Krzyżówki Kasencji

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzyżówki Kasencji

Post »

pomidormen pisze: Zbieraj nasiona, zapisałem go na listę życzeń.
Jak określisz kolor tego pomidora, na zdjęciu wpada w bordowy.

Zdjęcie robione jest rano w ostrym, padającym słońcu więc nie oddaje wiernie barw naturalnych.
Kolor jest malinowo-wiśniowy z ciemnymi fioletowymi smugami od szypułki.

Drugi krzak jaki mam jest tak jak u Zuzi55 bez fioletowych smug.
Też plenny, a kolorek ma bardziej czerwono-malinowy.
Pozdrawiam
Jerry
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najlepsza pora dla fotografowania. I jeszcze późnym popołudniem, (gdyby ktoś nie wiedział). Efekty focenia w tych godzinach, potrafią miło zaskoczyć.
Kolorki pomidorków na focie, na mnie zrobiły spore wrażenie. Lubię ten kolor na owocach pomidora. Zdarza się dość rzadko.
Miałem kilka lat temu odmianę z Ukrainy, wyglądającą podobnie, tylko bez smug. Smak był b.dobry. Owoców tylko, było dość mało na krzaku.
Ale ten kolorek pamiętam do dziś. Uczta dla oczu.
Ten Zuzi, sfotografowany w podobnych warunkach, też wyglądałby super.
Wygląda na to, że jeśli chce się znaleźć coś extra w F2, F3, trzeba wysadzić jak najwięcej roślin.
Akcja może tu pomóc. Zawsze u kogoś, jak u Jarka w tym przypadku, może trafić się coś bardzo fajnego.
Chętni na krzyżówki Kasi, powinni się chyba znaleźć. Paula coś wspominała, że na poprzedniej akcji poszły wszystkie.
Patrząc na takie foty, zupełnie mnie to nie dziwi.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alyaa pisze:
Drugi wygląda całkiem inaczej - jednak ma ogrom owoców. Tu jeszcze zielone:

Obrazek

Jeszcze wiszą na krzaku (już czerwone), ale nie kosztowałam.
Te owoce wybarwiły się na śliczny malinowy kolorek. Miała być fotka i degustacja, ale jednego dojrzałego dostał synek koleżanki, drugi po skosztowaniu przez nas został pożarty bez fotki. Trzeci tak samo. Następne będą musiały już pozować i oczywiście na nasiona. Smak - pomidorowo słodki, cienka skórka, miąższ mokry, ale nie wodnisty (nie lubię suchych pomidorów).

Następne do degustacji pójdą KAS/14 F2 - dwa krzaki i także każdy inny (ten przypominający megagrona słabo wiązał w upały mimo oprysków Betoksonem, drugi owoce w kształcie sopli jednak trochę złapał SZW - zdecydowanie jednak lepszy - grona trochę mniejsze, ale ogrom owoców - wszystkie kwiatki wiązały).
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Jako pierwsza z krzyżówek Kaśki, dojrzała mi KAS/32 F1.
Mam 2 krzaki i 2 różne kolory owoców.
Na jednym są jasno pomarańczowe a na drugim czerwone.
Oba przepyszne.

Zdjęcia niebawem.

Edit:
zdjęcie jasno pomarańczowej krzyżówki

Obrazek
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Przepraszam za wielkość zdjęć, może admin ma możliwość zmiany?
Kas/14 F2 ( K/14 x Purple Russian)

Mam dwa krzaki. Oba od początku się wyróżniały: pierwsze wzeszły, od początku najwyższe i 'smukłe' (małe liście), pierwsze dojrzały. W pierwszych gronach owoców było mało, w kolejnych sporo na każdym gronie. Smaczne, ale nie takie słodkie jak k14.
Jeśli chodzi o kolor oba poszły w Purple Russian.
Jeśli chodzi o kształt: jeden okrągły, większa koktajlówka, drugi kształtem przypomina gruszkowaty K14 i sporo od niego większy (na pierwszych gronach były nieduże, jak k14, a w kolejnych coraz większe - później postaram się zrobić zdjęcia porównawcze).

