Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Wiolka....ta magnolia jest przecudna !!! U nas we wsi jest kilka a jedna to taka wielka i cała biała-gałęzi wcale nie widać ;:oj
Śliczne te pełne zawilce i cała reszta , a zakupy jakie fajne :heja
Trawnik pokazowy ;:138 ;:172
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka ;:196 uporałam się wreszcie z sadzeniem róż i nadrabiam forumowe zaległości.
Zdjęcie śliwy zrobię jutro i wstawię u siebie, to porównamy.

Widzę, że pierwsze targi zaliczone :D Zakupy bardzo ładne, nic tylko pozazdrościć. Posadziłaś już wszystko?

Trawnik po koszeniu wygląda jak z czasopisma, zero chwastów, trawa gęsta i taka soczyście zielona. Też taką chcę!!

A magnolia gwieździsta to prawdziwe cacko. Chyba się jednak wybiorę w przyszłym tygodniu do mojego ulubionego ogrodnika zobaczyć co on tam ma ciekawego :roll: Moje dwie magnolie posadzone w ubiegłym roku nie dają żadnych oznak życia.. Czekać jeszcze czy już wywalać??
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Sabinko, pierwsze słyszę, że parzydło daje takie silne odrosty :shock: Mam tą roślinkę i to już z 5, 6 lat i u mnie trzyma się zwarcie w jednej kępie.
Może są jakieś odmiany tej roślinki dające rozrosty :?:

Aniu u nas lało konkretnie i to przez kilka dni. Wczoraj chyba był cały dzień bez deszczu, za to dziś z rana przeszła burza. Zwariować idzie od tej pogody.
Podobnie jak Ty, też walczę z chwastami, bo rosną na potęgę. Co odchwaszczę w jednym miejscu, to w drugim już trzeba i tak wkoło :roll:

Gabi, miejsca wcale nie ma tak dużo. Teraz się tak wydaje, bo wszystkich roślin jeszcze nie widać. Latem to już jest busz. Mam już wielki problem aby upchnąć gdzieś kolejną różę.
Dziś np wykopałam wierzbę Iwę (była brzydka bo chorowała) i mam fajne wolne miejsce. Chyba posadzę tam jakąś mniejszą odmianę magnolii - Nigrę albo Ann, w zależności któą uda mi się kupić u nas na targu.

Magda, 'Bronek' po ciężkiej pracy w ciepły wieczór smakuje wyśmienicie :D
Ja gnojówki z pokrzyw w tym roku jeszcze nie nastawiałam, ale mam już prawie gotową z obornika końskiego. Muszę jeszcze doczytać jakie stężenie zrobić do podlewania róż i innych roślin.

Aniu, witam Cie bardzo serdecznie.
Angelica ładnie mi się bujnęła w ubiegłym roku i mam wobec niej naprawdę wysokie oczekiwania.
Ja się zakochałam w tej róży, gdy zobaczyłam ją w pewnym forumowym ogrodzie. C U D O ! Jak chcesz, to wyślę CI namiary na pw, bo ta osoba nie pisze na naszym forum. :wink:

Bożenko, w tym Agrocentrum akurat nie byłam. Poprzednim razem jak tam trafiłam, to wpakowałam się w remont drogi i wyjechać stamtąd nie mogłam. Może wiesz, czy już jest tam przejezdne ?
Co do hortensji, to oczywiście niezawodne bukietowe. Wszystkie odmiany dadzą radę. Moim zdaniem najpiękniejsza to Limelight. Polecam też Vanille Fraise, Silver Dollar, Magical Moonlight lub miniaturkę Bobo :D

Madziu, trzymam więc kciuki za naparstnicę. Oby się przyjęła i pięknie kwitła i oczywiście rozsiewała się.
Masz rację, trawnik po koszeniu daje wrażenie takiego ładu i porządku w ogrodzie. Ja lubię wtedy robić zdjęcia z szerszego ujęcia :D

Aniu, ciemiernika kupiłam na lokalnych targach ogrodniczych ( w Kielcach). Może w Twojej okolicy też są organizowane podobne imprezy ? Czasami warto się wybrać, bo można fajne roślinki upolować :wink:

Moniczko, ja też nie kupuję róż na rynku. Zniechęca mnie totalny brak oznaczenia. Nawet nie wiadomo czy to róża wielkokwiatowa, rabatowa, itd ... A sugerowane kolory też nie zawsze się zgadzają.

