Ogród po wiejsku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród po wiejsku

Post »

Hehe i tradycyjnie wstawiłam zdjęcia w innej orientacji ;)

Witam wszystkich serdecznie. Dawno mnie tu nie było, ale wiecie:lato, praca, dzieci, a teraz jeszcze poszłam do szkoły ;:124 więc w sumie fotografuję tylko oczami :oops: i naprędce coś porobię, i zmykam do innych obowiązków.

Ale oto jest już moja lubiona oprócz wiosny pora roku, powietrze wilgotne i mgliste, klangor żurawi w leniwie wstającym słońcu, kolorowe liście i zapach ziemi.
No i pora przesadzania wszystkich roślin spod domu- na wiosnę będziemy ocieplać dom, wszystko musi zniknąć bo zginie, a tego bym nie chciała. I tak będzie armagedon, ale pozostawiałam sobie szczepki czego się da na rozmnożenie, będzie to trochę trwało, ale takie są priorytety, nieprawdaż?
Mijający sezon dla mnie był chyba najgorszy i najkrótszy. Warzywa były porażką, kwiaty zaniedbałam, porzeczki z racji suszy kiepsko, tylko agrest jedliśmy a teraz maliny.
Na jabłonie nie mam słów. Kosztela- no ma w tym roku owoce, pachnące i..kamienne. My raczej z tych co wolą jabłka miękkie i słodkie. Nie ma miejsca na przechowywanie. A druga pechowa jakaś, obsypana kwiatami i trzy równie kamienne jabłka, mimo zapylaczy- do wywalenia obie, albo do przeszczepienia, muszę poczytać co z tym fantem zrobić. Najłatwiej byłoby kupić nowe i po krzyku. Ale te rosną już kilka lat i po prostu rozrosły się już. Cięte, podsypane i gów...ne :evil:
Ma ktoś i użytkuje może rębak z Castoramy? Mam tyle badyli i zielska twardego że chętnie w zasadzie natychmiast potrzebuję takiego sprzętu. W tamtym roku ręka mi od cięcia spuchła, to nie tędy droga.
To tyle tytułem wstępu i żali, a teraz coś na temat robali, heehe. Idę do mojego małego królestwa zaraz, kosz cebulek czeka, niebawem wiosna, będę sobie do tego czasu oglądać nasze ukochane forum i zdjęcia z poprzednich lat :)
I może coś w końcu sensownego utrwalę na zdjęciu ;)
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ratuj co się da spod domu. Kosztele zawsze są twarde, taka odmiana, ja z kolei takie jabłka lubię. Super wygląda budleja z różą. A ja cebulek jeszcźe nie kupiłam ;:oj .
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Ja się wcale nie chwalę!
Grzybobranie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Urosły.

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Piękne grzybki ;:138 Muszę sobie kupić tackę boczniaków i spróbować jak smakują, bo nie jadłem jeszcze. Jak smakują?
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Ja uwielbiam. Obsmażam jak schabowe lub zapiekam w jajku i bułce z serem żółtym, grilluję marynowane i nawet robię flaczki! Boczniaki są trochę jak cukinia bo smakują tak jak je doprawisz. Polecam spróbować.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit :wit
Przeczytałam od deski do deski Twój watek i ... postanowiłam coś skrobnąć, aby mi nie zaginął. A, że jest ciekawy i fajnie się czyta, pisanie idzie jakoś samo :)

Bardzo wiele pracy już włożyłaś w ogród, mimo małych gabarytów. Z roku na rok roślin przybywa a trawnik zmniejsza :)
Jeszcze chwila a zaczniesz się rozglądać za polem na sad. Taka kolej rzeczy miłośników roślin i ogrodów. U mnie najpierw były rośliny domowe a teraz, od jakiś 3 lat, realizuję swoje wizje w ogrodzie.

Jak ręka, lepiej?

