Warunki do siewu - z tym kłopotjusti177 pisze:Monika,
Ja byłam zawsze zadowolona z efektu wysiewów. Nie korzystając z krążków. Mam tradycyjne kuwety i doniczki. Ale zawsze kierowałam się terminami zgodnymi z kalendarzem biodynamicznym, księżycowym. Chyba ma to wpływ. Tak myślę - na mnie fazy księżyca wplyw mają![]()
Uwielbiam wysiewy i wszystkie te ceregiele aź do posadzenia. Tylko nie mam za bardzo warunków
Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Porządeczek masz już niezły. I ja porządkowałam, ale końca nie widać.
Cały dzień w ogrodzie....a dopiero kilka rabat posprzątanych. Podglądam Twoje zakupy, i chyba na szczęście nie ma w mojej okolicy dostępu do takich skarbów
Bo wiesz co by się działo. Ja jedynie w bratki i stokrotki się zaopatrzyłam i postroiłam donice okienne i tarasowe. Zawsze taki klimacik poprawia mi humorek. 
- Alania

Otóż to - u mnie z tymi wysiewami też niezbyt dobrzeMargo2 pisze:Na mnie ten łysy tez ma wpływ. Źle sypiam i w ogóle czuję się do d..
To może faktycznie spróbować z tym kalendarzem?
Bo do tej pory moje wysiewy nie powalały. W dodatku tak jak u Justy nie ma miejsca na takie zabawy.
Ale w sumie to lubię kiedy zaczyna wyrastać cokolwiek
Tylko, żeby chciało wyrosnąć
-- So 07 mar 2015 21:11 --
Tak, to dzisiejsze zdjęcia. Niestety było chłodno i przemarzłamjusti177 pisze:Monika,
Czy dzisiaj było tak u Was ładnie? Ale porządek...![]()
Gosia,
Ja jutro zaczynam, ale na małą skalę - osz te warunki i te chłopy![]()
Porządek, bo na tej rabacie wiele jeszcze nie rośnie. Wschodzą za to cebulkowe i tam będzie ładnie dopiero jak zakwitną
- Alania

Ja też tak mam - nawet późniejsze, letnie zakupy surfiniowo-lobeliowe nie cieszą mnie tak jak wiosennePEPSI pisze:Porządeczek masz już niezły. I ja porządkowałam, ale końca nie widać.Cały dzień w ogrodzie....a dopiero kilka rabat posprzątanych. Podglądam Twoje zakupy, i chyba na szczęście nie ma w mojej okolicy dostępu do takich skarbów
Bo wiesz co by się działo. Ja jedynie w bratki i stokrotki się zaopatrzyłam i postroiłam donice okienne i tarasowe. Zawsze taki klimacik poprawia mi humorek.
U mnie jeszcze bardzo dużo do zrobienia. Jeszcze nawet połowy ogrodu nie ogarnęłam, ale częściowo już widać efekty i porządki. Niestety skusiłam się dzisiaj na cięcie miskantów. Nie wiem, czy nie będę tego żałowała, bo jednak jeszcze za wcześnie, ale już po fakcie
Jutro będę ścinać resztę - kocimiętki i inne byliny, które czekają w kolejce. Chciałabym też ściąć lawendy, bo już mnie drażnią, ale troszkę mam obawy, bo część to młode sadzonki.
Monia,
jaki u Ciebie porządek...
Nie wiem jaką masz metodę sprzątania rabatek, ale rzeczywiście efekt jest widoczny od razu
Też zastanawiałam się dziś nad przycięciem lawendy, ale jednak stchórzyłam
Na przemarznięcie polecam gorący prysznic, a potem koc i herbatka
Tak sobie myślę, że u mnie kwiaty na balkonie i oknach tylko latem... wiosną pustki...
jaki u Ciebie porządek...
Też zastanawiałam się dziś nad przycięciem lawendy, ale jednak stchórzyłam
Na przemarznięcie polecam gorący prysznic, a potem koc i herbatka
Tak sobie myślę, że u mnie kwiaty na balkonie i oknach tylko latem... wiosną pustki...
- Alania

