Leszczyna pospolita ( Corylus avellana ) - uprawa,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Leszczyna pospolita ( Corylus avellana ) - uprawa,problemy
Opieniek ani żadnych innych niszczycieli nie ma, glifosat odpada bo rosnące wokół bzy i pozostałe dwie leszczyny są w porządku. 4 działki dalej też jest leszczyna, która zrzuciła liście kilka lat temu i też w czasie upałów. Brak wody również wykluczam bo reszta krzewów wokół nie była nawet przywiędnięta. Wieczorem wstawię fotki. Chorób grzybowych też się nie dopatrzyłem.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam kilka leszczyn. Kwitną i wypuszczają liście o normalnej porze, nawet Contorta. W zeszłym roku jesienią zasadziłam Red Majestic. Długo myślałam, że zmarzła, ale dałam jej szansę. Dopiero rusza i to powoli. Czy to normalne dla tej odmiany, czy z tym egzemplarzem jest coś nie tak?
Pozdrawiam Lucyna
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lata ten słonkowiec czy tylko włazi z ziemi?
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście że lata. To w taki sposób zasiedla nowe krzewy. Właśnie o tej porze samice składają jaja. A potem we wrześniu larwy zakopują się w glebie. I spędzają tam prawie 2 lata. Czytałem gdzieś o badaniach prowadzonych we Włoszech z wykorzystaniem nicieni glebowych i jakiegoś grzyba do zwalczania larw. Ale to jeszcze potrwa. na razie pozostaje chemia w zwalczaniu stadium dorosłego pasożyta.
To i owo opuncjowo Marcina
- Baltazar
- 500p
Doszukałem się gdzieś, że lata ale bardzo niezdarnie i na niewielkie odległości.
W takim razie głośno myśląc.. zapobiegawczo będę prowadził na jeden pień i dam klej enomologiczny. Może w pewnym stopnu uchroni. Sadziłem niedawno grupę trzech leszczyn w miejscu gdzie nie ma leszczyn. Usunąłem obecne orzechy i wywiozłem. Taki mam plan.
W takim razie głośno myśląc.. zapobiegawczo będę prowadził na jeden pień i dam klej enomologiczny. Może w pewnym stopnu uchroni. Sadziłem niedawno grupę trzech leszczyn w miejscu gdzie nie ma leszczyn. Usunąłem obecne orzechy i wywiozłem. Taki mam plan.
-
- 200p
Pomoże również przekopanie ziemi w koło krzewu na 10cm w głąb, na jesieni i wiosną. Ograniczy liczbę larw
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
-
- 200p
Raczej nikt Ci nie pomoże. Bo to prawie niemożliwe. Rozmawiałem jakiś czas temu z Instytutem w Skierniewicach na temat identyfikacji. I bez owoców to niemożliwe. Sam mam 8 siewek Warszawskiego Czerwonego, i na każdym inne orzechy.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
aha, ok. Dziękuję za info.
Na początku myślałam, że to Red Majestic, bo jako maluch była intensywnie czerwona i pokręcona. Ale pokręcenie wynikało chyba z rośnięcia w wysokich, gęstych chaszczach.
Na początku myślałam, że to Red Majestic, bo jako maluch była intensywnie czerwona i pokręcona. Ale pokręcenie wynikało chyba z rośnięcia w wysokich, gęstych chaszczach.
-
- 200p
Musisz poczekać i ją obserwować. Może to być siewka jakiegoś Lamberta, bo one tak zmieniają kolor liści. Zmienność w siewkach jest ogromna i nigdy nie wiadomo co z tego wyrośnie. Pokaże to na przykładzie orzechów.

Są to trzy różne typy orzechów, różnią się od siebie wielkością i tym ile jest ich w gronie. A wszystkie to siewki z tego samego krzewu.

