Hacjenda Anego - bardziej różana.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego - bardziej różana.

Post »

Witaj Andrzeju dawno u Ciebie nie byłam ale jak zwykle masz ładnie i kolorowo szkoda że tak mamy zimno.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

A jakby co (względem braku miejsca na róże) ... jest możliwość wykarczowania drzew owocowych i zrobienia wieeelkiej różanki ;:306
;:oj
To już choroba, nie ma co ;:306 ;:306 ;:306
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No Andrzej obwódki bukszpanowe znakomite. ;:63
Ciekawe czy jeszcze teraz by się ukorzeniły? Może gdyby tak do doniczek posadzić i podlewać?
Trochę donic mam, kupie torf i może się uda?
A jak często przycinać trzeba takie obwódki żeby trzymały formę?
Bardzo ładną masz tę działeczkę, naprawdę ciekawa-brawo!!!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju znów zapowiadają śniegi i zimnice czy to wreszcie sie skończy ;:174 .Wiem ,że szkoda naszego narzekania, bo to i tak niczego nie zmieni a pogoda jest jaka jest ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Goście na hacjendzie, a Andrzej ... remont zaczął - tzn. ciąg dalszy po świątecznej przerwie.

Irenko, rozumiem cię dokładnie - hacjenda bez pomocnika by tak nie wyglądała, też sam nie dałbym rady.
Na pociechę ... jabłoneczka.
Obrazek

No widzisz Jadziu co też ta pogoda wyprawia :(
Od ciebie - jest piękne to epimedium
Obrazek

Basiu - sekator to fajna sprawa, tylko na palce trzeba uważać ;:224
Zaczynam się chwalić, zaczynającymi różanecznikami :)
Obrazek

Beatko ... mogłaś mi nie przypominać cantadeski :( Nie upilnowałem blisko 50 sztuk - wszystkie przemarzły (jedna malutka białego koloru się uratowała) ;:223
Nie muszę przypominać, że jedna taka większa kosztuje ok 10zł :( Mieliśmy 5 rodzajów.
No i znowu mamy 5 rodzajów - lecz po jednej sztuce, dokonałem zakupu.
Początkujące różaneczniki ciąg dalszy.
Obrazek

Seba - zmiany były już po kilka latach, a teraz ... co roku jest od nowa ;:306 Tej wiosny, już dwa razy zmieniałem nasadzenia. Za dużo zaglądam na ogrody znajomych z fo :;230
Ten będzie pasiasty - biało-czerwony
Obrazek

Ewa - bo po pierwsze: lubić trzeba, po drugie: czas mieć, po trzecie: pomocnika, po czwarte: a nie będę już wyliczał - sami sobie dodajcie ;:224
Dziękuję za pochwałę - fotela też się dorobisz :wink:
Obrazek

Halinko, o zimnie piszesz, a wczoraj było 20* dzisiaj 21* ... tylko coś słyszałem, że w poniedziałek, wtorek ma się ochłodzić, a u mnie ... pomidory w gruncie, dzisiaj już widziałem kiełkujące ogórki, datura puściła liście ....
Jestem dobrej myśli, bo ileż może być tych zimnych ogrodników, jak już z 10 było w ostatnich dniach :wink:
Obrazek

Moniko .... choroba! ;:306
Dziewczyny przyjeżdżają w odwiedziny i pytają co przywieźć, a ja na to .... róże! ;:306
Obrazek

Elu, już wspominałem, że moje pierwsze próby to były bukszpany z wielkanocnego stołu - czyli nie tak dawno.
Sadziłem bez ukorzeniacza, możesz patyczki w nim umoczyć.
Po posadzeniu przytnij jak najmocniej - zostawiając mało liści. Następne przycinanie po roku, gdy już będą ukorzenione i potem już cięcie formujące, czy korygujące - kiedy tylko ci się zechce.
Obrazek

Nie ma co Jadziu narzekać na pogodę, trzeba ją brać jak a jest. Ja się cieszę z deszczu - mówię ... w końcu posprzątam na pięterku i w składziku i co? Łażę po deszczu i grzebię w ziemi, a bałagan dalej jest - za to na ogrodzie ordnung :D
Obrazek

Obrazek

I obrazek dla innych gości - niezapominajka, by nie zapominali się wpisywać ;:306
Obrazek

No dobra - berberysik też, bo bardzo spodobały mi się jego kwiatki, a właściwie całość tej rośliny.
Obrazek