Tak właśnie się grzeję
Już trochę lepiej
Patent na porządki? Pielę, przycinam wszystko jak każdy - nic nadzwyczajnego
Nie wszędzie jest tak elegancko - na tyłach ogrodu to jest busz
Koniecznie musisz sobie sprawić kwiaty do donic na wiosnę - dają tyle pozytywnej energii
Ja już czekam na mini bratki - może będą w sprzedaży za jakieś dwa tygodnie, to kupię i pójdą w miejsce przekwitniętych cebulowych. Dopiero po bratkach (te 2 miesiące są w donicach i cały czas są ładne
) kupuję letnie kwiaty - lobelie, surfinie, milion bells i inne. W ten sposób cały sezon mam kwiaty 
Patent na porządki? Pielę, przycinam wszystko jak każdy - nic nadzwyczajnego
Koniecznie musisz sobie sprawić kwiaty do donic na wiosnę - dają tyle pozytywnej energii
hmmm... pielenia o tej porze się nie podejmuję, zrobiłam to w zeszłym roku i okazało się, że powyrywałam jakieś ważne malizny
Poczekam więc jak będzie widać konkretnie co jest czym
Bratki miałam 2 lata temu na balkonie, ale dopadł je mączniak? (taki ni to pył, ni to pleśń).. trochę się zniechęciłam.
Bratki miałam 2 lata temu na balkonie, ale dopadł je mączniak? (taki ni to pył, ni to pleśń).. trochę się zniechęciłam.
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Monia, jak przyjdzie wiosna to Ty labę będziesz mieć taki porządek masz 
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moni, przy takich zakupach, dekoracja doniczkowa będzie cudna
No, ale to nic nowego, u Ciebie zawsze wspaniale udekorowane jest wejście do domu
Popracowałaś w ogrodzie? Porządek wzorowy
Dla mnie wciąż za zimno, brrr. Cieplej było w styczniu, wtedy wykopałam część dołów pod róże. Pozostaje nadzieja, że jakieś ciepłe prądy w końcu dotrą nad Polskę 
Popracowałaś w ogrodzie? Porządek wzorowy
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Moni czytam,że ostro się wzięłaś do pracy,ja wczoraj tylko powojniki poobcinałam,ale jeszcze kilka mi zostało.
Pod koniec marca tez planuję kupić bratki na balkon i stokrotki.Posadziłam tez wczoraj trzy nowe lilie,ziemia idealna do sadzenia
Lobelię planuję wysiać jutro po raz drugi,pierwsza partia nieudana
Miłej niedzieli
Pod koniec marca tez planuję kupić bratki na balkon i stokrotki.Posadziłam tez wczoraj trzy nowe lilie,ziemia idealna do sadzenia
Lobelię planuję wysiać jutro po raz drugi,pierwsza partia nieudana
Miłej niedzieli
Moniko widziałam bratki w sprzedaży już w ubiegły czwartek. Przed zakupem powstrzymał mnie tylko brak donic.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Moniś masz tak wysprzątane rabaty, że... zapraszam do mnie!
Chwała!
Chwal się jak tylko posadzisz coś nakupiła.
Chwała!
Chwal się jak tylko posadzisz coś nakupiła.
- misia
- 500p

- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale u ciebie wysprzątane
U mnie jeszcze nic nie ruszone z braku czasu
U mnie jeszcze nic nie ruszone z braku czasu
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
Monia, wspaniałe zakupy
Cały ogród już uporządkowałaś ?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- Alania

Liczę się z tym, że mogą być straty - co roku są podczas wiosennego porządkowania - zawsze coś wyplewię albo przydeptam (wschodzące czosnki, lilie)Szamanka pisze:hmmm... pielenia o tej porze się nie podejmuję, zrobiłam to w zeszłym roku i okazało się, że powyrywałam jakieś ważne maliznyPoczekam więc jak będzie widać konkretnie co jest czym
![]()
Nie wiedziałam, że bratki mogą złapać mączniaka
Oj, Ewciu, w ogrodzie zawsze jest co robić - chwasty atakują cały rokgarden11 pisze:Monia, jak przyjdzie wiosna to Ty labę będziesz mieć taki porządek masz
Zimno, zimno, ale trzeba się sprężyć, bo nie wyrobiłabym się do wakacjiElwi pisze:Moni, przy takich zakupach, dekoracja doniczkowa będzie cudnaNo, ale to nic nowego, u Ciebie zawsze wspaniale udekorowane jest wejście do domu
![]()
Popracowałaś w ogrodzie? Porządek wzorowyDla mnie wciąż za zimno, brrr. Cieplej było w styczniu, wtedy wykopałam część dołów pod róże. Pozostaje nadzieja, że jakieś ciepłe prądy w końcu dotrą nad Polskę.
Dzisiaj też na chwilę wyszłam na rabatki - oczyściłam kilka przywrotników na rabacie po prawej stronie. Jutro po pracy też na chwilkę wyskoczę, może uda się chociaż na pół godziny przez zmrokiem
W ubiegłym roku stokrotki trzymały mi się wyjątkowo długo w donicach. W tym roku może też kupięAnnes 77 pisze:Moni czytam,że ostro się wzięłaś do pracy,ja wczoraj tylko powojniki poobcinałam,ale jeszcze kilka mi zostało.
Pod koniec marca tez planuję kupić bratki na balkon i stokrotki.Posadziłam tez wczoraj trzy nowe lilie,ziemia idealna do sadzenia![]()
Lobelię planuję wysiać jutro po raz drugi,pierwsza partia nieudana![]()
Miłej niedzieli
Aniu, jesteś dzielna z tymi wysiewami