Gosieńku, nie było by dzisiaj kryzysu i bezrobocia, jakby wszyscy jeszcze kosili kosami przy takich ilościach trawników jakie mamy dzisiaj
Aga, zapraszam na następne
Przyszedł czas by włożyć na nowo buciki i wybrać się na nową wycieczkę. Dzisiaj zaprowadzę Was szlakami malarzy impresionistów.
Szlakami Impresionistów
Już pogadaliśmy o imresionistach mieszkających na paryskim wzgórzu Montmartre. Inne bardzo znane miejsce gdzie impresioniści mieszkali były obecne
okolice podparyskich miasteczek Marly i Louveciennes. Tutaj w XIXw niedaleko od Paryża wybudowano 12 dużych i mniejszych pałaców i pałacyków i
okolica która była bardzo malownicza stała się bardzo na modzie. Przepiękne meandry Sekwany były miejscem powstania pierwszych obrazów w stylu
impresionizmu. Mieszkali i malowali tutaj tak bardzo znani malarze jak
Monet, Sisley, Renoir, Pissarro czy Marisot. W sumie naliczono 150 obrazów
które były malowane w pięknych pejzażach tych dwóch miasteczek.
Często te miejsca utrwalone na bardzo znanych obrazach rozsianych po muzeach i kolekcjach prywatnych całego świata, i sprzedawanych na aukcjach
za bajońskie sumy istnieją do dzisiaj i co ciekawsze można przejść się wyznaczoną trasą turystyczną na której ustawiono reprodukcje tych obrazów.
Cała ta trasa nie jest długa, ma tylko 8km i kilkanaście reprodukcji impresionistów zdobi całość. Bardzo lubię ta trasę bo jest malownicza choć rzadko
odwiedzana i mało znana. I na dokładkę można porównać obrazy z XIX wieku i widoki które można obejrzeć dzisiaj w tym miejscu gdzie obrazy były
malowane przez artystów.
Pozostało nam tylko iść ich śladami i podziwiać. Wybaczcie że na zdjęciach obrazów jest często odbłysk słońca, ale zawsze możecie obejrzeć same obrazy
o lepszej jakości w internecie. Ja wkleję tylko zdjęcia które udało mi się zrobić w plenerze na wycieczce.
Pierwsze zdjęcie jest zdjęciem reprodukcji słynnego obrazu i drugie pokazuje to samo miejsce w dzisiejszej sceneri.
Alfred Sisley 'Chemin de la Machine ? Louveciennes'
Obraz malowany przez Alfreda Sisley przedstawia drogę do Maszyny w Louveciennes. Miejsce nie bardzo się zmieniło, choć pora roku nie ta sama.
Camille Pissarro 'Le village de Voisins' 1872
Widok wioski Voisins pozostał bardzo podobny do tego z czasów pobytu malarza.
Camille Pissarro 'Entree du village de Voisins' 1872
Ten wjazd do wioski Voisins też niewiele się zmienił przez te lata. No może tylko samochodów jest wiecej niż na obrazie, a mniej bryczek
Alfred Sisley 'Hauteurs de Marly' 1873
Na wzgórzach Marly przedstawionych na tym obrazie zmiany są niestety bardzo widoczne. Budynek po prawej stronie leży całkowicie w ruinie.
Alfred Sisley 'Aqueduc du Marly' 1874
Jeszcze gorzej przedstawia się miejsce z którego Sisley malował Akwedukt w Marly. Miejsce jest całkowicie zarośniete i nie widać stąd wcale akweduktu
Alfred Sisley 'L'Abrevoir de Marly, Gelée blanche' 1876
Ten obraz Sisley który przedstawia zbiornik do pojenia koni przy pałacu w Marly nie stracił na aktualności. Miejsce jest jeszcze bardzo podobne do oryginału.
Tylko wydaje mi się że malarz postawił swoje sztalugi chyba troszkę niżej na tarasie
Mam nadzieję że ta wycieczka też się Wam spodobała. Zapraszam na następne