Piotrze nie szkoda takiej blondi?
Domowo i zdrowo
- Milcia120
- 500p

- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Nawet nie wiedziałam że taka jest poszukam jak znajdę to spróbuje
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Więc tak,
instrukcję jak zrobić miksturę skończyłem pisać we wrześniu , że połączone składniki 3-mamy w lodówce , codziennie mieszając.
Po 14 dniach przelewamy wszystko przez sitko (unikamy metalu) do ciemnego, wyparzonego szkła.
Ja przelałem do butelki po piwie z patentowym zamknięciem i 3-mam w lodówce.
Piję profilaktycznie 3-5 razy dziennie po około 10ml.
Jest to 1/3 kieliszka od wódki.
Ja i moi Znajomi pijemy tą miksturę ponad miesiąc. Początki były piekące, popijało się mlekiem lub %.
Po kilku dniach organizm się przyzwyczaił i nie 3-ba było popijać.
Efekty
nie chorujemy i nie bolą Nas głowy.
Niewędzony też jest smaczny.
instrukcję jak zrobić miksturę skończyłem pisać we wrześniu , że połączone składniki 3-mamy w lodówce , codziennie mieszając.
Po 14 dniach przelewamy wszystko przez sitko (unikamy metalu) do ciemnego, wyparzonego szkła.
Ja przelałem do butelki po piwie z patentowym zamknięciem i 3-mam w lodówce.
Piję profilaktycznie 3-5 razy dziennie po około 10ml.
Jest to 1/3 kieliszka od wódki.
Ja i moi Znajomi pijemy tą miksturę ponad miesiąc. Początki były piekące, popijało się mlekiem lub %.
Po kilku dniach organizm się przyzwyczaił i nie 3-ba było popijać.
Efekty
nie chorujemy i nie bolą Nas głowy.
Ja bym soli wędzarniczej nie używał, może to być : smoła wędzarnicza + sól.mewa pisze:Możesz użyć soli wędzarniczej![]()
Niewędzony też jest smaczny.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Nie szkoda, taki jej los i przeznaczenie.mewa pisze: Piotrze nie szkoda takiej blondi?
Szkoda tylko, że jest tak ciepło.
- Milcia120
- 500p

- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Spróbuje wpierw bez niczego
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Obiecałem i piszę co wiem na temat KAPSAICYNY


MECHANIZM DZIAŁANIA
Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat wykazały, że mechanizm działania kapsaicyny polega na oddziaływaniu tego alkaloidu (związku pochodzenia roślinnego) z białkowymi receptorami czuciowymi bólowymi TRPV1, będącym integralną częścią błony komórkowej neuronów odpowiedzialnych za uczucie ciepła i bólu.
Występują one w dużych ilościach w błonach komórek nerwowych obwodowego układu nerwowego.Białko to pełni funkcję kanału jonowego dla kationów wapnia, który ulega otwarciu w temperaturze około 37 ?C lub wyższej, na przykład podczas spożywania gorących posiłków. Transport kationów wapnia do wnętrza neuronów skutkuje wysłaniem sygnału do mózgu, odbieranego przez nas jako uczucie gorąca. Kapsaicyna indukuje otwarcie kanałów jonowych bez względu na wartość temperatury.
W organizmie człowieka kapsaicyna łączy się z białkiem TRPV1- to warto wiedzieć.
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE
Jednym z pierwszych wynalazków była maść na bóle mięśni i stawów, w której zawartość kapsaicyny, ze względu na swoje drażniące właściwości, nie przekraczała ćwierć procenta. Następnie ofertę rozszerzono o plastry przeciwbólowe oraz spray do nosa dla alergików, jednakże najważniejszym odkryciem nadal pozostaje zdolność kapsaicyny do hamowania procesu nowotworowego.
W 2006 roku naukowcy z Los Angeles udowodnili zdolność kapsaicyny do hamowania rozwoju raka prostaty, rok później ? w Daejeon (Korea Południowa) ? w podobny sposób zatrzymano rozwój komórek rakowych jelita grubego. W obu przypadkach, oprócz zahamowania samego procesu nowotworzenia, kapsaicyna doprowadziła do szeroko zakrojonej apoptozy komórek. Wreszcie w 2008 roku naukowcy z Busan w Korei Południowej przeprowadzili doświadczenie na komórkach glejaka ? nowotworu wywodzącego się z komórek glejowych, stanowiących ? obok neuronów ? podstawowy budulec tkanki nerwowej. Doświadczenie zakończyło się tak samo, jak wszystkie opisane powyżej. Ja znam przypadek zahamowania tej choroby u 15-latki.
Tak więc udowodniono, że kapsaicyna :
- powoduje apoptozę komórek nowotworowych
- działa przeciwbólowo
- działa rozkurczowo
- działa przeciwzapalnie
- zwiększa termogenezę
Dlatego warto pić tą miksturę , którą opisałem wcześniej, nawet profilaktycznie.


