Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

Witaj Elwi :wit Cudowna sesja Rzeczki Aquarell ;:173
Piękne różyczki :)
Ja również mam takie same uczucie patrząc na różę jak nasz znakomity poeta Julian T. :wink:
A "bziki" mam na punkcje fotografii i roślinek ;:306
To nieźle się musiałaś namęczyć z tym niby kamienie, co okazał się płytą betonową zbrojoną ;:168
Cieplutko Pozdrawiam :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elwi, ale zaszalałaś z zakupami :shock: :lol:
Gdzie takie ładne róże sprzedają :?:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi no to sobie popracowałaś...posadziłaś już wszystkie różyczki?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doskonale rozumiem Twój ból. U mnie co jakiś czas trafiają się różnorakie przeszkody terenowe, choć takiego "cuda" się jeszcze nie dokopałam :roll: Za to z kawałka byłego trawnika wielkości około 2 na 4 m wyniosłam cztery wiaderka płytek (to raczej nie koniec). Że o wykopaniu w innym miejscu placyku z kamieni nie wspomnę :? Fundamentów nieistniejącego domu nawet nie ruszam. Ogród pełen niespodzianek ;:306
Napisz mi na pw, gdzie tak pomylono piwonie. Może się ustrzegę przed podobnym nieszczęściem :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Eluś :wit
Przepiękne masz róże ;:167
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Od dłuższego czasu zaglądam do tego ogrodu i jestem zafascynowana jego podopiecznymi ;:oj .
Elwi, pięknie pokazujesz róże , cudownie je opisujesz, a fotografie .... ;:215

Mam kilka róż, aż kilka i mimo, że tyle czytałam o nich, ciągle mam kłopoty z ich pielęgnacją. Dlatego wolę je podglądać u innych niż sadzić u siebie ;:224 .
Róże powodują u mnie pewną niezdarność i zawsze wychodzę z potyczki z nimi z poranionymi łapami ;:145 . Ale kwitną niezawodnie do mrozów,
a jedynym zabiegiem pielęgnacyjnym jest oprysk na mszyce :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nieżle się natyrałaś przy tym betonie.
Za takie niespodzianki powinno się karać tych co je tam zasypali.
A kara powinna polegać na ręcznym usunięciu badziewia, żeby ten co to zrobił zapamiętał ile trudu kosztuje naprawa środowiska.
Jak tam różyczki dalej kwitną pachnąco ?
Upał dzisiaj u mnie, przypala nieco płatki ciemnym różom.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Elwi wspolczuje przygody przy kopaniu mnie tez czeka rycie kilku dołków
Pisalas ze kupilas bylinki do róż zdradzisz gdzie
Nie wiem czy już chwaliłam cię za piękne odmiany róż sama się skusiłam na kilka sztukk
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Elwi, świetne różane zakupy zrobiłaś. Z wielkim zainteresowaniem będę oglądała u Ciebie Gospel. Bardzo mi się podoba, ale ni jak nie mogłam jej nigdzie ?wkitrasić? :D
Na Artemis i Goethe czekam z niecierpliwością. Sadziłam je jesienią, ale jeszcze nie kwitną.
Zdjęcia piwonii śliczne ;:3
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witam Was wszystkich serdecznie w kolejnym upalnym dniu ;:196 Wczoraj termometr w Ogrodziu pokazał 32 stopnie w cieniu ;:oj Dzisiaj będzie podobnie.
Zanim odpowiem na Wasze posty, sprawozdanie z tego co się dzieje na rabatach. Róże i lilie wreszcie posadzone, ufff... Trzy dni mi to zajęło. Wieczorem byłam już tak wypompowana, że nie miałam siły odpalić komputera, a nawet gdybym to zrobiła, zlasowany mózg nie wyprodukowałby jednego sensownego zdania... Różanka na skarpie nareszcie zaczyna jakoś wyglądać :tan Czekam na byliny towarzyszące: dzwonki skupione, krwawniki, szałwie, lawendy. Zbudowałam własnymi siłami kamienne schodki i planuję obsadzić je macierzanką. Oczywiście będą zdjęcia - po dostawie i posadzeniu bylin :D
Tymczasem coraz więcej róż otwiera pąki :heja Zobaczcie:

Schloss Eutin
Obrazek

Lion's Rose ;:167
Obrazek

Heidi Klum Rose - zasugerowałam się opiniami na FO, że Old port jest do niej podobny i jej nie kupiłam - teraz żałuję bo podobieństwo jest tylko kolorystyczne :(
Obrazek

Deep Impression - jeszcze nie wiem co o niej sądzić ....
Obrazek

Augusta Luise - cudny kwiat i zapach
Obrazek

Schackenborg castle - pierwszy kwiat bardziej jaskrawy niż oglądałam na fotografiach
Obrazek

