Szafirki ( muscari )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szafirki

Post »

Nawożenie cebul zimujących w gruncie wcale nie jest proste. Nawozy naturalne rozkładane na powierzchni , nawet zruszone z glebą przy podlewaniu lub deszczu mogą palić korzonki a nawet same cebule. Jeśli stosujesz koński nawóz to powinnaś zrobić redlinkę oddaloną od rzędu cebul przynajmniej o dwadzieścia cm i wlewać do niej mocno rozwodniony nawóz. A tak na marginesie , to ja szafirków nie nawoził bym w ogóle , ich wymagania są tak niewielkie , że znajdą w glebie wszystko co im potrzeba :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Witaj Euzebiuszu, ja ich nie podlewam tylko rozkładam obornik, bo mam dostęp do takiego 5-letniego, przerobionego na ziemię :D
a na moim piachu, samoistnie, nawet szafirki nie poradzą. Może wkleję fotkę jak to u mnie wygląda.
Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Problem z szafirkami możesz mieć dlatego że masz zbyt kwaśną piaszczystą glebę lub/i nawozisz końskim nawozem. Oglądając zdjęcie zauważyłam szyszki. Szafirki lubią glebę lekko kwaśną lub obojętną. Piaszczysta gleba też jest problemem. Może jesienią przygotuj dla nich ( może dla części szafirków celem sprawdzenia ) zagonek z dodatkiem cięższej ziemi ( bardziej gliniastej ), a wiosną zasil je jedynie azofoską zgodnie z zaleceniami.
Koński nawóz może zakłócać proces przechodzenia cebul w stan spoczynku - tak myślę, ale może się mylę.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozanka, czy te szafirki rosną w cieniu? Są wątłe i przerzedzone jakby nie miały siły rosnąć. Normalnie wokół jednej cebulki namnażają się kolejne tworząc kępki, a tu jakby te przyrosty cebul bardzo słabe były.
Tomek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

poczytaj.... może ten artykuł podsunie Ci jakieś rozwiązanie http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2255
jest to uprawa na skalę przemysłową ale w naszym przypadku ( amatorskiej uprawy ) też takie informację się przydają ;:132
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Szafirki, które wsadziłam do donic też wyglądają podobnie - bardzo rzadkie nasadzenia. Liczę na to, że będą miały dużo miejsca na rozrost i dzięki temu szybko mi się rozrosną. Mam nadzieję, że się nie mylę. A jak to jest z szafirkami Różanki na prawdę, to pewnie ona osobiście się już wypowie, ale ja stawiam na to, że też je rozdzieliła, żeby sobie rosły i się zagęściły ;)
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Santio, rozdzieliłam je 4 lata temu i tak im zostało :roll:
Esony, dzięki za artykuł, na pewno przestudiuję.
Zelwi, no nie mają zbyt dużo słońca, jak nic na mojej działce, ale myślałam, że skoro róże dają radę w lesie, to szafirki też sobie poradzą. Jak się okazuje, tu się pomyliłam. :D Moje też się namnażają ale jest ich tak mało i są takie maleńkie jak nasiona dziwaczka. Bardziej się nadają do siewu niż do rozsady. :(
U mnie jest piasek i pod wszystkie nasadzenia daję ziemię gliniastą, one też dostały. Coś ewidentnie im nie pasuje w tym miejscu. Jak już przekwitną to spróbuję je przesadzić w inne miejsce.
Dzięki wszystkim za pomoc. :wit
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Szkoda. Właśnie wróciłam z ogrodu, który ciągle podlewa deszcz i stwierdzam, że od wczoraj pąk szafirka urósł na 4 cm (łodyżka z pąkiem) ;))) i listki się nieco podniosły. Gdy sadziłam to wszystkie ledwo wystawały z ziemi. Do szczęścia potrzeba im tylko słońca, którego póki co nie ma. Sadziłam też wczoraj do doniczek przebiśniegi i u nich - dla odmiany - listki stoją niemal na baczność (choć wczoraj, po wyprawie pocztą polską, wszystkie leżały). Im akurat pochmurna aura i deszcz przypasowała. Jestem dobrej myśli.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różanko , twoja ziemia naprawdę przedstawia się źle :( Wykop wszystkie cebulki i posadź sobie na przechowanie w doniczkach z normalną ziemią ogrodową , one są w takim stadium rozwoju że im to nie zaszkodzi. Grządkę przekop i posiej jakiś przedplon , choćby takie zwykłe słoneczniki , kupione w sklepie na kilogramy. Myślę , że ta ziemia nie trzyma wody , więc początkowo będziesz musiała je podlewać. Gdy uzyskają przynajmniej 30 - 40 cm przekop wszystko , po tygodniu drugi raz , a do nawożenia używaj gnojówki pokrzywowej. Pokrzywy możesz też rozkładać na powierzchni. Po tych zabiegach powinno już w tej ziemi coś urosnąć , ale trochę potrwa nim doprowadzisz ją do porządku. Życzę powodzenia :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi, serdeczne dzięki. Raz próbowałam wysiać zielony nawóz w postaci facelii. Wzeszła 1 roślina (słownie: jedna sztuka) :(
Teraz wymieniam ziemię pod wszystkie nasadzenia. Mam automat do podlewania i oczywiście gnojowicę z pokrzyw, jak tylko pojawiają się pokrzywy. Pod szafirkami też była wymieniona, ale płytko i uzupełniana, ale pewnie im to nie wystarczy, (tak jak moim truskawkom), choć głęboko. Od razu wsadzam do donicy, może choć tam przetrwają. Walczę, walczę, a za kilka lat, ho ho .
Jeszcze raz dzięki, pozdrowionka :wit
_fox_

Post »

Rozanka Zmierz pH gleby i zasolenie, ponieważ tak w ciemno coś robić, to można się zarobić, i tak nie pomoże
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

_fox_ pisze:Rozanka Zmierz pH gleby i zasolenie, ponieważ tak w ciemno coś robić, to można się zarobić, i tak nie pomoże
Nie całkiem w ciemno , na zdjęciu widać ziemia piaszczysta , mineralna. Dodatek substancji organicznych nie może zaszkodzić żadnej glebie , a przedplon to najskuteczniejszy sposób :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Foxie, pH gleby 6, zasolenia brak, reszty też brak. :D
Panowie, zrobię to od poczatku, czyli wyłuskam cebulki, zmienię ziemie i posadzę, może w innym miejscu im będzie lepiej.
Serdeczne dzięki za pomoc. :wit
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

A moje szafirki w tym roku zapomniały zakwitąć :(
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Obrazek
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”