Roślinna Ruletka
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Roślinna Ruletka
Chyba u każdego z nas są jakieś straty zimowe. Szkoda roślin.
Nowo uczesane hoje - jakże piękne.
Ja lubię te, o drobniejszych liściach, zatem powzdycham do h.litophytica. Ależ ona ma głęboki kolor zieleni liści. Zawsze ma taki kolor? Czy od słońca jaśnieje?
O...pomysł z knotem i fiołkami. Jestem nim zainteresowana.
Sama przesadziłam wszystkie fiołki "na knota". Ale chcę, etapami je przyzwyczajać do tej metody podlewania.
na razie wodę wlewam na podstawkę i czekam, aż wypiją ją całkiem, a podłoże pomiędzy podlewaniami - przeschnie.
Nowo uczesane hoje - jakże piękne.
Ja lubię te, o drobniejszych liściach, zatem powzdycham do h.litophytica. Ależ ona ma głęboki kolor zieleni liści. Zawsze ma taki kolor? Czy od słońca jaśnieje?
O...pomysł z knotem i fiołkami. Jestem nim zainteresowana.
Sama przesadziłam wszystkie fiołki "na knota". Ale chcę, etapami je przyzwyczajać do tej metody podlewania.
na razie wodę wlewam na podstawkę i czekam, aż wypiją ją całkiem, a podłoże pomiędzy podlewaniami - przeschnie.
-
- 100p
- Od: 31 sty 2014, o 19:17
Karolino, Ewo dzięki za odwiedziny.
Justynko litophytica ma u mnie tylko sztuczne światło, od którego wszystkie rośliny mają szczególnie ciemnozielone liście.
Jestem z knotów zadowolona, muszę zobaczyć, jak to u ciebie wygląda. Będę musiała to trochę zmodyfikować, żeby zbiornik z pożywką/wodą zasilał maksymalnie dużo fiołków, wtedy dolewki będą też mniej czasochłonne, niż do oddzielnych kubeczków. Widziałam takie rozwiązanie u jednej z forumowiczek i mi się bardzo spodobało.
Zrobiłam jeszcze raz zdjęcia hojom, co już pokazywałam, ale niektóre skróciłam nieco, więc udokumentowałam je przed, sorki za powtórki.
hoja mitrata splash

hoja meredithii

Rozpoczął się też już sezon kwiatowy, H. elliptica, bardzo ją lubię, piękne liście i kwiaty, do tego chętnie kwitnie:

Śliczne listki eskimo:

Justynko litophytica ma u mnie tylko sztuczne światło, od którego wszystkie rośliny mają szczególnie ciemnozielone liście.
Jestem z knotów zadowolona, muszę zobaczyć, jak to u ciebie wygląda. Będę musiała to trochę zmodyfikować, żeby zbiornik z pożywką/wodą zasilał maksymalnie dużo fiołków, wtedy dolewki będą też mniej czasochłonne, niż do oddzielnych kubeczków. Widziałam takie rozwiązanie u jednej z forumowiczek i mi się bardzo spodobało.
Zrobiłam jeszcze raz zdjęcia hojom, co już pokazywałam, ale niektóre skróciłam nieco, więc udokumentowałam je przed, sorki za powtórki.
hoja mitrata splash
hoja meredithii
Rozpoczął się też już sezon kwiatowy, H. elliptica, bardzo ją lubię, piękne liście i kwiaty, do tego chętnie kwitnie:
Śliczne listki eskimo:
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Eskimosek ślicznie wybarwiony 
No i elliptica cudo.

No i elliptica cudo.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Rozumiem. Czyli nie ma szans w słońcu na takie wybarwienie liści hoi lithophytica.
Ja, dopiero chcę na knocie fiołki dać. Właśnie też się waham, czy pojedyncze osłonki, czy "masowo"poukładać i jeden pojemnik za nawadnianie dla kilku roślin.
Też widziałam i jedno, i drugie rozwiązanie.
Przepiękna eliptica - nie mam szczęścia do pokazywanego klonu przez Ciebie.
Miałam jej dwie sadzonki i obie nie przeżyły u mnie.
Za to ta o cieńkich liściach ładnie rośnie.
Gratuluję okazu
Ja, dopiero chcę na knocie fiołki dać. Właśnie też się waham, czy pojedyncze osłonki, czy "masowo"poukładać i jeden pojemnik za nawadnianie dla kilku roślin.
Też widziałam i jedno, i drugie rozwiązanie.
Przepiękna eliptica - nie mam szczęścia do pokazywanego klonu przez Ciebie.
Miałam jej dwie sadzonki i obie nie przeżyły u mnie.
Za to ta o cieńkich liściach ładnie rośnie.
Gratuluję okazu

-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Wspaniałe rośliny. Hoje mają cudnie wybarwione listeczki, no i fiołeczeki , które tak lubię, też mogę obejrzeć u Ciebie.
Miłego dnia.

Miłego dnia.
hoja meredithii obłędna! Te wielgachne liściory 

Mitrata piękna, naprawdę. Ja szczerze podziwiam każdego, kto potrafi tą małpę utrzymać przy życiu.
Miałam już do niej ze trzy podejścia, jak łatwo sie domyśleć nieudane... i co najgorsze, jak będę miała okazję, to pewnie spróbuję ponownie. 

Jakie kolorowe listki, cudności pokazujesz 

Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Witaj! Piękne kwitnienia fiołków, skrętnika i hoi. Widać wiosna coraz bliżej, bo duże ożywienie na forum. Mitrata faktycznie zjawiskowa i ta soczysta zieleń 

Mirata boskie ma liście 

-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Wow, ale hojki
, jakie cudne mają listeczki. Jedną z nich mam, świeżo ukorzenioną.
Kiedyś rozmawiałyśmy na P.W i pisałaś mi, ze hojkę Siariae ciężko jest ukorzenić. Dwa dni temu przyszła mi zakupiona szczepka i może wiesz w jaki sposób najłatwiej zmusić ją ,aby wypuściła korzonki. Mam też dwie szczepki Patelli . Do tej pory ukorzeniałam w ziemi z perlitem i udawało mi się na 99,9% Te też tak próbuję, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Doradzano mi w keramzycie.
Pozdrawiam

Kiedyś rozmawiałyśmy na P.W i pisałaś mi, ze hojkę Siariae ciężko jest ukorzenić. Dwa dni temu przyszła mi zakupiona szczepka i może wiesz w jaki sposób najłatwiej zmusić ją ,aby wypuściła korzonki. Mam też dwie szczepki Patelli . Do tej pory ukorzeniałam w ziemi z perlitem i udawało mi się na 99,9% Te też tak próbuję, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Doradzano mi w keramzycie.

Pozdrawiam