Bardzo słoneczny, upalny dzień nie zniechęcił mnie do pracy w ogrodzie.

Po południu poprzesadzałam trochę traw i bylin. Podzieliłam duże kępy niskiej, niebieskiej szałwii i posadziłam na zachodniej rabacie z turzycą włosistą. Przesadziłam też różowe jeżówki, które pożarła rozplenica. Margerytki zostały podzielone i powędrowały w nowe miejsca oraz do innych ogrodów. Miłorząb dostał nowe skarpetki, bo poprzednia trawa zbyt mocno się rozrastała. Przy pniu białe zawilce i zimozielona turzyca Evergold.
Alu świetnie, że kupiłaś to piękna hortensja.

Będziemy porównywać Polar Bear, skoro mamy z tego samego roku.

Do niektórych hortensji trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość. Bobo kusi mnie w większej liczbie.

Posadziłabym ją zamiast dużych host przy garażu.

Kocham upały,

już od jutra ma padać.
Mariolu miło cię gościć.

Świetnie, że ukorzeniasz hortensje.

Ja mam kilka z własnych patyków, a kilkanaście powędrowało do innych ogrodów. Anabelki mam dwie, ale też bardzo mnie denerwują leżące kwiaty. Może różom trzeba zmienić miejsce.

Moje na południowej gliniastej skarpie radzą sobie doskonale, natomiast w bardziej piaskowej ziemi też marne. Ja od ubiegłego roku powiększyłam różankę, na razie daję im czas na dobre ukorzenienie się.
Małgosiu z białymi jeżówkami i perowskią rośnie rozplenica. To piękna trawa, jeśli ktoś je lubi. Mam ich piętnaście i cztery miniaturowe.

Przeróbki, to cała przyjemność ogródkowania, a jak głowa musi pracować.

Dopiero dziś, jak pozaglądałam na rabaty zrobiłam listę koniecznych,

czyli pożądanych roślin. Gdybym miała pomocnika do wykopania host, już by tam rosły hortensje Bobo.
Maryniu mój M kompletnie nie zna się na roślinach. Skoro rosną, to pewnie takie mają być w naszym ogrodzie.

Nawet wiosną, jak trzeba przyciąć kilkadziesiąt traw, nie zadaje pytań. Prosa posadziłam w sporej odległości od hortensji, żeby ładnie wyeksponować ich zwiewne kłosy. Jak się sprawdzą, okaże się za rok, dwa.
Aneczko miło, że dalszy ciąg białej rabaty ci się podoba. Wiosną się okaże na ile spełni moje oczekiwania.

Jeżówki cały czas trzymają pięknie kwiaty. Tylko niektóre muszą zmienić miejsce, bo się pokładają i trzeba im dać więcej słońca.