By pozbyć się glonów z podłoża/ lub/ korzeni.
1. Według mnie woda 1litr +1/2 krople cytryny i przelej przez doniczkę(raz w ciągu dwóch podlań, najlepiej destylowaną wodą to zrobić). Ta metoda u mnie się sprawdziła.
2. Lub możesz wsadzić go w pojemnik, którym nie będzie przepuszczał promieni słonecznych i nadmiernie się nagrzewał np. donica gliniana, bez dodatku szkła o rozmiar/ dwa większą. Glony z braku światła obumrą. Przy zbyt częstym podlewaniu/zaleganiu wilgoci w doniczce, może pojawić się osad, to znaczy glony.

W nadmiarze mogą oznaczać że już czas na przesadzenie do nowego podłoża, że stare się już rozkłada. W tym wypadku myślę że nie ma co panikować.
Fioletowy kolor u storczyków na liściach, lub korzeniach to normalne. Liście jaśnieją, od nadmiaru słońca, a robią się fioletowe jak tylko zacznie bardziej świecić na nie.

Robią się ciemno zielone jak mają za mało światła. Wystawienie storczyka który preferuje stanowisko pół cieniste, może skończyć się poparzeniem go. Czasem się zdarza nawet tym z długim stażem. Mocz na wysokość 3/4 doniczki. Pielęgnuj tak jak dotychczas.