I zagadka!
Czego to się ja doczekałem? :)
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Aż spojrzałam Andrzeju na avatar gdzie Ty mieszkasz?
Myślałam, że to nie Polska....tak wszystko u Ciebie kwitnie? ;:oj
Floksy szydlaste u mnie jeszcze maja pąki, no i wszystko takie już wielkie, jakby połowa maja była? ;:215
No coś niesamowitego.
Za sposób na bukszpanowe obwódki dziękuję-skorzystam. ;:108
Na ostatniej fotce nie mam zielonego pojęcia co to za zielony kwiatek. Jakieś drzewo typu wiśnia?
A może to gruszka japońska? :wink: Pąk fuksji? :;230
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

;:224 Taką piękną dąbrówkę też bym chętnie do siebie zaprosiła ;:63 U mnie jeszcze floksy ani azalie ani myślą otwierać pąki :)
Dziewczyny przyjeżdżają w odwiedziny
Takiemu to dobrze ;:306 i jeszcze z prezentami przyjeżdżają ;:333

Musisz tabliczkę na furtce powiesić: Bez róż wstęp wzbroniony :D i Klient z różą jest mniej awanturujący się  ;:306

I pamiętaj Obrazek

;:302 ;:306
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Andrzejku staram się uważać na paluszki, chociaż nie zawsze mi się to udaje... ale już wiem dlaczego często tak jest. Tnę sobie, tnę, przycinam, obcinam i zamiast skupić się na tym co robię, to myślę co będę później robić.
I dopiero ból wyrywa mnie z tego braku skupienia :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, powiem ci .... znam ten ból :;230

Moniko... z napisów na tabliczki skorzystam ;:108
Z hasła"pracuj bez pośpiechu" nie - nie jestem tego nauczony.
Jak robię to robię. Nie jem , nie piję, nie siusiam. To wszystko po skończonej robocie :wink:
Mimo iż w komunistycznych czasach pracowałem (a tam czy się stoi, czy leży, to się należy) to nie weszło mi to w krew, bo miałem taką pracę, że naprawdę nieraz nie było jak zrobić siusiu, a chleb .... myszy zjadały. O siedzeniu nie wspomnę.

Elu - dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że trudna będzie odpowiedź na moje pytanie.
To jest jeden z dwóch pączków naszego młodego cytryńca chińskiego (Schisandra, czy tyeż wu-wei-zi) to dlatego tak się ucieszyłem, bo na drugi rok już będą owoce. :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Andrzeju, absolutnie pięknie jest u Was. Rzadko zaglądam do wątków ogródkowych - mam tylko balkon. Po prostu nie chcę się napatrzeć i "szajby" dostać. Balkon na razie mi wystarczy. No i zajrzałam do Ciebie i... ja też chcę taki magiczny, kolorowy, gustowny ogródek ;:65
Będę zaglądać.
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Kontakt:

Post »

No to ja mam rak samo, jak się zawezmę, to wołami nie odciągną ;:223
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Andrzeju no pięknie u Ciebie, szczególnie te dywany kolorów, zazdroszczę :) Berberys pięknie wygląda jak kwitnie ja zamówiłem sobie 2 powinny przyjść w tym tygodniu zobaczymy co z nich będzie :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ups...., no to mam nadzieję, że te nowonabytkowe cantadeskie będa równie pięknie kwitły jak poprzednie.
Ale masz ślicznego tego goździka. Ja go wczoraj wywaliłam bo stale strasznie mi zarastał trawą. Ale jeszcze go mogę odnaleźć i całkowicie oczyścić. Na jakim masz go stanowisku, że ma aż tyle pąków?
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - ten mały goździk miniaturka, rośnie na szczycie skalniaka między kamieniami od południowej strony - widać go na zdjęciu (to nad niezapominajkami) z lewej strony, przy samej krawędzi zdjęcia.
Natomiast ta wielka kępa goździka z pierwszego planu rośnie tam chyba z 10 lat i strasznie się rozłazi - to inny gatunek, większy.

Mariuszu berberysy są piękne - mamy dwa rodzaje, a u sąsiadki jest jeszcze inny.

Moniko ... brawo Ty!

Witam cię Magdaleno! Powiem tak - ja chciałem ogród, by mieć gdzie odpoczywać i zając czas, potem zauważyłem FO i ... też chciałem mieć taki magiczny, kolorowy, gustowny ogródek ;:306
Czyli masz zdrowy objaw tej choroby - wszyscy tak mają :D
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

O ten większy mi chodzi. Ale w takim razie mam chyba innego goździka bo mój się nie rozłazi, a nawet potrafił w jednym miejscu zaniknąć. A takiego efektu po nim oczekiwałam jak na Twoim zdjęciu ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”