Są to trzy różne typy orzechów, różnią się od siebie wielkością i tym ile jest ich w gronie. A wszystkie to siewki z tego samego krzewu.
Leszczyna - raptem uschła
To mój pierwszy post, a więc witam wszystkich użytkowników forum.
Mam taki problem: mianowicie w ciągu kilku dni całkowicie uschła mi leszczyna. Jeszcze tydzień temu nie było widać żadnych niepokojących objawów. Obok rosną inne krzewy leszczyny i nic im nie dolega. Co się mogło stać? Czy już jest po drzewku? Czy mam ją wyciąć? Czy zaraz to samo stanie się z pozostałymi? Jestem załamany. Dodam, że to leszczyna odmiany Cosford. Przepraszam, że nie mam lepszych zdjęć, ale to tata robił

Mam taki problem: mianowicie w ciągu kilku dni całkowicie uschła mi leszczyna. Jeszcze tydzień temu nie było widać żadnych niepokojących objawów. Obok rosną inne krzewy leszczyny i nic im nie dolega. Co się mogło stać? Czy już jest po drzewku? Czy mam ją wyciąć? Czy zaraz to samo stanie się z pozostałymi? Jestem załamany. Dodam, że to leszczyna odmiany Cosford. Przepraszam, że nie mam lepszych zdjęć, ale to tata robił

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Coś w tym musi być, że zdrowe, pielęgnowane drzewo nagle z tygodnia na tydzień, z miesiąca na miesiąc usycha. Mam to samo ze śliwą Opal. Najpierw usechł jeden konar, potem drugi, obcięliśmy. W przekroju jest brązowy "krążek", nie wiem czy to coś znaczy, myślę, że ważne są korzenie. W tej chwili stoi sobie drzewo bez liści, z paroma wiszącymi owocami. U działkowego sąsiada nagle, w ciągu dwóch miesięcy uschła wiśnia. Słyszałam, a właściwie gdzieś czytałam, że takie gwałtowne zamieranie drzew zdarza się w gorącym klimacie.
Czekamy aż miną upały i wykopiemy. A konkretnie to bardzo mnie interesuje stan korzeni. Drzewo dosyć duże, owocuje już ładnych parę lat więc nornice by sobie z nim nie poradziły. Na działce mam dwu- , trzy- i cztero letnie inne drzewka i są ok. W necie znalazłam tylko o zamieraniu gruszy.
Może jakiś sadownik się odezwie i co nieco wyjaśni.
Czekamy aż miną upały i wykopiemy. A konkretnie to bardzo mnie interesuje stan korzeni. Drzewo dosyć duże, owocuje już ładnych parę lat więc nornice by sobie z nim nie poradziły. Na działce mam dwu- , trzy- i cztero letnie inne drzewka i są ok. W necie znalazłam tylko o zamieraniu gruszy.
Może jakiś sadownik się odezwie i co nieco wyjaśni.
Pozdrawiam! Gienia.
- Baltazar
- 500p
Też w tym roku u mnie taki przypadek. Morela somo ale i leszczyna podobnie cierpi.
U mnie tak poleciała jedna morela w całości , połowa drugiego drzewa, oraz leszczyna Barceloński, którego połowa zaschła, maj - czerwiec, teraz druga jego połowa pomału przypomina leszczynę Wito 77. Moim zdaniem jest to skutek przemarznięcia części wiązek przewodzących, zaopatrujących rośliny w wodę. Przy wysokich temperaturach, te które pozostały nie przemarznięte nie mogły poradzić sobie z zaopatrzeniem w nią roślin. Takie odsunięte w czasie skutki przemarznięcia. Drzewa nie weszły w zimę odpowiednio zahartowane, po dość wysokich temperaturach na początku zimy nastąpiło gwałtowne ochłodzenie i taki mamy efekt.
Pozdrawiam - Klakier
Pozdrawiam - Klakier
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Oooo, witaj Klakier, długo Cię nie było !!!
Czyli, jak rozumiem, to nie jest efekt bardzo niskich temperatur ale gwałtownego ochłodzenia po bardzo ciepłym okresie, właściwie bardzo niską temperaturę mieliśmy w naszej okolicy w zimie tylko jedną noc , i to było minus 21 *C. Owszem, przemarzły tylko w ogóle nie zabezpieczone młodziutkie winorośle.
Jeszcze wrócę do mojej Śliwy, po obcięciu dwóch podsychających konarów, obkopalismy wokół pnia, było sporo nor. Zostały zalane i zamulone ziemia. I nawet przez jakiś czas śliwa jakby przystopowała. Niestety , po kilku tygodniach zaczęła szybko usychać. Ja jednak chciałabym widzieć korzenie.

Jeszcze wrócę do mojej Śliwy, po obcięciu dwóch podsychających konarów, obkopalismy wokół pnia, było sporo nor. Zostały zalane i zamulone ziemia. I nawet przez jakiś czas śliwa jakby przystopowała. Niestety , po kilku tygodniach zaczęła szybko usychać. Ja jednak chciałabym widzieć korzenie.
Pozdrawiam! Gienia.