Majreg-ogródek działkowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
majreg
200p
200p
Od: 11 maja 2015, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majreg-ogródek działkowy

Post »

Jola, pryskam na przędziorki preparatem Vertimec, potas daję w postaci siarczanu potasu. Jak daję ten siarczan, to już magnezowego nie było potrzeby używać. Tak na czuja to wymieniłabym go na magnezowy tylko na jesień i zimę, ale też tylko w razie potrzeby stosowania, bo oba zakwaszają ziemię i inne składniki mogą się gorzej przyswajać w zbyt mocno kwaśnej.
Twój powojnik to istne cudo ;:3 ;:167 . Na żywo to musi być dopiero widowisko ;:oj . Mój mógłby być w przyszłości chociaż w połowie taki. Oby tylko nie zmarzł. :roll: Dobrze go zabezpieczę na pewno. Taki widok to marzenie. ;:224
Trójlist grandiflorum, ten pojedynczy ma już z 10 lat, ale kilka razy go już dzieliłam i są spore kępki już u mamy i paru sąsiadów :wink: . Ten pełny rośnie u mnie 2 lata. W pierwszym roku po zimie (kupiłam jesienią) wylazł w postaci 1 gałązki. W tym były 3. Rośnie dość wolno. Ja mam u siebie ziemię łąkową, dość ciężką, ale u mojej mamy też jest gliniasta i daje radę. Moja na początku, gdy przywiozłam wręcz kleiła się do rąk i do wszystkiego. Nie można było szpadla wyjąć. Teraz się już trochę rozluźniła. Jeśli miałabym coś doradzić, to ja bym raczej nie rozluźniała torfem (zwłaszcza kwaśnym) i korą, tylko jakimś żwirkiem lub gruboziarnistym piaskiem. One chyba lubią podłoże zasadowe i raczej suche,a torf też trzyma wilgoć, nasiąka jak gąbka i zimą może powodować podmakanie. Może to też być kwestia odmiany albo światła.

Dzisiaj fuksje, wyhodowane ze szczepek pobranych jesienią. Rozkwitły na dobre. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę z innej beczki ceropegie, tu denticulata, sandersonii, stapeliformis i albisepta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i kwiatuszek denticulaty

Obrazek

Obrazek

inne dziwadełko, moja tillandsie. Szok, jak niewiele im do życia jest potrzebne. Wystarczy raz na tydzień wsadzić na 15 sekund pod wodę.

Obrazek

W następnym odcinku, achimeneski i kohlerie :wink: . Pozdrówki :D
majreg
200p
200p

Post »

Hibiskusy z dzisiaj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Ulu co i raz jak tu zaglądam, to coraz piękniejsze kwitnienia zauważam. ;:333
Fuksje pięknie Ci zakwitły ;:108 Moje padły ;:145 Ale chociaż u Ciebie napatrzę się na nie.
A swoją drogą to nawozisz je jakimś wyspecjalizowanym nawozem?
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

Ulka dziękuję za wyczerpując informacje ,Vertimec jeśli dostanę w ogrodniczym to zastosuję i mam nadzieję że hipek wróci do formy, szkoda by było go stracić. Mam nadzieję ze twój powojnik też będzie cieszył burzą kwiatów.
Trójlisty spróbuje przesadzić ale to chyba dopiero w sierpniu.
Masz przepiękną kolekcję ceropegii i widać że dobrze im u ciebie.
Obleciałam ogrodnicze, niestety u nas nie ma tego środka, muszę poszukać w Poznaniu.
Pozdrawiam Jola
majreg
200p
200p

Post »

alunia pisze:Ulu co i raz jak tu zaglądam, to coraz piękniejsze kwitnienia zauważam. ;:333
Fuksje pięknie Ci zakwitły ;:108 Moje padły ;:145 Ale chociaż u Ciebie napatrzę się na nie.
A swoją drogą to nawozisz je jakimś wyspecjalizowanym nawozem?
Witaj Alunia, dziękuję :D Co do fuksji, to zwykłym florovitem je podlewami czasem rosahumusem, jak się zaczynam obawiać, że przesadziłam z nawozem. Nie żałuję im go generalnie. Uszczyknęłam je wiosną jak rosły i mają więcej kwiatków. :)
A kiedy Twoje padły? Zimą?

-- 17 lip 2017, o 15:58 --
zielono mi pisze:Ulka dziękuję za wyczerpując informacje ,Vertimec jeśli dostanę w ogrodniczym to zastosuję i mam nadzieję że hipek wróci do formy, szkoda by było go stracić. Mam nadzieję ze twój powojnik też będzie cieszył burzą kwiatów.
Trójlisty spróbuje przesadzić ale to chyba dopiero w sierpniu.
Masz przepiękną kolekcję ceropegii i widać że dobrze im u ciebie.
Obleciałam ogrodnicze, niestety u nas nie ma tego środka, muszę poszukać w Poznaniu.
Ja go nabyłam na takiej jednej, największej, handlowej platformie internetowej :wink: . To chyba reklama nie jest? ;:204 . W sklepach nie widziałam.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Padły mi wiosną jak tylko zaczęłam je hartować ;:145
Niby pilnowałam żeby nie zmarzły i latałam z nimi w te i wewte, a i tak zdechły ;:145
majreg
200p
200p

Post »

alunia pisze:Padły mi wiosną jak tylko zaczęłam je hartować ;:145
Niby pilnowałam żeby nie zmarzły i latałam z nimi w te i wewte, a i tak zdechły ;:145
Czasem i mi się zdarza coś ubić ;:131 . Jak będziesz chciała to będę je przycinać niedługo :wink: .

