Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fiołki nie są "długowieczne" i zwykle po 2-3 latach zaczynają gorzej wyglądać i słabiej kwitną :( Dlatego warto je odmładzać , ukorzeniając listki rośliny matecznej ( ale Chimery nie powtarzają wtedy cech matecznych - trzeba je bowiem rozmnażać nie z listka lecz z łodyżki kwiatowej! ). Przy listkach posadzonych w ziemi po 4-8 tygodni pojawiają się małe rozetki nowej rośliny.I mamy nowe roślinki . Zakwitną po ok. 4-6 miesięcy.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Fiołki afrykańskie

Post »

ja nie zabardzo się tak znam to proszę wytłumacz mi Ewelinko co to są chimery i jak się rozmnaża z łodyżki kwiatowej???
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Rozmnażanie fiołków:

1.Rozmnażaniu chimer z odrostów.
---------------------------------------------------------
Większość fiołków afrykańskich może być rozmnażana wegetatywnie z sadzonek liściowych. Roślina potomna będzie wtedy identyczna jak tak, z której odcięto liść. Dzieję się tak, ponieważ wszystkie komórki posiadają ten sam materiał genetyczny odpowiedzialny za wygląd. Nie dotyczy to jednak chimer. Te organizmy (chimery) powstały z różnych kultur tkankowych i różnią się genetycznie – komórki pochodzą z różnych źródeł. Z tego powodu rośliny rozmnożone z liścia nie będą takie same, jak macierzyste.
W odniesieniu do fiołków afrykańskich terminu „chimera” używa się zazwyczaj do odmian o kwiatkach w kształcie wiatraczka, chociaż nie pokrywa się to z naukową definicją. Takie „wiatraczkowate” odmiany także nie rozmnażają się zazwyczaj z sadzonek liściowych.
KROK 1:
Usuń koronę ze środka rośliny. Za pomocą ostrego noża lub żyletki odetnij delikatnie koronę. Jeśli odbędzie się to z wyczuciem, korona może się ukorzenić (>> krok 5.). Zostaw kilka liści na roślinie, która zostaje w ziemi.
KROK 2:
Fiołek z usuniętą koroną. W sumie łodyga z kilkoma liśćmi. Opiekuj się nim dalej tak, jak innymi fiołkami. Jeśli zacznie się pojawiać łodyżka kwiatowa, usuń ją.
KROK 3:
Pojawiają się odrosty rośliny macierzystej. W przeciągu ok. 2-3 miesięcy powinny się pojawić małe roślinki wyrastające wokół łodygi, od której została odcięta korona. Te odrosty będzie można usunąć, gdy będą dostatecznie duże. Utworzą one nowe rośliny.
KROK 4:
Usuń odrosty z łodygi. Za pomocą ostrego noża lub żyletki usuń każdy odrost, który będzie na tyle duży, by móc go wygodnie uchwycić. Nie musisz po tym wyrzucać łodygi – może ona wytworzyć kolejne odrosty, które po jakimś czasie znów zbierzesz. Odrosty z łodygi najprawdopodobniej będą identyczne jak roślina macierzysta. Odrosty spod liści lub ziemi już niekoniecznie.
KROK 5:
Ukorzeń odrost. Do małej doniczki nasyp zwykłej mieszanki ziemi (lub specjalnej ziemi do ukorzeniania, ale trzeba będzie później przesadzić do normalnej ziemi). Podlej delikatnie (ziemia ma być wilgotna, nie mokra) i zrób małą dziurkę końcówką ołówka („nasze ulubione narzędzie”). Wsadź do niej odrost i lekko ugnieć ziemię wokół. Wstaw posadzony odrost do przeźroczystego pojemnika lub nałóż na doniczkę plastikową torebkę. Odstaw w jasne miejsce o umiarkowanej temperaturze. Nie kładź w zbyt ciepłym lub mocno nasłonecznionym miejscu, może to powodować gnicie. Szczepka powinna się ukorzenić w przeciągu 3-4 tygodni, potem można ją wyjąć z „opakowania ochronnego”.

