Ogród różą malowany - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród różą malowany - część II

Post »

Piękne portrety turbanków ale chyba bardziej lubię patrzeć na całe łany ;:167
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za opowieść tulipanową! Zdrowo się uśmiałam! :;230
A swoją drogą, dobrze, że jednak rodzima cebula bardziej smakowała, bo moglibyśmy teraz nie oglądać takich pięknych tulipanów... :wink:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi cebulowa zupa lub danie główne musiało być smaczne ;:306 Super opowieść jak zwykle ;:215
Zobaczyłam z rana Twój wpis i co zrobiłam najpierw? Do kuchni wstawić wodę i kawka szybko,a potem solidna lektura i otwieranie buzi na widok tulipanów ;:oj Dziękuję za Oviedo,będzie mój na jesieni,a Werona jaka cudna,Dream Touch już teraz jest tajemniczy...Dynasty hmm mało mam różowych tulipanów,zapisuję :uszy Webers parrot następny do kolekcji,wybierasz same cuda ;:167

U mnie słonko od rana,może dziś uda mi się pojechać zobaczyć co zakwitło?

Miłego dzionka ;:3
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Wow, super tulipanowe widowisko nam serwujesz ;:138 ;:138 ;:138
Jestem ciekawa 'Bell Epoque'.
Narcyz nie 'Obdam' lecz 'Flower Drift' lub 'Acropolis' przysłali. Jest równie piękny, lekko kremowy.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na pewno nie Black Hero,a jak już to Blue Wow. Uważaj,u mnie się łodyga na trzy rozszarpała pod ciężarem kwiatu ;:202
Dream Touch coś u Ciebie dziwnie zielone płatki ma.
Ja go w tym roku dokupuję minimum 20 sztuk,on jest obłędny!
La Belle Epoque też mam,ciekawe wybarwienie,z czasem lekko blednie ;:108 I to ten, o którego u mnie pytałaś ;:306
Rododendron,rany boskie,niebieskiiii ;:oj
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ależ masz odmian tulipanów ;:oj I co jedne, to piękniejsze :heja I rzeczywiście taka ilość robi wrażenie. Już podpatruję Wasze pomysły, gdzie sadzicie i obiecuję poprawę :evil:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Elwi, ale się dla mnie trafiło zdjątko Pink Charm ;:152 Cudo normalnie ;:167
Z nieludzką przyjemnością oglądam zdjęcia Twoich tulipanów ;:108 Do tego podpisane, cud miód, tylko na listę wpisywać.
Też przekonuję się ostatnio do strzępiastych, w ogóle wszystkie dziwne formy w tym roku mnie ujęły. Takie coś innego od tych tradycyjnych. Tak bardzo czekałam na mieszankę białych i czarnych strzępiastych kupionych z Lidla (teraz na szybko nie pamiętam nazw) a one coś nie chcą wyłazić ;:218
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elwi masz prawdziwą plantację tulipanową niczym w KEUKENHOF ;:oj jest na czym oko zawiesić .Same takie mało znane odmiany .Co to za Rh http://images75.fotosik.pl/559/9d5c689946642a14.jpg w tak niespotykanym kolorze.Wreszcie się pojawiłaś z cudnymi fotkami i równie fascynującą opowieścią
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Elwi... kiedyś już tu byłam, ale nic nie pisałam... teraz obejrzałam dokładniej i śmiem twierdzić że mi oczyska wyszły z orbit... dobrze że noszę okulary, to zablokowały trasę...
... no i cóż mam powiedzieć... przepiękne łany tulipanów... bardzo podobają mi się takie nasadzenia w wielkich grupach...wprost cudownie to wygląda...
...druga sprawa to róże... mam sporo takich co Ty i opinie o nich chętnie czytam... co do Larissy, to fakt... pąków mnóstwo, ale sporo opada... mimo to lubię ją, choć pędy kładą się pod ciężarem kwiatów, a to już mniej lubię...
... kupiłam też jesienią Lacre, bo czytałam sporo dobrych opinii o niej... zobaczę jak u mnie zakwitnie i jak się będzie sprawować...
Pergola cudna... ja miałam powojnika Hagley Hybrig, kwitł ładnie, ale zachciało mi się go posadzić do donicy i niestety padł.... szkoda mi go było bo ma piękny kolor...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Woowww.....to musi cudownie wyglądać, taka liczba tulipanów.
Jednak pozwolisz, że nie będę kosztować smaku ich cebul. ;:306
Wolę oglądać kwiaty.
Dzięki za dedykację ;:180 , też mam zapisane w kajecie, żeby jesienią ich dokupić.
Grażyna.
kogro-linki
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Elwi dzięki za kolejną część turbanowej opowieści ;:196
U Ciebie prawdziwy tulipanowy zawrót głowy ;:215 Tak trzymać. Sama nie wiem, który ładniejszy, chciałoby się wszystkie!!
Na żywo musi to dopiero rewelacyjnie wyglądać!