MECHANIZM DZIAŁANIA
Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat wykazały, że mechanizm działania kapsaicyny polega na oddziaływaniu tego alkaloidu (związku pochodzenia roślinnego) z białkowymi receptorami czuciowymi bólowymi TRPV1, będącym integralną częścią błony komórkowej neuronów odpowiedzialnych za uczucie ciepła i bólu.
Występują one w dużych ilościach w błonach komórek nerwowych obwodowego układu nerwowego.Białko to pełni funkcję kanału jonowego dla kationów wapnia, który ulega otwarciu w temperaturze około 37 ?C lub wyższej, na przykład podczas spożywania gorących posiłków. Transport kationów wapnia do wnętrza neuronów skutkuje wysłaniem sygnału do mózgu, odbieranego przez nas jako uczucie gorąca. Kapsaicyna indukuje otwarcie kanałów jonowych bez względu na wartość temperatury.
W organizmie człowieka kapsaicyna łączy się z białkiem TRPV1- to warto wiedzieć.
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE
Jednym z pierwszych wynalazków była maść na bóle mięśni i stawów, w której zawartość kapsaicyny, ze względu na swoje drażniące właściwości, nie przekraczała ćwierć procenta. Następnie ofertę rozszerzono o plastry przeciwbólowe oraz spray do nosa dla alergików, jednakże najważniejszym odkryciem nadal pozostaje zdolność kapsaicyny do hamowania procesu nowotworowego.
W 2006 roku naukowcy z Los Angeles udowodnili zdolność kapsaicyny do hamowania rozwoju raka prostaty, rok później ? w Daejeon (Korea Południowa) ? w podobny sposób zatrzymano rozwój komórek rakowych jelita grubego. W obu przypadkach, oprócz zahamowania samego procesu nowotworzenia, kapsaicyna doprowadziła do szeroko zakrojonej apoptozy komórek. Wreszcie w 2008 roku naukowcy z Busan w Korei Południowej przeprowadzili doświadczenie na komórkach glejaka ? nowotworu wywodzącego się z komórek glejowych, stanowiących ? obok neuronów ? podstawowy budulec tkanki nerwowej. Doświadczenie zakończyło się tak samo, jak wszystkie opisane powyżej. Ja znam przypadek zahamowania tej choroby u 15-latki.
Tak więc udowodniono, że kapsaicyna :
- powoduje apoptozę komórek nowotworowych
- działa przeciwbólowo
- działa rozkurczowo
- działa przeciwzapalnie
- zwiększa termogenezę
Dlatego warto pić tą miksturę , którą opisałem wcześniej, nawet profilaktycznie.
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze ile taka mikstura wytrzyma.Czy można jej zrobić więcej na zapas?
Pozdrawiam. Ewa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Ewa
ja robię tak:
mam 2 butelki 0,5 l z miksturą w lodówce, gdy 1 się kończy robię nowy zapas (1kg/1l).
Wystarczy ok 1 miesiąca do wykorzystania.
Jeśli zachowasz czystość w czasie produkcji, to nic złego się nie stanie , jak będziesz 3-mała w temp. lodówki przez 1-2 miesiące.
ja robię tak:
mam 2 butelki 0,5 l z miksturą w lodówce, gdy 1 się kończy robię nowy zapas (1kg/1l).
Wystarczy ok 1 miesiąca do wykorzystania.
Jeśli zachowasz czystość w czasie produkcji, to nic złego się nie stanie , jak będziesz 3-mała w temp. lodówki przez 1-2 miesiące.
- Milcia120
- 500p

- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Wczoraj zrobiłam ser zostawiłam na dobę żeby odciekła serwatka, tylko martwi mnie czy wyjdzie bo ser jest twardawy ale kruchy i zastanawiam się czy jak włożę go z sitkiem do ciepłej wody 55st czy zrobi się plastyczny?
- Milcia120
- 500p

- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowo i zdrowo
Właśnie jem bułkę z serem białym ten co do oscypków i jest kwaśny czy z tego bedą oscypki 
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Napisz jak robiłaś ser. Może pomożemy. Jeśli technologia będzie prawidłowa, to winę poczytuję w mleku.
Ja dziś powoli kończę zabawę z blondynką:
pasztet smarowany i konserwa tyrolska:

kiełbasy zrobione, uwędzone, jeszcze nie parzone:


część tych , tzn Jałowcowa, Krakowska i Żywiecka po parzeniu będą powtórnie wędzone, a potem będą się obsuszały kilka - kilkanaście dni, natomiast szynkowa po parzeniu nadaje się do jedzenia:

parówki wołowo-wieprzowe na tle szklanego słoja w którym niebawem zagoszczą Špekáčky i wraz z zalewą oraz dodatkami stworzą cudo w smaku pod nazwą UTOPENCE

Ja dziś powoli kończę zabawę z blondynką:
pasztet smarowany i konserwa tyrolska:

kiełbasy zrobione, uwędzone, jeszcze nie parzone:


część tych , tzn Jałowcowa, Krakowska i Żywiecka po parzeniu będą powtórnie wędzone, a potem będą się obsuszały kilka - kilkanaście dni, natomiast szynkowa po parzeniu nadaje się do jedzenia:

parówki wołowo-wieprzowe na tle szklanego słoja w którym niebawem zagoszczą Špekáčky i wraz z zalewą oraz dodatkami stworzą cudo w smaku pod nazwą UTOPENCE

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Boguś
Została jeszcze czosnkowa do uwędzenia, bo nie zmieściła się wczoraj, do tego 9 szt uszu dla Apapa i koniec z wędzeniem do Świąt, chociaż chodzi za mną łosoś wędzony na zimno i do tego jego siostra polędwica łososiowa, tylko musi być chłodniej.
Została jeszcze czosnkowa do uwędzenia, bo nie zmieściła się wczoraj, do tego 9 szt uszu dla Apapa i koniec z wędzeniem do Świąt, chociaż chodzi za mną łosoś wędzony na zimno i do tego jego siostra polędwica łososiowa, tylko musi być chłodniej.
Re: Domowo i zdrowo
Zaszalałeś Piotrze, wrzuć przepisy na tyrolską i pasztet
Milcia ja nigdy serka nie próbowalam na drugi dzień.Mleko biorę z wieczornego udoju i praktycznie zaraz robie. Skrzep u mnie ocieka nie dluzej niż 1 godzine. Na noc wędrują do solanki .Następnego dnia ociekają i są wędzone takze chyba nie pomogę.
Piotrze Milcia robila z przepisu z WD,taki jej wysłalam
Milcia ja nigdy serka nie próbowalam na drugi dzień.Mleko biorę z wieczornego udoju i praktycznie zaraz robie. Skrzep u mnie ocieka nie dluzej niż 1 godzine. Na noc wędrują do solanki .Następnego dnia ociekają i są wędzone takze chyba nie pomogę.
Piotrze Milcia robila z przepisu z WD,taki jej wysłalam
Pozdrawiam. Ewa