Nie wszystkie odrosty zakwitną identycznie jak roślina wyjściowa, ale większość będzie miała takie same kwiaty. Możesz się ubezpieczyć ukorzeniając „oryginalną” koronę fiołka z kroku pierwszego. Ta będzie kwitnąć w sposób charakterystyczny dla odmiany.
Każdego fiołka można rozmnożyć w ten sposób, jednak jest to czasochłonne i nie można tak otrzymać wielu roślin. Dlatego chimery są droższe. Nie opłaca się produkować tak odmian niechimerycznych, które można z łatwością namnożyć z sadzonek liściowych.

Tekst oryginalny i zdjęcia: http://www.robsviolet.com/chimera_violets.htm

2. Rozmnażanie z ogonków kwiatowych
-------------------------------------------------------------
Czasami trudno rozmnożyć fiołki afrykańskie z liści. Przykładem są chimery, gdzie sadzonki liściowe rzadko produkują rośliny kwitnące tak, jak macierzyste, czy też niestabilne genetycznie wielokolorowe odmiany.
Jednym sposobem jest rozmnażanie z odrostów (patrz poprzedni post). Innym jest rozmnażanie przez ogonki (łodyżki) kwiatowe. Fiołki afrykańskie, jak większość z rodziny ostrojowatych (Gesneriaceae), łatwo mnożyć wieloma metodami. Prawie każda część rośliny, o ile dobrze przygotowana, może nam do tego posłużyć. A należy zrobić tak:

KROK 1:
Usuń otwarte kwiaty z rośliny, pozostaw tylko ogonki (łodyżki). Uprawiaj rośliny zwyczajnie, ale usuń otwarte kwiaty przed zwiędnięciem. Ostrożnie utnij tuż pod samym kwiatem lub pąkiem, ale nad następnym rozgałęzieniem (skąd wyrastają inne kwiaty lub pąki) tak, żeby łodyżka pozostała nienaruszona.

KROK 2:
Usuń łodygi nad rozgałęzieniem. Każda łodyżka kwiatowa posiada parę naprzeciwległych listków u nasady najniższego rozgałęzienia. W tym miejscu rozwiną się normalne liście. Utnij wszystko to, co wyrasta ponad ten punkt.

KROK 3:
Utnij część łodygi poniżej listków. Do ukorzenienia potrzeba tylko małej części ogonka, więc odetnij go ok 0,5-1 cm poniżej listków.

KROK 4:
Przycięte ogonki kwiatowe gotowe do ukorzeniania. Na lewym obrazku znajduje się ogonek kwiatowy tuż po usunięciu z rośliny i po przycięciu zgodnie z krokami 3. i 4. Na prawym zdjęciu kilka łodyżek kwiatowych gotowych do ukorzeniania. Każdy ma ok 0,5-1 cm długości i parę listków.

KROK 5:
Ukorzenianie łodyżek kwiatowych. Do doniczki nasyp lekkiej, przepuszczalnej ziemi do ukorzeniania. Powinna zawierać grubo ponad połowę części mineralnych i/lub perlitu. Podlej, podłoże powinno być wilgotne, ale nie zalane.
Następnie zrób małe dziurki w ziemi dla każdego z fragmentów łodyżki, który będziesz sadzić w doniczce. Unikniesz uszkodzenia łodyżek przy wkładaniu do ziemi.

Włóż każdą łodyżkę tak, żeby listki były na poziomie ziemi. Upewnij się, czy ogonki tkwią dobrze w ziemi, czy nie mają za luźno. Masz wtedy większe szanse na ukorzenienie. Jeśli ci się uda, łodyżka urośnie wgłąb podłoża, a nowe liście (nowa roślina) pojawi się na powierzchni z listków.

KROK 6:
Poczekaj aż pojawią się rośliny. Po lewej doniczka ze świeżo posadzonymi ogonkami. Zazwyczaj sadzi się 6-8 łodyżek do 6 cm doniczki. Po prawej widok po ok. 3 miesiącach. Po kolejnych kilku roślinki będą na tyle duże, żeby je przesadzić do własnych doniczek.