Poproszę o namiary na pw na tego sprawdzonego tulipanowego sprzedawcę :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Elwi ale się uśmiałam z tej uczty cebulowej :;230 :;230 Piękne te twoje tulipany ;:167 ;:167 A Rododendrona niebieskiego widzę pierwszy raz i muszę przyznać że jestem pod dużym jego urokiem ;:183
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Elu :wit
Ty masz tych tulipanków zatrzęsienie ;:oj
Wszystkie śliczne.Strzępiaste cudeńka też!!
rododendron: piękny ma kolorek,Mój jeszcze w pąkach :roll:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Martuś - koziorozec dziękuję, ja też wyobrażam już sobie bramę obrośniętą ;:170 niestety, na to trzeba trochę poczekać..

Jolu - April ja też uważam, że tulipany w grupie dopiero fajnie się prezentują ;:108
Nie skomentowałaś potrawy cebulowej??? Buuu... Obrazek

Basiu - apus święta racja, dobrze, że cebule tulipanów nie okazały się rarytasem, wówczas kto wie, może
hodowalibyśmy tulipki jak ziemniaki? Obrazek

Aniu - Annes77 miałam koncepcję, żeby Oviedo pomieszać z jakąś odmianą o bardziej zdecydowanym kolorze - padło na Cummins - fioletowy z białymi igiełkami. Jednak rzeczywistość pomieszała mi szyki Obrazek Cummins okazał się późny i dopiero stoi w pączkach... :(
Werona jest fajnym tulipanem, jestem z niego bardzo zadowolona Obrazek

Jolu - Yollanda to raczej Acropolis nie jest ;:185 Za droga odmiana,poza tym mój jest bardziej kremowy, więc obstawiam Flower Drift... Też czekam na Belle Epoque - wyjątkowo się ociąga ;:65

Matti - Tulap ano,Dream Touch zielonkawy był w pączku, ale jak rozkwitł, to już nie...
Ten fioletowy tulipan, który trafił mi się jako pomyłka - razem z jakimś różowym, też NN, zidentyfikowałam jako Negrita Double. Na 100% nie jest to Blue Wow - nie jest tak bardzo napakowany ;:185
Rododendron jest niebieskawo-fioletowy, niestety nie wiem nawet jak się nazywa...

Iwonko-Iwonka1 podpatruj, jasne, ale z doświadczenia wiem, że najlepiej się uczyć na własnych kompozycjach. Ja dopiero teraz wiem, że jedno z nasadzeń tulipanowych źle zrobiłam - na rabacie w tonacji różu i fioletu ;:124 Do zmiany! A jesienią, kiedy je sadziłam wydawało mi się, że jest OK...

Zuziu - sweetdaisy na początku mojego szaleństwa tulipanowego upodobałam sobie Parrotki czyli tulipany papuzie. Potem stwierdziłam, że są tylko dwie odmiany z tej grupy, które mnie przekonują, reszta zbyt dziwaczna ;:224 Teraz lubię oryginalne wybarwienie, ale niekoniecznie dziwaczną formę Obrazek. Dlatego sama jestem zdziwiona, że zaakceptowałam strzępiaste. Te tulipany z L..., o których piszesz, wcale nie wyszły, czy masz same liście?

