Leszczyna pospolita ( Corylus avellana ) - uprawa,problemy

Drzewa owocowe
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leszczyna pospolita ( Corylus avellana ) - uprawa,problemy

Post »

Opieniek ani żadnych innych niszczycieli nie ma, glifosat odpada bo rosnące wokół bzy i pozostałe dwie leszczyny są w porządku. 4 działki dalej też jest leszczyna, która zrzuciła liście kilka lat temu i też w czasie upałów. Brak wody również wykluczam bo reszta krzewów wokół nie była nawet przywiędnięta. Wieczorem wstawię fotki. Chorób grzybowych też się nie dopatrzyłem.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Mam kilka leszczyn. Kwitną i wypuszczają liście o normalnej porze, nawet Contorta. W zeszłym roku jesienią zasadziłam Red Majestic. Długo myślałam, że zmarzła, ale dałam jej szansę. Dopiero rusza i to powoli. Czy to normalne dla tej odmiany, czy z tym egzemplarzem jest coś nie tak?
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lata ten słonkowiec czy tylko włazi z ziemi?
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście że lata. To w taki sposób zasiedla nowe krzewy. Właśnie o tej porze samice składają jaja. A potem we wrześniu larwy zakopują się w glebie. I spędzają tam prawie 2 lata. Czytałem gdzieś o badaniach prowadzonych we Włoszech z wykorzystaniem nicieni glebowych i jakiegoś grzyba do zwalczania larw. Ale to jeszcze potrwa. na razie pozostaje chemia w zwalczaniu stadium dorosłego pasożyta.
To i owo opuncjowo Marcina
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Doszukałem się gdzieś, że lata ale bardzo niezdarnie i na niewielkie odległości.

W takim razie głośno myśląc.. zapobiegawczo będę prowadził na jeden pień i dam klej enomologiczny. Może w pewnym stopnu uchroni. Sadziłem niedawno grupę trzech leszczyn w miejscu gdzie nie ma leszczyn. Usunąłem obecne orzechy i wywiozłem. Taki mam plan.
martin79
200p
200p

Post »

Pomoże również przekopanie ziemi w koło krzewu na 10cm w głąb, na jesieni i wiosną. Ograniczy liczbę larw
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Post »

Hej, czy ktoś może wie co to za odmiana leszczyny? Bo nie wiem czego się spodziewać (chodzi mi o wielkość i pokrój). Młode przyrosty mają liście czerwone, potem zielenieją. Liść nie kończy się tempo tylko ma taki ząbek.

Obrazek
martin79
200p
200p

Post »

Raczej nikt Ci nie pomoże. Bo to prawie niemożliwe. Rozmawiałem jakiś czas temu z Instytutem w Skierniewicach na temat identyfikacji. I bez owoców to niemożliwe. Sam mam 8 siewek Warszawskiego Czerwonego, i na każdym inne orzechy.
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Post »

aha, ok. Dziękuję za info.
Na początku myślałam, że to Red Majestic, bo jako maluch była intensywnie czerwona i pokręcona. Ale pokręcenie wynikało chyba z rośnięcia w wysokich, gęstych chaszczach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
martin79
200p
200p

Post »

Musisz poczekać i ją obserwować. Może to być siewka jakiegoś Lamberta, bo one tak zmieniają kolor liści. Zmienność w siewkach jest ogromna i nigdy nie wiadomo co z tego wyrośnie. Pokaże to na przykładzie orzechów.
Obrazek

Obrazek
Są to trzy różne typy orzechów, różnią się od siebie wielkością i tym ile jest ich w gronie. A wszystkie to siewki z tego samego krzewu.
Wito77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2024, o 21:33

Leszczyna - raptem uschła

Post »

To mój pierwszy post, a więc witam wszystkich użytkowników forum.
Mam taki problem: mianowicie w ciągu kilku dni całkowicie uschła mi leszczyna. Jeszcze tydzień temu nie było widać żadnych niepokojących objawów. Obok rosną inne krzewy leszczyny i nic im nie dolega. Co się mogło stać? Czy już jest po drzewku? Czy mam ją wyciąć? Czy zaraz to samo stanie się z pozostałymi? Jestem załamany. Dodam, że to leszczyna odmiany Cosford. Przepraszam, że nie mam lepszych zdjęć, ale to tata robił 😉
Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Coś w tym musi być, że zdrowe, pielęgnowane drzewo nagle z tygodnia na tydzień, z miesiąca na miesiąc usycha. Mam to samo ze śliwą Opal. Najpierw usechł jeden konar, potem drugi, obcięliśmy. W przekroju jest brązowy "krążek", nie wiem czy to coś znaczy, myślę, że ważne są korzenie. W tej chwili stoi sobie drzewo bez liści, z paroma wiszącymi owocami. U działkowego sąsiada nagle, w ciągu dwóch miesięcy uschła wiśnia. Słyszałam, a właściwie gdzieś czytałam, że takie gwałtowne zamieranie drzew zdarza się w gorącym klimacie.
Czekamy aż miną upały i wykopiemy. A konkretnie to bardzo mnie interesuje stan korzeni. Drzewo dosyć duże, owocuje już ładnych parę lat więc nornice by sobie z nim nie poradziły. Na działce mam dwu- , trzy- i cztero letnie inne drzewka i są ok. W necie znalazłam tylko o zamieraniu gruszy.
Może jakiś sadownik się odezwie i co nieco wyjaśni.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p

Post »

Też w tym roku u mnie taki przypadek. Morela somo ale i leszczyna podobnie cierpi.
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Post »

U mnie tak poleciała jedna morela w całości , połowa drugiego drzewa, oraz leszczyna Barceloński, którego połowa zaschła, maj - czerwiec, teraz druga jego połowa pomału przypomina leszczynę Wito 77. Moim zdaniem jest to skutek przemarznięcia części wiązek przewodzących, zaopatrujących rośliny w wodę. Przy wysokich temperaturach, te które pozostały nie przemarznięte nie mogły poradzić sobie z zaopatrzeniem w nią roślin. Takie odsunięte w czasie skutki przemarznięcia. Drzewa nie weszły w zimę odpowiednio zahartowane, po dość wysokich temperaturach na początku zimy nastąpiło gwałtowne ochłodzenie i taki mamy efekt.

Pozdrawiam - Klakier
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Oooo, witaj Klakier, długo Cię nie było !!! :wit :wit Czyli, jak rozumiem, to nie jest efekt bardzo niskich temperatur ale gwałtownego ochłodzenia po bardzo ciepłym okresie, właściwie bardzo niską temperaturę mieliśmy w naszej okolicy w zimie tylko jedną noc , i to było minus 21 *C. Owszem, przemarzły tylko w ogóle nie zabezpieczone młodziutkie winorośle.
Jeszcze wrócę do mojej Śliwy, po obcięciu dwóch podsychających konarów, obkopalismy wokół pnia, było sporo nor. Zostały zalane i zamulone ziemia. I nawet przez jakiś czas śliwa jakby przystopowała. Niestety , po kilku tygodniach zaczęła szybko usychać. Ja jednak chciałabym widzieć korzenie.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”