KROK 7:
Oddziel i przesadź sadzonki. Po lewej doniczka pełna małych roślin gotowych do przesadzenia do własnych doniczek. Do doniczki nasyp zwykłej ziemi, zrób ołówkiem dziurkę na tyle głęboką, by utrzymała roślinę. Wsadź sadzonkę tak, żeby główna łodyga była osłonięta, ale nie zasypuj wierzchołka wzrostu. Podlej delikatnie. Jeśli roślina jest mała, może potrzebować inkubatora (przeźroczysty pojemnik lub foliówka). Prawe zdjęcie przedstawia tacę z sadzonkami w swoich doniczkach.

Oryginalny tekst i zdjęcia ze strony http://www.robsviolet.com/blossom%20stems.htm

Tłumaczenie przygotował Pablo , a korekty dokonała Zoe.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
goska28
200p
200p

Fiołki afrykańskie

Post »

Dzięki Ewelino za informacje to tropchę skomplikowane ale trochę rozumiem.Niewiedziałam że tak można .To chyba Ty już długo się zajmujesz fiołkami bo skoro takie rzeczy wiesz.pozdrawiam
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

Ewelina co do listków do ukorzenienia to ja jestem chętna :D :D :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ok. Milko :D
Poproszę o adresik na pw.
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Mam listki fiołka wsadzone do ziemi już 8 tygodni i dzisiaj od spodu przez przezroczyste dno pojemnika zauważyłem pierwsze korzonki ale wiem że już chyba od dwóch tygodni są korzonki bo listki tak jakoś od tego czasu siedzą już mocno w ziemi - po tym poznałem że puściły korzenie. W związku z tym mam pytanie jak długo jeszcze trzeba czekać na pojawienie się pierwszych mlodych listków??
milka0105
1000p
1000p

Post »

Już napisałam :D
goska28
200p
200p

Fiołki afrykańskie

Post »

A co Ewelinko masz jakieś listki fiołków którymi byś chciała się podzielić to ja też chcę.A do tych sposobów ukorzeniania fiołków to który z listków czy pędów kwiatowych jest szybszy i pewniejszy .?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Gosiu- nie ma reguły , a zdania osób , które rozmnażają same są podzielone...Chimery z pewnością lepiej rozmnażać z łodyżki kwiatowej , wtedy kwiaty są identyczne , jak u rośliny matecznej.
Podaj adres , w przyszłym tygodniu wyślę:)
milka0105
1000p
1000p

Post »

podpisuję się pod wyżej zadanym pytaniem. moje listki też już mają korzonki i zastanawiam się kiedy się listki pojawią...
też jestem tego ciekawa... może do tego czasu nasze listki się zlitują i wypuszczą nam młod
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Jeśli listki do rozmnożenia były posadzone głębiej niż dwa centymetry pod ziemię to troszkę za młodymi rozetkami liści poczekacie sobie, ja osobiście jak sadziłem ukorzenione w wodzie listki fiołków do ziemi to max na głębokość 2 cm i przeważnie po około trzech tygodniach miałem młode rozetki liści już nad powierzchnią ziemi, jak rozetki były wielkości 2 zł rozsadzałem a stary liść usuwałem. :D
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Przemku. Ja mam swoje listki posadzone na pewno na mniejszą głębokość niż 2 cm także juz czekam dwa tygodnie od momentu puszczenia przez nie korzeni więc może jeszcze jakiś tydzień i będą nowe rozetki hehe. Oby tak było, dziękuję za info. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No to kto jeszcze chce listki fiołków ?- gdy już będę obcinać i pakować zrobię to " hurtem". :) Zainteresowanych proszę na PW.
milka0105
1000p
1000p

Post »

u mnie dokładnie to samo;/ dalej nic. ciekawe co my źle robimy że to tak długo trwa a może to normalne....
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”