chimeryczne i tutejsza gleba im nie pasuje? Właściwie im bliżej do naturalnego środowiska tym powinny być większe szanse na przyjęcie... Taką nadzieją się karmię- dzięki akl 62! Będę walczyć.
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

magdo2 raczej u niego nie u niej :;230
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

magda2, rada MartyG bezcenna.
Popatrz na jakich stanowiskach rośnie czosnek u Was i wsadź w podobne sadzonki kupione w miejscowychh szkółkach. Doczekasz się. Chociaż nie przypominam sobie na Twoich terenach czosnku w lesie. Ale nie byłam tam wiosną, kiedy najbardziej rzuca sie w oczy i nos. Jakby co, przy okazji służę moim "zaczynem". Trzeba próbować wszystkiego. Dzięki za dobre słowo.
magda2
50p
50p

Post »

O rety- przepraszam serdecznie za pomyłki <płciowe> :oops: , mam nadzieję że zostanie mi to wybaczone... Wszystko przez emocje związane z tematem. Akl- ten Twój zaczyn mnie mocno interesuje- chcę spróbować zmasowanego ataku na grządki...Pisz bo słowo się rzekło... ;:7 . A co do moich okolic to masz rację, teoretycznie nie ma u nas takiego cuda ale już 50 km dalej, w okolicach Parczewa, gdzie co prawda gleby są bardziej piaszczyste (Podlasie) ISTNIEJĄ NATURALNE STANOWISKA CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO- cytuję przewodnik. Czysta desperacja. Bywam w tych lasach ale na żywo nie widziałam, może dlatego że odwiedzam je raczej jesienią z okazji grzybobrania.Następne udokumentowane i widziane nawet własnym okiem to Białowieża.Dzięki za wsparcie, będę próbować ale naprawdę jeśli w tym roku nic to znaczy że niedźwiedzia będę podziwiać tylko na zdjęciach... :cry:
Awatar użytkownika
anador
200p
200p

Post »

magda2 przeprosiny przyjęte w sprawie "płciowej" :;230
A co do czosnku to nie poddaj się ,on naprawdę rośnie "byle gdzie" i u Ciebie też będzie rósł. :uszy
Pozdrawiam.Piotr
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”