Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2693
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice warszawy

Post »

miluck pisze:
liska pisze:Jagoda pomóż mi znależć Twj przepis na drożdżach nie do maszyny ...
Mam wreszcie piekarnik i chce spróbować :)
Lisko moje chleby są tylko na zakwasach,nie używam drożdży.
Jagoda czemu nie używasz drożdźy ?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Bo na zakwasie chlebki są smaczniejsze. :mrgreen:
W kioskach jest gazetka o pieczywie domowym-kupiłam ją i jest tam mnóstwo przepisów ,nawet na ...chleb kokosowy,niestety to przepisy nie do automatu ale może warto popróbować.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lisko
Przepis na chleb wiktoriański




Składniki na ciasto:

2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych

1 łyżeczka cukru

300ml mleka

500g mąki pszennej typ 550

1,5 łyżeczki soli

na glazurę:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka



Przygotowanie ciasta chlebowego:

Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.



Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.



Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.

Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.



Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.


ps, ja pomieszałam mąkę żytnia z pszenną pół na pół i dodałam ziarenka siemienia lnianego.

Wieczorkiem wstawię fotkę, bo teraz czas goni mnie...


Pozdrawiam
Ewa
Lisko rób dokładnie tak jak pisze a wyjdzie bardzo smaczny...
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2693
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice warszawy

Post »

A wiecie, że ja od marca 2008 nie jadam pieczywa :o
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Edytko nie umiem sobie wyobrazić życia bez chlebka,za bułkami nie przepadam ,Tobie gratuluję samozaparcia :D no chyba,że nie przepadasz za pieczywkiem :D
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie

Edytko no jak możesz nie jeść chlebka? Pewnie w zamian za to jadasz makarony i kasze?
A swoja drogą to czy to zdrowo :wink:
Nasza dieta powinna składać się z 50% węglowodanów.../ pieczywo lub kasze, makarony itp./

Pozdrawiam

Ewa
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek


To są moje chlebusie wiktoriańskie

pozdrawiam

Ewa

Obrazek

w przekroju
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Wygląda jak słodkie ciasto drożdżowe-one są takie jak chałki?
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu

Też tak pomyślałam, jak wyjęłam chleby z piekarnika. Ale po skosztowaniu :wink: to najprawdziwszy chleb.
A wygląd zawdzięcza pewnie jajku/ bo przed pieczeniem należało posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.

Pozdrawiam
Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Ale samo ciasto w środku wygląda tak bardziej chałkowo :lol: wrzuć przepisik na ten wiktoriański.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Musi być pychotka ten chlebuś Ewuniu.
Widziałam przepis na chleb dodany na naszym forum w wątku przepisów na ciasta, wyglądał też apetycznie :D
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepis na chleb wiktoriański




Składniki na ciasto:

2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych

1 łyżeczka cukru

300ml mleka

500g mąki pszennej typ 550

1,5 łyżeczki soli

na glazurę:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka



Przygotowanie ciasta chlebowego:

Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.



Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.



Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.

Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.



Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.


ps, ja pomieszałam mąkę żytnia z pszenną pół na pół i dodałam ziarenka siemienia lnianego.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Pewnie kupiłaś tą gazetkę o pieczywie-juz sobie przypomniałam,skąd znam tę nazwę. :lol:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepis wzięłam tu z tego forum. http://www.chleb.info.pl/index.php?id=4

Piekłam chleb w środę a dzisiaj jeszcze jest miękki. Smaczny, nie powiem- wczoraj mieliśmy gości i się zajadali chlebkiem z masełkiem. Mój M poczęstował kolegę w pracy i ten też chwalił. I powiem, że mi też smakuje, mimo- że jest pieczony na drożdżach :wink:

Ewa
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Ewuniu ja cały czas korzystam ze stronki Mirabellki,to skarbnica wiedzy na temat pieczenia chleba :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”