Jadziu - Jakuch dziękuję ;:196 Rododendron, który pokazałam, to stary nabytek, chyba sprzed 15 lat, nie mam etykiety, ani nie zapisałam nazwy (wtedy jeszcze nie sądziłam, że to potrzebne Obrazek). Jedyne co pamiętam, to że kupowałam go u Pudełka w Pisarzowicach.

Gabi - Gabriela witaj, witaj u mnie! Miło, że zajrzałaś Obrazek. Pierwszy raz zdecydowałam się ograniczyć ilość odmian na rzecz większych, jednorodnych grup tulipanów. Efekt jest świetny i zamierzam drugą rabatę, kremowo-różowo-fioletową przekształcić podobnie jak kremowo-żółtą. To niestety, oznacza wykopywanie tulipanów - do wykopania mam co najmniej 500 sztuk ;:14
Larissa mnie wkurzyła mocno w zeszłym roku, bo kwiatki, które się ostały były jakieś marne... Może to też kwestia suszy? A powiedz Gabrysiu, czy u Ciebie Larissa też tak późno kwitnie? U mnie zaczyna, jak jej sąsiadki kończą...

Grażynko - Kogra
pozwalam nie kosztować potraw z cebulowych Obrazek. Szczególnie niewskazane byłyby z narcyzów, bo ponoć ich cebule są trujące (muszę to kiedyś sprawdzić).

Jolu - jol_ka właśnie w tym cały ambaras, że chciałoby się mieć wszystkie odmiany i ciężko jest się powstrzymać przed wrzucaniem do koszyka po kolei, jak leci... Obrazek Ja mam z tego powodu zawsze ból głowy.
Dzisiaj wiem, że ostatniej jesieni znów zakupiłam za wiele odmian, trzeba było się ograniczyć Obrazek. Teraz mnie czeka wykopywanie co najmniej 500 cebul.

Tolinko - bardzo się cieszę, że zajrzałaś ;:196 Za chwilę sezon różany, czyli czas, który lubimy najbardziej ;:170 Ten rododendron ma niebiesko-fioletowe zabarwienie, nie jest to czysty niebieski. Niestety nazwy tego różanecznika nigdzie nie zapisałam i nie wiem jak się nazywa ta odmiana.

Aniu - anabuko1 dziękuję Obrazek. Strzępiaste dopiero mnie przekonują do siebie,jest kilka odmian, które na pewno domówię Obrazek

Tulipany strasznie się ociągają... Mało co nowości na rabacie Obrazek... Ciągle czekam na spektakl odmian: Margarita, Finola, Angelique, Sweet Desire, Creme Upstar, Pink Star, Sapporo, Belicia, Sorbet ;:65 te, które coś tam raczyły pokazać, prezentuję poniżej.
Zaczyna Aveyron:
Obrazek

i Casablanca:
Obrazek

Coraz ładniejszy Dream Touch
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat Finoli
Obrazek

Rozwinęła się Negrita Double - pomyłkowa, ale nie narzekam Obrazek
Obrazek

Obrazek

Nareszcie się pokazały Queensland - jedno jest pewne, do dokupienia jesienią ;:215
Obrazek

Obrazek

Poza tym Synaeda Amor coraz piękniejsze - ten tulipan musi być w pełni "dojrzały", żeby pokazać swoją urodę
Obrazek

Oviedo w postaci constans...
Obrazek

Obrazek

I moja ukochana Werona Obrazek - przepych barokowy
Obrazek

I takie tam...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Szczególnie niewskazane byłyby z narcyzów, bo ponoć ich cebule są trujące (muszę to kiedyś sprawdzić).
Mam nadzieję Elwi,że nie na sobie :wink: Achhhh cudne te wszystkie tulipany w szczególności Casablanca i Queensland wystrojony w piórka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”