Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Gieniu słodką paprykę prowadzę na dwa pędy.
Zaleca się prowadzenie na 2-4 pędy( fachowe określenie to przewodniki) Wszystkie boczne pędy usuwam, tak jak w pomidorze.
Pędy wyprowadza się z węzła zerowego, czyli tam gdzie pojawiają się pierwsze kwiaty.
Należy usunąć je wszystkie.
W węźle przewodnika musi znajdować się jeden liść, jeden zawiązek, przedłużenie przewodnika i pęd boczny zakończony jednym liściem. Właśnie ten liść odgrywa główną rolę w odżywianiu owocu papryki położony ponad nim.
Dla ułatwienia wkleję zdjęcia, które pokazują jak powinna być prowadzona papryka, aby zbiory były duże. :D

Papryka po wsadzeniu
Obrazek

Przed kwitnieniem
Obrazek

Kwitnienie
Obrazek

Początek formowania owoców
Obrazek

Owocowanie
Obrazek

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W słodkiej papryce nie widzę wilków, tylko w ostrej. Czy trzeba je usuwać? Na fotce bardzo dobrze to widać Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Dostałem ostrą papryczkę chili w całości z Maroka kupiona na targu od babulinki zastanawiam się czy jak ja teraz zasadzę eksperymentalnie czy wyrośnie z niej chociaż jedna papryczka czy nie nie jest u nas za zimno jak myślicie
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Nie znam się na papryce poczekaj na odp kogoś innego ale wydaje mi się ze będzie jej za zimno ta papryka nic a nic nie będzie przyzwyczajona do naszego klimatu :evil:
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

sajmon0609 pisze:Dostałem ostrą papryczkę chili w całości z Maroka kupiona na targu od babulinki zastanawiam się czy jak ja teraz zasadzę eksperymentalnie czy wyrośnie z niej chociaż jedna papryczka czy nie nie jest u nas za zimno jak myślicie
A może wszystkie uprawiane u nas papryki pochodzą z tamtego klimatu? Czy zamierzasz ją posadzić w gruncie?
Rybka pisze:W słodkiej papryce nie widzę wilków, tylko w ostrej. Czy trzeba je usuwać? Na fotce bardzo dobrze to widać
Oczywiście, że możesz je usunąć teraz, a gdy papryka będzie większa i rozgałęziona , to usuwa się także liście z tego "pieńka" (ma wyglądać jak drzewko). To samo dotyczy słodkiej.
Jeśli chodzi o prowadzenie na 2 pędy to jest ono niekonieczne przy niskich paprykach polskich typu Roberta. Jeszcze jeden pożyteczny zabieg przy paprykach to uszczyknięcie kwitnących pędów pod koniec lata (aby roślina nie zawiązywała już owoców, które i tak nie zdążą dorosnąć).
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ariszo, zacytuję Ci fragment opisu Roberty: "Odmiana wczesna, rośliny niskie, zwarte o sztywnych wzniesionych pędach, nie wymagają palikowania i cięcia"
Czy Twój opis dotyczy odmiany wymagającej palikowania, czy każdej, bez względu na jej wysokość?
Na mojej papryce pokazują się wilki od samego dołu rośliny, dokładnie takie same jak na zdjęciu Rybki. Pączki wyrosły na jednej wysokości i tworzą jakby okółek wokół łodygi. Zrozumiałam, że mam je wszystkie oberwać, czy tak? Dopiero te pączki, które wyrosną wyżej mam zostawić?
Sorki, że pytam o sprawy dla Ciebie oczywiste, ale moja siostra wróży mi klęskę a ja chcę jej udowodnić, że te jej przepowiednie to o kant ..... potłuc.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu wprawdzie opisałam prowadzenie papryki wymagającej cięcia, lecz w przypadku Roberta F1 uważam, że przewodniki muszą być.
2-3 do 4 przewodników.
Jedynie później nie będziesz robić cięć.
Właśnie w miejscu gdzie masz pierwsze pąki, powinnaś je usunąć i z tego miejsca wyprowadzić przewodniki. Niższe wilki usunąć.
Jeśli się mylę, co do odmiany nie wymagającej cięcia niech ktoś mnie poprawi.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK, wielkie dzięki, po obiedzie wybiorę się na działkę- o ile nie będzie grzmiało ! ( i chyba nie będzie).
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

lotta pisze:
sajmon0609 pisze:Dostałem ostrą papryczkę chili w całości z Maroka kupiona na targu od babulinki zastanawiam się czy jak ja teraz zasadzę eksperymentalnie czy wyrośnie z niej chociaż jedna papryczka czy nie nie jest u nas za zimno jak myślicie
A może wszystkie uprawiane u nas papryki pochodzą z tamtego klimatu? Czy zamierzasz ją posadzić w gruncie?
Rybka pisze:W słodkiej papryce nie widzę wilków, tylko w ostrej. Czy trzeba je usuwać? Na fotce bardzo dobrze to widać
Oczywiście, że możesz je usunąć teraz, a gdy papryka będzie większa i rozgałęziona , to usuwa się także liście z tego "pieńka" (ma wyglądać jak drzewko). To samo dotyczy słodkiej.
Jeśli chodzi o prowadzenie na 2 pędy to jest ono niekonieczne przy niskich paprykach polskich typu Roberta. Jeszcze jeden pożyteczny zabieg przy paprykach to uszczyknięcie kwitnących pędów pod koniec lata (aby roślina nie zawiązywała już owoców, które i tak nie zdążą dorosnąć).
tak do gruntu bo nie wiem co to za odmiana i co z tego wyrośnie będzie eksperyment
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

Lotta wiem o tym ale mi chodziło tylko o to ze np Winogrono hodowane od porządku w Polsce lepiej dużo lepiej sobie poradzi niż to sprowadzone z np Hiszpanii.Tylko to miałem na myśli :roll:
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
lotta
500p
500p

Post »

A, jeśli chodzi o to, to racja. Ale w takim razie można spróbować "oswoić" tę obcą paprykę :)
lotta
500p
500p

Post »

sajmon0609 pisze:
tak do gruntu bo nie wiem co to za odmiana i co z tego wyrośnie będzie eksperyment
Jak do gruntu to wysadź jak już będzie naprawdę ciepło.
syn Gieni
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2009, o 19:42

Post »

papryka Roberta Gieni1230

Obrazek
Obrazek
Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ariszo, Lotto na zdjęciach widać, że ona się zaczyna rozgałęziać, czy już więcej tych kwiatków nie obrywać?
Po wsadzeniu do gruntu wcale nie podrosła, zrobiła się tylko taka grubsza i sztywna.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu ona potrzebuje ze dwa tygodnie od wsadzenia aby ruszyła :)
Jeżeli będzie się sama rozgałeziać tak jak na zdjęciu to super... pierwsze kwiaty tak czy siak musisz usunąć, albo i nie :wink: ale wtedy osłabisz papryczkę.
Na zdjęciach widać wilki, które również niepotrzebnie będą osłabiać roślinkę.
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”