Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Cinek-R
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2015, o 16:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Paula dziękuję Ci pięknie za pomoc. ;:215 Tak właśnie przytnę. Szczerze mówiąc chciałem troszkę niżej, ale chyba tak będzie lepiej, bo chyba im więcej uśpionych pąków tym większa szansa na lepsze rozkrzewienie ;:173
Widzę, że nie zaznaczyłaś miejsca cięcia tej małej gałązki na zdjęciu pierwszym od lewej. Rozumiem, że lepiej go jeszcze nie ruszać? Na fotce wygląda na dużo mniejszy niż w rzeczywistości (marne ujęcie). Ma 7 cm. i więcej niż 6 oczek (około 10-12) Może poczekam z nim jeszcze kilka miesięcy jak podrośnie.

Dzisiaj wyjąłem wszystkie rośliny ze starego podłoża.
Obrazek
Korzenie wyglądają całkiem zdrowo chociaż znalazłem kilka podgniłych. Oczywiście obciąłem je, a cały korzeń obsypałem mieszanką węgla z ukorzeniaczem i tak sobie powiszą na drucikach do jutra.
Mam też już wszystko na skład do nowego podłoża, jutro jeszcze tylko skocze po nowe, większe doniczki i sadzimy :)
Tu naszła mnie kolejna wątpliwość :roll: Dla większości z was pewnie banalna, ale trudno zapytam ;)
Chodzi mi o odkażanie podłoża w piekarniku. Wszystko ładnie pięknie wiem jak to robić. Chcę użyć rękaw do pieczenia coby tak mocno nie cuchnęło.
Pytanie brzmi... Czy robi się to tylko z podłożem organicznym czyli w moim przypadku torf kokosowy + ziemia do kaktusów? Czy może jednak z jakiegoś powodu należałoby zastosować ten zabieg dla podłoża mineralnego?

Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Torf wystarczy wyparzyć.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52

Post »

Marcin szczerze to umknęła mi ta gałązka :roll: Ale jeśli ma więcej niż 6 oczek to też wydaje mi się, że możesz podciąć nad 6 oczkiem. A tak przy okazji to te twoje adenium nie są takie liche. Ja mam o wiele chudsze ale będą miały niedługo prawie 2 lata mam nadzieje, że po przycięciu przytyją. :wink:
Pozdrawiam Paula
Cinek-R
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2015, o 16:04

Post »

Onectica Dziękuję za odpowiedź :) Mineralne na wszelki wypadek też wysterylizuję.

Paula Wielkie dzięki za miłe słowa :) W sumie po wykopaniu moich adenium z ziemi spodobały mi się dużo bardziej niż gdy w niej siedziały.
Szczególnie ta, której fotkę korzeni wstawiłem w poprzednim poście. Mówiąc "liche" miałem na myśli głównie górną część roślin. W tym wieku mogłyby być już ładnie rozkrzewione gdybym bardziej się nimi interesował wcześniej. No cóż, lepiej późno niż wcale.
Teraz obiecałem sobie, że doprowadzę je do porządku i będę się tego trzymał.

Twoje na pewno też przytyją :) Moje przy poprzednim przesadzaniu było sporo chudsze.

Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozkwitł kolejny pąk kwiatowy, fotki zrobiłem przy naturalnym oświetleniu, widać faktyczne wybarwienie kwiatów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- są jeszcze trzy pąki kwiatowe, jeden jest z wadą "wrodzoną" - jest trochę zdeformowany - zapewne kwiat nie będzie po rozkwitnięciu tak ładnie się prezentował, jak te pierwsze dwa.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Pięknie Ci zakwitła ;:333
Mam nadzieję,że i moje w przyszłości będą cieszyły oczy kwiatuchami :wink:
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2015, o 21:23

Post »

Po kilkudniowej nieobecności w domu, zauważyłam że moje 1-miesięczne siewki są całkowicie przelane. Przyczyniła się do tego moja współlokatorka. Dodatkowo podlała je wodą prosto z kranu. Jak tylko zauważyłam tę katastrofę położyłam doniczkę ma przykrytym ręcznikiem kaloryferze. Miałam dzisiaj przesadzać do osobnych pojemniczków. Co w tym przypadki\u zrobić, żeby im jeszcze bardziej nie zaszkodzić? Przesadzać czy zostawić kilka dni, aż ziemia się przesuszy? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna :)
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Kontakt:

Post »

Okresowo przeglądam ten temat i nie zobaczył, żeby ktoś wykorzystał sztuczne światło dla adenium.
Światło jest bardzo ważne dla kwitnięcia. W zimie zawsze wykorzystuję sztuczne światło.
Teraz mam dwa adeniuma z pąkami. Spodziewam się pokazać wam kwiaty w najbliższym czasie.
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2015, o 21:23

Post »

Ireno, mylisz się. Tutaj wiele osób używa sztucznego światła (doświetla rośliny) jako wspomaganie roślin w okresach mniejszej ilości promieni słonecznych. Z niecierpliwością czekam na Twoje zdjęcia. :)
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna :)
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

