A papryczki nie mają nasionek?
Teraz ja - treissi
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i się wyjaśniło.
Mówiłam, że Basia pomoże rozwikłać zagadkę.
Mówiłam, że Basia pomoże rozwikłać zagadkę.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- anoli

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moniczko nie zaglądałam do Ciebie troszkę, a tu tyle się działo i do śmiechu i do zamyślenia. Calathea piękna. M. na nią choruje, ale na razie niech lepiej zadba o swoją marantę. Wymagania mają takie same, więc pamiętaj o wysokiej wilgotności powietrza. Co do "szkodnika" - to nadal pamiętam jak Zuza wywaliła z wielkiej donicy całą ziemię i można było trawe na podłodze siać. Ale zwierz piękny i kochany, a roślinki mimo, że lubię, to jednak tylko roślinki. 
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
czytam : woda mineralna z tesco za 11.99" patrze na fote i sobie myślę ,przepłaciła za tę wode ja kupuje za góra 1.99 ,coś sie Kasi foty pomyliły chwali sie,że tak tanio czy drogo kupiła to picie w tym tesco ....myśle nie bedę wariatki z siebie robić i cicho siedze ,niech sobie piją taka drogą wodę ,może lecznicza jakaś czy cuś?
przeleciałam jeszcze raz dwie ostatnie strony i .....załapałam dopiero
co to jest ta "woda mineralna" ,dziewczyny tak sie uśmiała,m z własnej głupoty ,że poplułam monitor i prawie w majtki popuściłam
a swoją drogą Kasiu też bym dała tyle a nawet i więcej za taką "mineralke" podobają mi się kwiaty o psrtokatych liściach
przeleciałam jeszcze raz dwie ostatnie strony i .....załapałam dopiero
a swoją drogą Kasiu też bym dała tyle a nawet i więcej za taką "mineralke" podobają mi się kwiaty o psrtokatych liściach
- treissi

- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Aguś zozłorzyłaś mnie
I zmieniłaś mi imię
Ale nie przejmuj się mnie też się zdarza :
Co do kwiatuszka to na opakowaniu pisało, że to kalatea. Ale rzeczywiście bardziej przypomina marantę
Przy okazji pokaże moją drugą kalate'e od Kasi. Chyba jej u mnie dobrze, bo puszcza maluszka
Kasiu wiesz moża jaka to odmiana? Bo zastanawiam się między zebriną a amabilis

A co do zwierzaków to zgadzam się z Tobą Ilonko. Kwiaty uwielbiam, ale zwierzaki i tak są ważniejsze
Dzisiaj za moją chwilę nieuwagi zapłaciłam sprzątaniem porwanych ręczników papierowych 
Co do kwiatuszka to na opakowaniu pisało, że to kalatea. Ale rzeczywiście bardziej przypomina marantę

A co do zwierzaków to zgadzam się z Tobą Ilonko. Kwiaty uwielbiam, ale zwierzaki i tak są ważniejsze
- Agnieszka_73
- 200p

- Od: 16 paź 2008, o 21:17
Monika, ta Twoja mineralna woda w cenie całkiem przyzwoitej
Dla mnie ta calathea to jak przysłowiowy pijak, codziennie trzeba go i podlewać i zraszać
Nie chcę Cię martwić, ale jak dla mnie jest to dość wymagająca roślina.
Papryczka.. Ostra jazda bez trzymanki
:D:D:D:D:D Piekielna wręcz
:D:D:D
Papryczka.. Ostra jazda bez trzymanki
To ja typ niepokorny 
- kati-1976

Moniko, czy ta kalatea w paski jest fioletowa pod spodem? Jeśli tak , to tu na forum zidentyfikowali mi ją jako crocatę, ale moim zdaniem to nie jest crocata, tylko zebrina.
Oj z tymi kalateami i marantkami to same problemy są
Oj z tymi kalateami i marantkami to same problemy są
- kati-1976

- treissi

- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Kasiu ta kalatejka pod spodem ma pół liścia zielonego pół fioletowego
Jest to dokładnie taka jak na Twoim zdjęciu. Ale też mi się wydaje, że to nie jest c.crocata, bo wyczytałam, że ona ma wyraźnie omszone liście, a ta moja bynajmniej nie ma
Znalazłam też informację, że zebrina ma od spodu czerwonje liście i paski z wierzchu też
A te nasze mają jasne paski
Chyba to nie będzie żadna z nich
Będę szukać dalej. Jak coś znajdę to dam Ci znać 
- kati-1976

Dobrze Moniko, będe czekała na info