Grażynko, uwielbiam magnolie i chciała bym dokupić sobie jeszcze chociaż dwie.
Zawilce chyba jakieś Ci dawałam. Rosną, czy wyginęły ?

Joluś zakupy już prawie wszystkie posadzone. Został mi jeszcze powojnik. Niby mam dwa miejsca po Purple i Lemon Dream, ale ciągle mam nadzieję, że coś wybije. Dziś grzebnęłam pod nimi trochę głębiej i nic nie widzę :(
Co do magnolii, to próbowałaś paznokciem zdrapać trochę ? Jeżeli zielone to zostaw, a jak suche to nic już z niej raczej nie będzie. Ja niedawno pozbyłam się Susan sadzonej rok temu. Nie wytrzymała letnich upałów. Zaschła już w sierpniu, ale trzymałam, bo miałam nadzieję że wiosną coś wybije. Niestety cała suchutka była :(

Magnolia gwiaździsta już zaczęła przekwitać, ale za nią rośnie druga Spectrum, która właśnie szykuje się na spektakl

Obrazek

Sangwinaria - mistrzyni w szybkości przekwitania :?

Obrazek

Takie cudaki zawilce. No nie wiem, czy ładne, ale jak już są .... :roll:

Obrazek

Obrazek

Fragment rabaty z zawilcami

Obrazek

i jeszcze takie

Obrazek

i takie z trójlistem :D

Obrazek

Kwitną korony

Obrazek

pierwsze tulipany

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu ale masz spore magnolie,chyba mają swoje lata ;:224 Spectrum jeszcze nie widziałam,ciekawe jaki kolor mają kwiaty ;:224
Tulipany jakie grubaski i w moim ulubionym kolorze ;:333
U mnie dziś znów deszczowo,dopiero w poniedziałek ma być słonko ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Fajny ten trójlist, nie znałam takiej roślinki ;:oj
A magnolia, no cudo nad cudy ;:333 ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękne te kępy zawilców. ;:215
Trójlist zachwyca mnie u wszystkich, ale to roślina nie na moja ziemię.
Kępka tulipanów tez wygląda świetnie, zwłaszcza ze w moim kolorze. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Pięknie już u Ciebie, Wiolu. Magnolia rewelacyjne. Moja trafiła na deszcze i
;:222 . Trójlist jest całkiem duży, a zawsze kojarzyłam go z małą bylinką.
Jako inicjatorkę eksterminacji, informuję Cię, że definitywnie zakończyłam przygodę z tawliną i był to ostatni moment. Te malutkie odrosty 20 cm od krzewu, były tylko dla zmyłki, a pod ziemią już 50 cm!
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te zawilce to zdaje się z tych greckich, tak? Czy one są ekspansywne? Czy dają odrosty?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Wiolu moje korony cesarskie szpaki/kosy podziubały, trawnik wypalony po zeszłorocznych upałach opanowały chwasty ale na szczęście mogę zawsze przyjść do Ciebie i to wszystko zobaczyć. ;:138 Cieszę się, że jesteś. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Kolorowo u Ciebie ale korony i tulipany podbiły moje serce najbardziej ;:167 . Korony muszę sobie sprawić jesienią bo nie mam ani jednej. Z resztą Ty masz tyle ciekawych roślin, których ja nawet nie znam :oops: . Pozdrawiam :wit .
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trójlist pierwszy raz widzę ale piękne i chyba mało zapraszane do ogrodu a taki fajny ma kolorek jak i twoje tulipany ja czekam na swoje ale to jakieś wszytko uśpione dziś pada wiec może w końcu wszytko zakwitnie ;:138
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witajcie :D Piękna słoneczna niedziela dziś nastała. Słoneczko świeci aż miło i 24 stopnie na termometrze. ;:3 Po wczorajszej wieczornej burzy, wszystko ruszyło z wielką mocą. Nie poznałam rano trawnika. Niedawno był koszony i już trzeba to robić :roll:

