Jagoda czemu nie używasz drożdźy ?miluck pisze:Lisko moje chleby są tylko na zakwasach,nie używam drożdży.liska pisze:Jagoda pomóż mi znależć Twj przepis na drożdżach nie do maszyny ...
Mam wreszcie piekarnik i chce spróbować
Domowy chleb
Lisko
Przepis na chleb wiktoriański
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych
1 łyżeczka cukru
300ml mleka
500g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
na glazurę:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie ciasta chlebowego:
Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.
Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.
Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.
Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.
ps, ja pomieszałam mąkę żytnia z pszenną pół na pół i dodałam ziarenka siemienia lnianego.
Wieczorkiem wstawię fotkę, bo teraz czas goni mnie...
Pozdrawiam
Ewa
Lisko rób dokładnie tak jak pisze a wyjdzie bardzo smaczny...
Przepis na chleb wiktoriański
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych
1 łyżeczka cukru
300ml mleka
500g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
na glazurę:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie ciasta chlebowego:
Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.
Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.
Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.
Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.
ps, ja pomieszałam mąkę żytnia z pszenną pół na pół i dodałam ziarenka siemienia lnianego.
Wieczorkiem wstawię fotkę, bo teraz czas goni mnie...
Pozdrawiam
Ewa
Lisko rób dokładnie tak jak pisze a wyjdzie bardzo smaczny...
Przepis na chleb wiktoriański
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych
1 łyżeczka cukru
300ml mleka
500g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
na glazurę:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie ciasta chlebowego:
Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.
Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.
Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.
Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.
ps, ja pomieszałam mąkę żytnia z pszenną pół na pół i dodałam ziarenka siemienia lnianego.
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych
1 łyżeczka cukru
300ml mleka
500g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
na glazurę:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie ciasta chlebowego:
Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.
Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.
Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.
Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.
ps, ja pomieszałam mąkę żytnia z pszenną pół na pół i dodałam ziarenka siemienia lnianego.
Przepis wzięłam tu z tego forum. http://www.chleb.info.pl/index.php?id=4
Piekłam chleb w środę a dzisiaj jeszcze jest miękki. Smaczny, nie powiem- wczoraj mieliśmy gości i się zajadali chlebkiem z masełkiem. Mój M poczęstował kolegę w pracy i ten też chwalił. I powiem, że mi też smakuje, mimo- że jest pieczony na drożdżach
Ewa
Piekłam chleb w środę a dzisiaj jeszcze jest miękki. Smaczny, nie powiem- wczoraj mieliśmy gości i się zajadali chlebkiem z masełkiem. Mój M poczęstował kolegę w pracy i ten też chwalił. I powiem, że mi też smakuje, mimo- że jest pieczony na drożdżach

Ewa