Aquarell w stadium przekwitania
Obrazek

Let's Celebrate zaszczyciła mnie jednym dziwnym kwiatkiem
Obrazek
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Elwi w oczekiwaniu na swojego Lionsa popodziwiam sobie twoje cudo ;:111
Old Port niedługo będzie u mnie paczuszka z nią jest w trakcje realizacji :heja
Haidi piękna choruję na nią i mimo iż ma nie pochlebne opinie skuszę się choć na jedną sztukę

U mnie też egipskie upały z racji tego zarządziłam dziś miksowane truskawki z lodami śmietankowymi ;:80
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Nie wiem jak ja tu mogłam do tej pory nie trafić???
Piękne zdjęcia robisz ;:180 masz rękę (albo oko ;:306 ) do aparatu :)
Szkoda, że mój sprzęt taki mało doskonały ;:218 ale muszę kupić coś lepszego, bo marzy mi się album z mojego ogrodu, który widziałam u kogoś z FO. Z Twoich zdjęć na pewno też wyszedł by piękny ;:108
Ogród też podziwiam :wit
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Przyszła pora na bardzo miłe zajęcie - odpowiedzi na Wasze posty :D Dziękuję Wam za odwiedziny - i tym, którzy zostawiają ślad, i tym, którzy tylko czytają ;:196
Paulinko - Paulii bziki na punkcie fotografii i roślinek - chyba każda z nas ma tak samo ;:306

Moni - Vertigo róże kupiłam tam gdzie zawsze - w Rosarium, na 100% sprawdzony dostawca :D

Aniu-Annes77 - posadziłam już wszystkie róże, trwało to 3 dni... W międzyczasie domówiłam jeszcze 5 sztuk - 3 Avalon i 2 Mariatheresia ;:306 Napracowałam się jak wyrobnik w kamieniołomach ;:108 Na skarpie mam glinę (doskonała na wyrób cegieł) zmieszaną z odpadkami z budowy i kamieniami. Generalnie całą glebę musiałam wymienić. Ukopaną wywoziłam na taczkach i przywoziłam dobrą z kompostownika.

Ewuś - ewamaj66 współczuję tych wiaderek z płytkami ;:202 U mnie jakoś na płytki nie trafiłam, chociaż pustaki, cegły, dachówki są na porządku dziennym ;:224 Mam wrażenie, że teraźniejsze budowy są jakieś bardziej zorganizowane i robotnicy tak nie śmiecą... Nasz dom budowany był 15 lat temu i segregacją, utylizacja odpadów budowlanych nikt się nie przejmował ;:185

Aniu - anabuko1 dziękuję ;:196 Jeszcze nie pokazały na co je stać. Liczę, że jeszcze mnie zaskoczą pozytywnie :D

Iwonko-Iw dziękuję Ci za miłe słowa. Ja z kolei jestem zafascynowana Twoimi piwoniami i różnymi roślinami kolekcjonerskimi ;:180 Niestety róże mają to do siebie, że w sezonie mam podrapane całe ciało i wyglądam jak ostatnia recydywa :;230 Jest to moja wina bo zamiast uważać, zakładać odpowiednią odzież, rękawice, ja - fruuuu... lecę na żywioł. Już muszę zobaczyć, powąchać, zrobić zdjęcie. Mój M powiedział kiedyś, że przypominam mu ... muchę ;:306 - też tak latam i spokojnie nie umiem usiedzieć :;230

Grażynko-Kogra całkowicie się zgadzam z Tobą:
kara powinna polegać na ręcznym usunięciu badziewia, żeby ten co to zrobił zapamiętał ile trudu kosztuje naprawa środowiska
Kilka takich lekcji poglądowych załatwiłoby sprawę... Upał afrykański, nowo posadzone róże omdlewają, dopiero wieczorem jakoś się podnoszą...

Ula-usa1276 cieszę się, że skusiłaś się na róże :D Ciekawe czy zapadłaś już na chorobę czy jesteś dopiero w fazie hibernacji? Byliny kupuje już od dwóch lat w szkółce Bergenia, na pw poślę Ci link. Jestem zadowolona z zakupów u nich - duży wybór i dorodne egzemplarze posyłają.

Trochę zdjęć "takich-tam"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Widzisz jak zmienna jest Aquarell ?
Mnie się to bardzo podoba, tym bardziej że wszystkie kolory jakie przybiera są bardzo ciepłe.
Lets Celebrate to dopiero jest zagwozdka.
Tak mi się przebarwiła posadzona w cieniu, że nie do poznania.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Elwi super zakupy, ciekawa jestem co za perełki kupiłaś :?: Ja mam jeszcze 5 miejsc na róże i finito. :( Jednak jeśli spotkam takie które bym zaprosiła do siebie będę musiała jedne wykopać, żeby posadzić inne. To jest możliwe jeśli któreś wypadną.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”