Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Halinko, piszesz, że wyleczyłaś się z host ale widzę, że i tak masz ich jeszcze całkiem sporo :D . Ja nigdy nie miałam ani jednej a teraz, odkąd zaczęły się nagie ślimaki, nawet nie biorę ich pod uwagę. Podobają mi się młode kępki host, są takie kształtne.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu pisząc, że się wyleczyłam to miałam na myśli, że więcej nie będę ich kupować :wink: Muszę już się zadowolić tym co mam, a Tobie je polecam . Z ślimakami można się uporać. Pozdrawiam i miłego dnia ;:196

Autumn Frost czy First Frost?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ piękne masz te hosty Halinko ;:303
Wilczomlecz mirtowaty też mam i lubię go, ale pilnuję żeby się nie rozsiewał nadmiernie, bo potrafi obok niego wyrosnąć mnóstwo siewek.
Śnieżyca śliczna ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko a ja myślałam, że ziemia u Ciebie bardzo dobra, takie wypasione roślinki pokazujesz.
Patrzyłam na moje zeszłoroczne zakupy hostowe i większość z liści z żółtymi akcentami :heja pewno na ich spore kępy poczekam tak jak pisałaś 3 lata, oby okazały się pięknościami.
Wilczomlecza mam wszędzie bardzo mocno się rozsiewa, wiosną super wygląda.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halinko, a ja podziwiam Twój wilczomlecz mirtowaty. ;:215
Kilka razy próbowałam się z tym wilczomleczem zaprzyjaźnić, ale on ze mną współpracować nie zechciał, ;:185 więc sobie odpuściłam. Trudno, będę podziwiała tę roślinkę u Ciebie. ;:108
U mnie śniegu trochę za mało, a mróz już dość porządnie chłodzi. Ma być dwucyfrowy i blisko dwudziestki, toteż trochę się boję o roślinki. :( Mam tylko nadzieję, że dużych strat nie będzie. ;:218

Dzisiaj popełniłam pierwsze wysiewy i od jutra co dzień będę podglądała, czy coś z ziemi wychodzi. ;:306 Zasiałam bratki i pelargonie, a co z tego wyniknie, się okaże. ;:108

Pozdrawiam cieplutko i zdrówka życzę. ;:3 ;:3 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Jak tam u Was , duży mróz? u mnie nad ranem -14, nareszcie przyszła zima ;:333 Opału więcej potrzeba, ale samopoczucie lepsze :heja

Halszko dziękuję za miłe słowa, ;:167 śnieżycy miałam tylko kilka cebulek i boję się czy jej nie straciłam przy wykopywaniu dzikiego wina :cry: Wilczomlecz u mnie coś nie bardzo chce się zadomowić. Dostałam jednego, ale po roku gdzieś sobie poszedł. Wiosną dostałam następnego , może tym razem zostanie na dłużej? ;:196

Dorotko pochwal się jakie hosty zakupiłaś, może masz nazwy? Ciekawa jestem, czy mam je też u siebie? :D
Tego wilczomlecza bardzo lubię, ale on mnie chyba nie bardzo ;:306

Lucynko głowa do góry, wiosną ten wilczomlecz przywędruję do Ciebie ;:168 Ten tym razem przywędrował do mnie z drugiego końca Polski, po przekątnej ze Szczecina i chyba się zadomowił :tan Cieszę się, że przyszedł mróz i jest prawdziwa zima, szkoda tylko, że tak krótko. Roślinom raczej nic nie będzie, gorzej gdy przymrozi w marcu :wink:
Pozdrawiam Was cieplutko ;:167 ;:196