Bardzo ciekawie kto które lampy wykorzystuje?
Mój Rajski zakątek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zimie zawsze wykorzystuję sztuczne światło.
- Ireno - miło Ciebie widzieć w wątku, Twoje uwagi odnośnie uprawy Adenium zawsze czytam z uwagą. Mam nadzieję, że podzielisz się również swoimi uwagami - spostrzeżeniami na temat jakiego typy doświetlanie Ty stosujesz dla swoich Adenium.
Ireno, mylisz się. Tutaj wiele osób używa sztucznego światła (doświetla rośliny) jako wspomaganie roślin w okresach mniejszej ilości promieni słonecznych.
- to prawda, tylko że do domowej parapetowej uprawy kilku roślin, nie jest możliwe zastosowanie profesjonalnego doświetlania. Z tego co wyczytałem na Forum, profesjonalne typowe dla roślin na wzrost i kwitnienie (lampy LED) stosuje dwie - trzy osoby o innym typie profesjonalnego doświetlania nie wyczytałem.
Bardzo ciekawie kto które lampy wykorzystuje?
- moim przypadku - parapetowej uprawy kilku sztuk Adenium, stosuję świetlówki krótkie (tyle mogę przeznaczyć miejsca na parapecie dla Adenium) - 18W (60cm) OSRAM FLUORA, 18W (60cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000K, 18W (60cm) PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K. Są to typowe świetlówki do doświetlania roślin w akwarium. Jak do tej pory w przypadku moich Adenium sprawdzają się bardzo dobrze. Moja "uprawa" Adenium to typowa amatorska uprawa, jak również sposób doświetlania. Jakość doświetlania - świetlówek dobrałem intuicyjnie, po przeczytaniu kilku artykułów o doświetlaniu roślin w akwariach i doszedłem do wniosku, że taki zestaw - dobór świetlówek będzie dla moich Adenium odpowiedni. Zastosowanie profesjonalnych lamp do doświetlania kilku (3 - 4) roślin, rosnących na parapecie, moim zdaniem mija się z celem ze względu na koszty.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dziś zrobiłem kilka foto. Na stelażu jest ustalony lampy LED. Przeplatają się trzy czerwiennych, jeden niebieski. Na stelażu hoduję flance, a także czynię szczepienia.

Obrazek Obrazek

Jeszcze foto parapetów

Obrazek Obrazek
Mój Rajski zakątek
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Witam Wszystkich po dłuższej przerwie :wit

Na początek to ogromne brawa dla Mieczysława - piękne kwiaty ;:108 ;:63
i coś dla Ireny
Panel LED 14 W przewaga czerwonego światła

Obrazek

Gablota w której tylna ściana zrobiona jest z lustra . Posiada 10 żarówek LED 6000 K i w chwili obecnej u góry zamontowany jest powyższy panel. Czyli w miarę pełne spektrum niezbędne dla prawidłowego wzrostku.

Obrazek

Teraz moje adenia

Widać już nowe przyrosty. Zostały już zasilone granulowanym obornikiem bydlęcym jednak paków kwiatowych jeszcze nie widzę ;:124

Obrazek

Zeszłoroczna siewka - siew Luty 2014

Obrazek

Obrazek

Pozostały mi tylko dwa szczepione

Obrazek

Obrazek

Trzecie mimo intensywnej reanimacji łącznie z naświetlaniem lampami niestety nie ruszyło i padło. Okazało się że środek kaudeksu był pusty i gniło . Gdy się zorientowałam i zaczęłam je ciąć było już zapóźno ;:124
Ale to nic jest puste miejsce na nowe nabytki i już kupiłam nasionka odmianowych . Już drugi dzień siedzą w powyższej gablocie :;230 :tan i czekam na wschody ;:224
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na stelażu jest ustalony lampy LED. Przeplatają się trzy czerwiennych, jeden niebieski.
- Ireno, stosujesz profesjonalne i odpowiednie dla roślin światło. Przy takim doświetlaniu, Twoje rośliny "muszą" rosnąć, nie mają innego wyjścia. Z drugiej strony, klimat gdzie uprawiasz swoje Adenium, jest bardziej sprzyjający dla Adanium niż ten, który my mamy.
Na stelażu hoduję flance, a także czynię szczepienia.
- przy takim traktowaniu roślin, ich wzrost jest odpowiedni i widoczny.
Jeszcze foto parapetów
- ;:oj no, no, masz dorodne rośliny i widzę wśród nich sporo szczepionych roślin i kilka już z bardzo ładnie wykształconymi pąkami kwiatowymi. Wszystkie szczepienie Adenium sama wykonujesz, skąd pobierasz - pozyskujesz zrazy do szczepienia ?
Na stelażu jest ustalony lampy LED.
Ireno - możesz podać parametry techniczne lamp niebieskich i czerwonych ?
ula123 pisze:Witam Wszystkich po dłuższej przerwie :wit
- również witam. Jak Twoje rośliny zareagowały na doświetlanie panelem LED, zauważyłaś dużo pozytywnych zmian ?
Teraz moje adenia
- nie widać po nich, że za oknami szaruga i całkowity brak promieni słonecznych. Masz ;:215 bardzo ładne rośliny, szczególnie te o rozrośniętych kaudexach. Jakie są rozmiary doniczek w których rosną te najdorodniejsze Adenium ?
Pozostały mi tylko dwa szczepione
- to nie wszystkie "zadomowiły" się u Ciebie, ile "odmówiło" współpracy" ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

możesz podać parametry techniczne lamp niebieskich i czerwonych ?
Naprawdę nic nie rozumiem w technicznych parametrach :)
Zamówiłem stelaż z lampą maistrowi. Maister sam dobrał wszystko co jest potrzebne. Tylko zabrałam gotowy stelaż z światłem.
Wszystkie szczepienie Adenium sama wykonujesz, skąd pobierasz - pozyskujesz zrazy do szczepienia ?
Kupuję gotową zaszczepioną roślinę z Azji. Potem za pomocą szczepienia jego powielam.
W lutym zrobiłem kilka szczepień na jednoroczne flance. Niektóre nowe młode szczepienia już mają pąki. Jutro zrobię foto i pokażę.
Mój Rajski zakątek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”