Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Świdośliwa

Post »

Dzięki za odpowiedź, na razie coś poczytam jeszcze i wysieje - też wypróbuję jakąś metodę, być może twoją. Będę czekał z niecierpliwością na sprawozdanie z twoich prób.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj pierwszy raz jadłam świdośliwki.Pycha.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

myszka pisze:Dzisiaj pierwszy raz jadłam świdośliwki.Pycha.
Już Ci zazdroszczę. :wit
Ja może spróbuję za dwa lata. ;:145
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
myszka
200p
200p

Post »

Dlaczego za dwa lata?Swoją świdośliwę posadziłam w tym roku na wiosnę i mam kilkanaście owoców.Żałuję ,że wcześniej ich nie znałam.Są słodkie,smaczne,a z pielęgnacją zero problemów.Nie trzeba tak troszczyć się jak z borówką amerykańską,która u mnie dodatkowo jest siedliskiem ślimaków luzytańskich .W przyszłym roku zakupuję kolejne świdośliwy
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

skierwies pisze: Młode kilkuletnie formy krzaczaste o dużych odrostach korzeniowych można co roku dzielić - ciąć szpadlem korzeń z odrostem i rozsadzać w inne miejsce jako kolejny krzaczek. Lub po wykopaniu korzenia, na pieniek go i ciach toporem na mniejsze kawałki oczywiście każdy odrost ze stosownym kawałkiem korzenia. Tak rozmnażano świdośliwę w Instytucie Sadownictwa w Dąbrowicach k/ Skierniewic. Oczywiście te operacje dopuszczalne są jesienią na gołych bezlistnych krzewach.
To ja chyba zrobiłam rzecz niedopuszczalną :oops: wykopałam odrost świdośliwy i próbuję go ukorzenić. No może nie dokładnie ukorzenić, bo jakieś tam bardzo marne korzonki były... Zobaczymy co z tego wyniknie. Mam też kawałek samego podziemnego odrostu, bez zielonego. zabrałam bo się urwał. Zastanawiam się czy z tego może cokolwiek wyrosnąć. Część odrostu z zielonym pędem na razie ma się dobrze. Trafiłam chyba na odpowiednią pogodę, w niedzielę kopane, a od poniedziałku non stop lało. Liczę na to, że się ukorzeni.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

myszka pisze:Dzisiaj pierwszy raz jadłam świdośliwki.Pycha.
Ja też ;:138 Zeszłego roku już owocowała, ale ptaki mnie uprzedziły, więc w tym roku wbiłam obok solidny drąg, na to stara firanka i wszystkie pyszności moje! :D
Mam pytanie: Czy tę przyjemność można rozłożyć w czasie, czy są odmiany później owocujące?
Waleria
myszka
200p
200p

Post »

Nie mam pojęcia .Mam świdośliwę pierwszy raz za namową pani z Brzeznej.Kupiłam na próbę i nawet się nie spytałam o odmiany i jak z terminami dojrzewania.
Pozdrawiam!!!
skierwies
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 13:18

Post »

Wszystkie znane mi odmiany dojrzewają w zasadzie w jednym czasie. W zasadzie, bo różnica 7-10 dni i tak nam nic nie daje. Najwcześniejsza ( u mnie) jest Lamarckii - zostało jeszcze 20% owoców, najpóźniejsza Prince Wiliams, dojrzało około 35% owoców. Ta odmiana mi jednak nie smakuje - mimo, iż rzekomo najszlachetniejsza - owoce są lekko gorzkawe. Ale może to wynik utrzymywania, warunki ma takie same jak Lamarckii, żadnych specjalnych względów. Gorsze walory smakowe PW potwierdzają wszyscy moi znajomi zjadacze i hodowcy.
Pozdrowionka
suchyLBN
50p
50p
Od: 12 sty 2012, o 18:40

Post »

Nie zgodzę się z opinią że w odm. Prince Wiliams wyczuwalna jest goryczka. Moja jest słodka jedynie co mi przeszkadza to duża blizna szypułkowa ale ta wada każdej świdośliwy.
Pozdrawiam Wojtek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Mam dwie świdośliwy, NN i Martin. NN już daje odrosty i lepiej smakuje, jest starsza o parę lat od Martina. Może ktoś wie, czy Martin będzie formą drzewiastą?
Waleria
skierwies
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 13:18

Post »

No i koniec dobrego żarełka. Ostatnie owocki opitoliły ptaszęta. Niech im tam będzie na zdrowie. I tak w tym roku dojadłem do oporu.
Suchy LBN. Nie twierdzę, że Prince Wiliams jest u wszystkich gorzkawa. U MNIE JEST. ;:oj ;:oj Nawet szpaki nie do końca są nią zainteresowane - resztki owoców są jeszcze na krzakach podczas gdy Lamarckii,
kłosowa, i olcholistna są już dawno gołe. A PW nabywałem w renomowanej szkółce in vitro koło Wielunia. Może coś jej nie pasuje w glebie albo renoma szkółki nie tak do końca się potwierdza - jakiś mieszaniec albo inna cholera. Poczekam jeszcze 1 sezon i jeśli sytuacja się powtórzy to wywalę w diabły. Troczę szkoda, bo to 20 krzaczków o wysokości około 1-1,5 m. Pozdrawiam wszystkich miłośników Amelanchier dowolnej rasy, odmiany, gatunku, itp.
hanki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 lip 2012, o 21:58

Post »

Świdośliwę to ja znam od zawsze:-). Jednak pod inną (nie wiem kto ją wymyślił) nazwą, mianowicie: pierdzimączki :-D. Rośnie od zawsze w lasku obok. Drugie miejsce to płot u sąsiada, w sensie koło płotu:-). Od kiedy pamiętam przechodząc tamtędy jedliśmy pierdzimączki:-) Rosną do tej pory, owocują corocznie już ponad 20 lat. To jest smak mojego dzieciństwa, tak jak poziomki z polany w lasku ze śmietaną. Nie są duże ale słodkie i pyszne:-) Dopiero kilka lat temu poznałam nazwę świdośliwa. Planuje przesadzić jakąś boczną część krzaka do ogrodu ale nie wiem czy znajdę odpowiednią. Ktoś pytał o rodzaj lasku. Więc oba skupiska są na obrzeżach lasków liściastych, w pobliżu rzeczka.
Anka
FCAM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2012, o 14:26

Post »

Ponieważ przymierzam się do zakupu świdośliwy Ballerina mam pytanie do Szanownych Koleżanek i Kolegów odnośnie wielkości owoców i ich smaku. Mój pierwszy zakup mnie rozczarował ? kupiłem świdośliwkę Larmacką ? bardzo drobne owoce z licznymi nasionami. Dlatego też przed zakupem chciałbym zasięgnąć opinii.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Re: Jagodowe, bez problemu. (świdośliwa)

Post »

Właśnie planuję zakup jesienią.Zastanawiam się tylko jaka odmiana.
Znalazłam w sklepie internetowym taką:
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-86 ... a-HIT.html
Powiedzcie mi tylko czy ona może rosnąć w pełnym słońcu?
Czy tak jak borówka amerykańska ,musi mieć towarzyszy?
Czytałam,że oprócz świeżych owoców można ją suszyć ,mrozić i robić konfitury,..macie jakieś doświadczenia?
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Też chętnie dowiem się od posiadaczy o walorach smakowych posiadanych przez nich odmian
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”