Miałam jeszcze taki wilczomlecz, chyba nie potrzebnie go ścięłam
Obrazek
Pozdrawiam Halina
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Halinko hosty masz bardzo ładne,niestety miejsca potrzebują sporo.
U nas śnieg sypie na całego.Taki gęsty,że mało co widać.
Za wilczomleczem nie przepadam.Miałam jeden ale tak się nasiewał,że musiałam wszystko wyrwać.
Miłego dnia. ;:138
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witam Halinko :) Kochana , jak przeczytałam ile u Ciebie stopni mrozu , to aż mi dreszcz przeszedł po plecach ;:108 U mnie - 5,5 st...dzisiaj a do tej pory było kilka dni w granicach 0,5st do 1,5 na minusie ( od 1 stycznia do wczoraj ). Śniegu niewiele , zazwyczaj rano cienka warstewka pojawi się , by w południe prawie całkowicie zniknąć . Tak naprawdę , to ja żyję już wiosennym sezonem....dzisiaj mam zamiar wysiać nasiona papryki :) Miłego dnia
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Halinka u mnie było max -6 :) ale wszystko jest pod min.30 cm warstwą śniegu więc się nie martwię ,że cokolwiek zmarznie :D ten pierwszy wilczomlecz to jaka odmiana? one lubią słońce?
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Halinko czemu Ciebie wilczomlecz nie lubi u mnie rozsiewa się jak zwariowany muszę go tępić.
Musze odgrzebać nazwy host, na pewno je masz bo to są pospoliciaki :lol:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halinko, u Ciebie teraz mroźna zima, a ja podziwiam wiosenne letnie widoczki w Twoim ogrodzie. :tan
Piękne wiosenne kwitnienia, mnóstwo ślicznych host, żurawek i paproci, a przede wszystkim cudne piwonie w ciekawych odmianach ;:oj Piękności wiosną zakwitnie jeszcze więcej, bo zakupy poważne widzę i już nie mogę się doczekać ich kwiatów ;:65 Będę tu zaglądać, żeby nie ominęły mnie piękne widoki. :)
Roztocze zauroczyło mnie wiele lat temu, kiedy, jego część, przedeptałam z plecakiem od Huty Różanieckiej przez Susiec, Józefów, Krasnobród, Zwierzyniec, Szczebrzeszyn na Zamościu kończąc.
Halinko, nie martw się ściętym wilczomleczem groszkowym, on wiosną odbije kilkoma odrostami. A przynajmniej oszczędziłaś sobie jego zimowego widoku, kiedy smętnie zwisają mu zmarznięte liście.
Pozdrawiam Cię gorąco w mroźną niedzielę ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny ten wilczomlecz .
A dlaczego go ścięłaś ?
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Halinko, dziękuję za psizęba :wink: ,nigdy nie miałam go w swoim ogrodzie.Wydaje mi się za delikatny na moje możliwości, ale zawsze ten i wiele innych mu podobnych gatunków-podziwiam.
Tu i teraz - jestem pod ogromnym wrażeniem prezentowanych host " zielono-żółtych".Jednym słowem : piękne ! ;:215
Czy ta uroda, to zasługa niebagatelnej ceny? Pozdrawiam serdecznie ;:3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Danusiu miło mi, że podobają Ci się moje hosty. Fakt, że potrzebują dużo miejsca, aby je ładnie wyeksponować. Ja jak sadziłam nie miałam żadnego planu, tylko szukałam dla nich cienia, ale i tak spora ilość ma za dużą dawkę słońca i są przypalane. :cry: Wilczomlecz mirowaty jest już drugi , ale siewek jeszcze nie widziałam. Pierwszy po roku przepadł, a bardzo go lubię .
Groszkowy kupiłam na targu, ale Pan od którego kupiłam nie wiedział co to jest? ja również ;:306 Śniegu trochę jest, ale nie tak dużo jak w innych regionach. Miłego wieczoru ;:196

Bogusiu dla mnie to żaden mróz, do takich mroźnych zim jestem przyzwyczajona. U nas bywają mrozy do -30, dlatego wszystko wymarza :wink: Ciekawe rośliny mimo okrycia nie mają szans :cry: Warzyw nie sadzę, ale pierwszy wysiew zrobiłam, są to canny i heliotrop dla eksperymentu :heja Pozdrawiam cieplutko ;:196

Lenko Śniegu masz więcej, a mróz dzisiejszej nocy też był mniejszy bo -7. :) Wilczomlecz o który pytasz, jest to wilczomlecz mirowaty, ale mam jeszcze Ascet Rainbow, też jest ładny ;:196

Obrazek

Dorotko trudno mi powiedzieć, dlaczego mnie nie lubi ;:88 Może ten ze Szczecina na dłużej się zatrzyma ;:306
Często te zwykłe hosty są ładniejsze od tych drogich i odmianowych ;:168 ;:196

Martuniu u Ciebie zawsze jest o wiele cieplej niż u mnie. Wiosna z dwutygodniowym wyprzedzeniem, wie ponieważ często bywam w Mielcu .Miło mi, że podoba Ci się Roztocze i moje podopieczne ;:167 Furtka zawsze otwarta i zapraszam ;:196

Aniu ścięłam tego wilczomlecza, gdyż przeszkadzał mi w podlewaniu host, które rosną za hortensjami, a on jakoś znalazł się między nimi. Wolałam ocalić hortensje . Marta podpowiada, że odrośnie ;:196

Lodziu też mi się bardzo podoba ten Psi Ząb, ale chyba jest trudny w uprawie. Kupiłam trzy odmiany, ale zakwitł tylko ten, reszta przepadła. Teraz na jesieni też kupiłam kilka cebulek, ciekawe czy wyjdą?
Uroda host nie zależy od ceny, bardzo często tanie hosty są ładniejsze od tych nowych wyszukanych odmian. Cena jest wysoka, jeżeli jest to nowa odmiana. Tak jest ze wszystkimi roślinami. Pozdrawiam cieplutko ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56