Wczorajszy dzień był bardzo pracowity w ogrodzie. Pozbyłam się dwóch chorowitych wierzb - Iwy i tej z różowym nalotem na listkach. Wykarczowaliśmy też dwa miliny - to dopiero było wyzwanie :D Niestety tak to bywa jak się nieświadomie posadzi olbrzymie pnącze w nieodpowiednim miejscu. Już drugi raz tego nie zrobię ;:185 Mam wielką ochotę na glicynię, ale muszę najpierw znaleźć jej odpowiednie miejsce.

Aniu, magnolia Spectrum, wg opisu Zymona, jest podobna do bardziej popularnej Galaxy. Moja nie kwitła chyba z 5 lat od posadzenia. Już stałam nad nią z łopatą. Chyba się przestraszyła i zakwitła w końcu. To duże drzewo o pokroju kolumnowym. Kwiaty ogromne, pachnące.
Obie moje magnolie były sadzone w tym samym czasie. Będą chyba miały 8 lat.

Zuza, trójlist chyba nie jest zbyt popularny. Ładna roślinka, ale strasznie powoli się rozrasta.

Grażynko u mnie trójlist radzi sobie na glinie, ale w tej części rabaty co rośnie, mam rozluźnioną rodzimą glebę. Rozrzucam tam sporo kompostu i zostawiam liście z drzew, które rozkładając się tworzą fajną ściółkę. Lubią to również zawilce, które tam rosną.

Aniu, dobra decyzja z tą tawliną. U mnie ona rosła sama na rabacie. Nie było tam żadnych bylin, więc nie mam większego problemu z jej likwidacją. Nie wyobrażam sobie jednak koszmaru, gdy rośnie wśród wielu bylin :twisted:

Wandziu, wszystkie zawilce, które pokazywałam, to gajowe. Rozrastają się, ale nie jakoś bardzo ekspansywnie. Moje sadzone były 4 lata temu i jeszcze nie zmniejszałam kęp. Być moze, na innym typie gleby mogą silniej się rozrastać.

Elu, mi ptaki powyciągały cebulę dymkę z warzywnika i dziobią niektóre tulipany :? Ale cóż na to poradzić ...
Fajnie że zajrzałaś :D

Ewelinko, koron mam więcej, ale nie wszystkie mi zakwitną. Lubię je, bo nornice ich nie lubią. Cebule wydzielają dosyć specyficzny zapach. Mi on nie przeszkadza, ale wiem, że niektórych drażni. To fajna roślinka, kwitnąca przed tulipanami :D

Slimak, tulipany powolutku rozkwitają. Nie mam ich dużo. W ubiegłym roku wcale ich nie miałam. Jesienią dosadziłam trochę cebul , ale widzę ze mało :roll:
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiolka jak tylko przestanie padać to pobiegnę drapać magnolie ;:196
Piękne korony, jak ja bym takie chciała - kojarzą mi się bardzo z babcinym ogrodem, u mnie jednak jakieś takie mizeroty rosną :roll:

Zazdroszczę słoneczka ;:3
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu moja Galaxy też ma 8 lat,długo czekałam aż zakwitnie,ale teraz co roku ma sporo kwiatów.Zasilasz je nawozami?
Ja tylko raz na wiosnę podsypuję do kwasolubów i pilnuję,by w upały nie miały za sucho ;:108
Tulipanów tez na jesieni za mało kupiłam,ale cóż nadrobię po lecie i czosnków również mam malutko.
Czytam,że u Ciebie piękne słońce od rana,a u mnie deszcz siąpi i brak kompletnie promyków ;:222 Może jutro się poprawi?

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wiolu poproszę namiary na ten ogród z Angelicą. Mnidm ona zachwyciła już na stronie Florib... a jak polazłam za nią na rosebooka, to już przepadłam z kretesem i wiedziałam, że muszę ją mieć! ;:215
Piękne masz magnoliowe drzewka. Ja mam tylko malutką susan.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”