Takie cukiereczki się ostatnio się u mnie pojawiły. Szkoda tylko, że na krótko ;:173 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
majreg
200p
200p

Post »

Dla odmiany trochę moich achimenesów
Golden Butterfly

Obrazek
Hot Spot

Obrazek
Amie Saliba

Obrazek

Tropical Dusk

Obrazek

Limoncello

Obrazek

Sun Dance

Obrazek

Lena Vera

Obrazek

Nero

Obrazek

Candy Shop

Obrazek

Luke Leung

Obrazek

Hawaiian Trend

Obrazek

Double Pink Rose

Obrazek

Grenadine

Obrazek

Yellow English Rose

Obrazek

Poil de Carotte

Obrazek

Yellow Fever

Obrazek

I kilka zbioróweczek w domu i na podwórku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Afrodyta

Obrazek
Stans Delight

Obrazek

Venice

Obrazek

I nie pamiętam, nazwijmy je chwilowo Łaciate. Już wiem Amie Saliba Improved i Royal Blush.

Obrazek

Obrazek

Cote d'Or

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Ale śliczne achimenesy! A ja nie mam ani jednego. Kiedyś posiadałam zwykłego fioletowego, ale to było ze 20 lat temu. Kuszą zdjęcia, oj kuszą ;:108
KasiaT
50p
50p
Od: 21 wrz 2009, o 20:49

Post »

Wow, ale masz tych achimenesów ;:oj Ślicznie wyglądają, a jak obficie kwitną. Coś pięknego ;:138 Jeszcze nie widziałam tylu na raz. Chyba Ci dam mojego, żeby zobaczył, jak sobie poczynają jego kuzyni. I może rozumu trochę nabierze. :wit
majreg
200p
200p

Post »

Dziewczyny, większość to słabizny z 1 szyszki, zakupione w zeszłym roku. Tylko te zwykłe na tarasie jako tako wyglądają i kilka starszych. Mało, a właściwie prawie wcale ich nie uszczykiwałam, bo się na zakrętach nie wyrabiam i zapominałam o tym. I tak sobie rosły, jak chciały ;:173 .

Parę moich tegorocznych hibków marketowych i nie tylko, skorzystało z odrobiny słońca. Generalnie hibiskusy marketowe i te zwykłe kwitną na okrągło. Nie ma sensu powtarzać wciąż fotek. W sumie dobrze, bo przynajmniej jest bardziej kolorowo i choć wiem, że pewnie wiele z nich zimy nie przetrzyma, to fajnie jest mieć choć odrobinę tropikalnego klimatu podczas tego paskudnego lata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Begonia ukorzeniona przeze mnie ze szczepek i crossandra. Obie stoją w cieniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła mi też kupiona siewka smithianthy Sunny Day. Wydaje mi się, że kolor jest nieco bardziej żółty i ciemniejszy od rośliny matecznej, ale może to kwestia słońca i kolejne kwiatki będą już bardziej podobne.

Obrazek

Obrazek

Zaczyna swój pokaz różowa -. Myślę, że deszcze i brak słońca w tym roku mocno dały się jej we znaki, ale biedaczka walczy dzielnie.

Obrazek

Ciekawe, czy zgodnie z prognozami, dziś będzie padać. Oby nie. Ja kocham słońce, a nawet upał. Tylko ciągle podlewać trzeba, ale coś za coś. :roll:
Pozdrawiam :wit
majreg
200p
200p

Post »

Z dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tecoma Stans wreszcie zapączkowana ;:138

Obrazek

i jeszcze z poprzednich dni

Obrazek

Obrazek

Ciągle ten deszcz, idzie zwariować. Możecie sobie wyobrazić, że ja prawie wszystko to wnoszę do domku za każdym razem jak pada,a potem znów wynoszę?

Obrazek

i jeszcze coś w barwach narodowych :wink:

Obrazek

Obrazek
KasiaT
50p
50p
Od: 21 wrz 2009, o 20:49

Post »

Witaj Ulu, Brown Derby (czy to on?) zachwycający. A Tecoma Stans dzielna- trzymam za nią kciuki. ;:333
majreg
200p
200p

Post »

KasiaT pisze:Witaj Ulu, Brown Derby (czy to on?) zachwycający. A Tecoma Stans dzielna- trzymam za nią kciuki. ;:333
Tak Kasiu, to on ;:108 . Strasznie krótko żył niestety. Dziś już po nim pozostało tylko wspomnienie. :(

Trochę z innej beczki. Ogródek opustoszał. Nie mam zbyt dużo póżniej kwitnących roslin. Królują floksy, które uwielbiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze wiele odmian różowych i fioletówych, których już nie będę wstawiać, bo chyba sama już mam na tę chwilę dość. Fotosik potrafi nauczyć cierpliwości, ale bez przesady. ;:173

Jeszcze tylko parę innych kwiatów, coby nie zasnąć przy kompie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc! ;:167
majreg
200p
200p

Post »

I tak się powtarzają w kółko , a ja się nie mogę doczekać, aż coś odmianowego zakwitnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 10 sie 2017, o 08:46 --

I tak się powtarzają w kółko , a ja się nie mogę doczekać, aż coś odmianowego zakwitnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”