Ta roślinka, o którą pytałaś na stronie 13., to Trzmielina.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Cześć Aga :wit
Ręka lepiej, ale to już nie to co kiedyś. Nie mogę nic podnieść cięższego czy wykręcić ( co czasem by się przydało). No ale jakoś idzie. Dzięki za podpowiedź!

U mnie zapowiadają przymrozki. Przesadzę już chyba tylko róże, wiśnię, hortensje i tuje. Byliny będą już szły spać, za późno na przeprowadzki. Tęgi przymrozek w zeszłym tygodniu ściął dalie, których nawet nie zdążyłam utrwalić na zdjęciu- a piękne były!- oraz krzaki pomidorów, cukinii, nawet funkie pożółkły.
Susza w tym sezonie odbiła się na wszystkim. Kolejny trzeba zacząć od oprysków i... Zakupu rozdrabniacza- koniecznie. Mam sporo materiału na ściółkę, a tylko tam gdzie przykopałam kompost i wyściółkowałam, reszta po prostu trwała.

A teraz krótka fotorelacja. ;:131
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Szkoda dalii, tak szybko skończył się dla nich sezon. U mnie jeszcze tak ńie zmroziło, więc co ńieco kwitnie. A jak tam grzyby pod Ełkiem? Bo w Augustowie puchy.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Znajomi grzybów mają od metra. Ja w tej materii nie mam nic do powiedzenia- kompletnie nie znam się! ;:14 ;:174 więc nie ryzykuję.
U nas w otwartym polu wszystko poczarniało i oklapło, w wiosce nieopodal wszystko kwitnie w najlepsze. ;:174
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

U mnie zimno. Zdjęcie sprzed chwili:
Obrazek
Panny już w domu. Tłok i ścisk

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Kasiu - niesamowita ta temperatura się u Ciebie pojawiła. Ja liczę na ciepłe jeszcze dni a Ty już musiałaś pochować do domu co nieco z ogrodu. ;:168
Bardzo polecam boczniaki ala "flaczki" - też smakują wybornie.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

Trwa festiwal babiego lata.
Trochę szkoda że mieliśmy wcześniej przymrozki i wypadło sporo roślin, byłoby jeszcze piękniej i smacznie, trudno. Zaganiana jestem i mało wpisuję się w innych wątkach, ale podczytuję w wolnych chwilach szukając dobrych odmian jabłoni- słodkich, nie wymagających ochrony, najlepiej wrześniowych. Ma ktoś może charłamówkę u siebie?
Poza tym przesadzam i utykam jak oszalała. Nie tylko to co pod domem, ale i to, co przed oknami ;:173 . Chciałabym mieć przed kuchennym oknem zimozielone rośliny. Dojrzałam do tego, żeby zmieniały się tylko kwiatowe, kolorowe dodatki . To malutki spłachetek ziemi i muszę coś dobrać żeby było wrażenie ładu i spokoju.
Teraz macham i znikam, a potem wstawię foto cudnych pełnych maczków kalifornijskich jakie mi się trafiły. :wit
Akinkowo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lut 2019, o 08:44

Post »

Elo, ale tu u Ciebie super ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p

Post »

U mnie już zima. Dziś całodzienna gołoledź, padała marznąca mżawka. Nawet nie skopałam ogrodu, dla odmiany łokieć sobie uszkodziłam. Jak- nie pytajcie, ale to nie jest coś co goi się szybko, to pewne.
Wstawię kilka zdjęć na poprawę humoru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak było jeszcze całkiem niedawno, teraz już zimowo. W oczekiwaniu na wiosnę wertuję starsze roczniki czasopism, i trochę przerabiam stare domowe sprzęty, np domowy stary taboret albo... Starą skrzynkę po sztućcach, teraz w roli pudełka na biżuterię. Na wierzch jeszcze nie mam pomysłu.
Zawsze zapominam że powinnam robić zdjęcia w poziomej orientacji. Idę zwiedzać wasze wychuchane działeczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”