Ania Zuzia i Chłopaki cz.4
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ania Zuzia i Chłopaki cz.4
Też tak uważam , weź taki delikatny patyczek troszkę wzrusz ziemię w doniczkach ,tylko uważaj na siewki ,zewnętrzna warstwa się zbryla nie a dostępu powietrza może w tym tkwi problem???i
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
W tym mieszkaniu mieszkam od 3 lat. Do tej pory wszystko zawsze ładnie rosło, nie miałam problemów z fiołkami ani niczym innym. Tu niby słonecznie i jasno, ciepło i wilgotno, wydawać by się mogło, że powinno wszystko rosnąć. A tak trodno jaki kolwiek kwiatek wychodować, fiołki, nawet jak puszczą malutkie listki, to padaja. W doniczkach pleśń na wierzchu - próbowałam wielu rzeczy, pałeczek grzybobójczych, podlewania mlekiem, nawet jakis pzeciwgrzybicznych proszków, nic nie pomaga - i nie jest to zaleznbe od podlewania, bo kaktus, którego mam 14 lat tez ma spleśniałą ziemię i fiołki i z pomidorów zdrapuję. Brzegi okien, szpalety są nieustannie pryskane czymś na grzyba, juz sama nie wiem co z tym robić, żeby było skutecznie, ale w przystepnej cenie...
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
spróbuj wyprażyć wcześniej ziemię...może to same nasiona,roślinki już są zainfekowane?...
Nie wiem,u mnie to samo,ale na papryczkach super,a w tej samej kuwecie pomidorki też mają biały korzuszek
ktoś mi kiedyś radził pryskać chyba Topsinem-lekki roztwór,pomagało,ale trzeba było powtarzać
Nie wiem,u mnie to samo,ale na papryczkach super,a w tej samej kuwecie pomidorki też mają biały korzuszek
ktoś mi kiedyś radził pryskać chyba Topsinem-lekki roztwór,pomagało,ale trzeba było powtarzać
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu-ocet 10%!Tani i skuteczny.
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Anka,ale masz parapetowców
Normalnie ,jak w palmiarni
Moje listki fiołkowe dziś powsadzałam do ziemi,bo miały prawie wszystkie korzonki
Teraz poczekamy,co z nich urośnie 
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ocet co?podlać?pryskać wypić?
rozcieńczyć?
rozcieńczyć?
- wielkakulka

Octem ja przecieraz róg sciany - na przemian z domestosem. A do roslinek jak stosowac?
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Aniu, ale ogrodniczka z Ciebie ...poszłaś na całość ....czego tam nie ma? Widzę, że i Zuzia Ci towarzyszy cały czas
Pomidorkami kręć to nie będą się wyciągały tak mocno. Podoba mi się regalik 
- marzena06

- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Hej z tym octem to coś nowego nie słyszałam 
- wielkakulka

Ja też nie, ale nie wiem czy Ewa mówiła o scianie czy o roślinkach? Ewciu jak tam ten ocet?
- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Aniu! Musisz walczyć z pleśnią. To zagraża bardzo poważnie waszemu zdrowiu. Możliwe, że czasowo trzeba będzie nawet ograniczyć ilość roślinek... choć
Na pleśń poza octem polecam wyciąg z pestek grejpfruta (Citrosept) lub olejki eteryczne, ja używałam w łazience goździkowego , bardzo skutecznie... http://www.dobra-rada.pl/plesn-w-mieszk ... lczyc_1495
Na pleśń poza octem polecam wyciąg z pestek grejpfruta (Citrosept) lub olejki eteryczne, ja używałam w łazience goździkowego , bardzo skutecznie... http://www.dobra-rada.pl/plesn-w-mieszk ... lczyc_1495
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- wielkakulka

W ubiegłym roku podzieliliśmy pokój na pół. W tym chcę w jednej połówce zbić tynki do gołej cegły a potem połozyć specjalną izolacje p/wilgoci - są takie specjalne płyty i specjalne bloczki - troche jak pumeks wygladaja. Niestety wszystko rozbija się o czas i kasę...dzieci kaszla, byłam u lekarza, leki na alergie, nie wiem co robić, studiów nie przerwę, ale męczyc sie w wilgoci i męczyc dzieci...oj czasami mam dość. Żeby już było to 20 stopni...
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
ściana ,rama okienna plastikowa i parapet-zmywać,podobno najlepiej podgrzanym.W doniczkach wzruszyć ziemię patyczkiem,czy wykałaczką ,można umyć brzeg doniczki octem,ale musi być spirytusowy,nie jabłkowy.To były rady kolegi który jest profesorem chemii.Przepraszam,nie zdążyłam zaglądnąć,byłam w pracy,a potem korzystając,że ziemia wilgotna wydałam walkę podagrycznikom i mleczom.wielkakulka pisze:Ja też nie, ale nie wiem czy Ewa mówiła o scianie czy o roślinkach? Ewciu jak tam ten ocet?
- wielkakulka

Ewciu ja miałam iśc na działke, ale znowu cos tam...jechałam z dziećmi jako opiekun na wycieczke historyczną...ufff juz wróciłam. Moze jutro po południu pójde na wojnę?
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Wszystkiego mieć nie można,albo wycieczka albo działka