Dla mnie ten pomidorek to rewelacja :) Szczególnie pod względem 'wydajności'/ilości i smaku owoców. Kolor ujdzie... ale wolę czerwone ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Mnie dostała się z akcji krzyżówka Kas/23 f2. Mam dwa krzaki,podobne do siebie,ale różnią się wielkością owoców.
Krzaki dość wysokie,zdrowe,bardzo plenne. Na jednym owoce malinowe wielkości piłeczki do ping-ponga lub mniejsze,ze sporą ilością galaretki,słodkie ,smaczne . Jak na mój gust,trochę za dużo galaretki.
Drugi krzak - owoce jak średniej wielkości koktajlówki,mniej galaretki,bardziej słodkie od pierwszych. Dla mnie pycha ;:333
Jak zaczęłam próbować,to zjadłam na raz całe grono widoczne na zdjęciu :D
Szkoda,że to nie ustalona odmiana,bo chciałabym go mieć w swoim żelaznym repertuarze odmian. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Takie fajne pomidory wyszły mi z krzyżówki Kasencji Opałka x Kas/41-F2
Rosły w gruncie, dobrze plonowały do końca zdrowe, smaczne.
Wada- za długo nie mogą leżeć, bo miękną

Obrazek
Kasencja

Post »

Pomidorki ładne. Ale... nazwa jest popier..... na masa. To ma być Kas/20 F2 , czyli Opalka x K/141 F2 :)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Witaj Kasiu, miałam w tym roku cztery Twoje krzyżówki, dwie świetne, czerwone koktajlówki: Kas/14 i Kas/28 oraz dwie w kształcie śliwki z dzióbkiem: różową Kas/19, która smakowo była wprost rewelacyjna i czerwoną Kas/21, mocno pomidorową i plenną :) Dzięki za nasionka, pomidorki super, wiązały bez problemów nawet w największe tegoroczne upały, szczególnie K/28 była pod tym względem niezawodna, każdy kwiatek, który zakwitł, zamienił się w owocka :D

Kas/14 - pyszne, słodkie, okrągłe, czerwone pomidorki cherry, grona rozgałęzione, złożone z kilkunastu owocków; krzak wysoki, plenny, silnie rosnący; liść regularny.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kas/19 - jedna z najpyszniejszych krzyżówek, jakie miałam. Posadziłam niestety tylko 1 krzaczek, był wprost oblepiony owocami, a jak tylko coś dojrzało, to był wyścig, kto pierwszy doleci :D Moja Mama stwierdziła, że wreszcie znalazła "swojego" pomidora i mam Jej go nasadzić w przyszłym roku "dużo" :wink: Owoce różowe, o zróżnicowanym kształcie i wielkości, najczęściej dł. ok. 6-8cm i średnicy ok. 5cm, taka "śliwka z dzióbkiem" jak na poniższych zdjęciach, ale pokazały się też nieco większe owoce, bardziej "pękate", sercowate. Niestety, pożerane były z miejsca i uchowałam tylko tych kilka ze zdjęcia. Jak dojrzeją kolejne, to zrobię fotki tych większych owoców i wyjmę nasiona. Są pyszne, pełne pomidorowego smaku, słodko-kwaskowe, soczyste, skórka cieniutka, sama schodzi; krzak wysoki, w gruncie dorósł do ok. 180cm, do tej pory zdrowy; liść regularny

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kas/21 - owoce czerwone, o wydłużonym kształcie, mocno pomidorowe, w smaku zrównoważone, słodko-kwaskowe, soczyste i bardzo smaczne; krzak nie był zbyt wysoki, do ok. 150 cm i spokojnie można było go prowadzić na więcej pędów; liść regularny.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kas/28 - owoce smaczne, pomidorowe, okrągłe, czerwone, w typie cherry; na jednym krzaczku były zarówno grona regularne, jak i rozgałęzione; owocków dużo, rewelacyjnie wiązał nawet w tegorocznych temperaturach, często przekraczających 40 stopni; krzak wysoki, silnie rosnący; liść regularny.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Kasencja

Post »

cantati pisze:Kas/19 - jedna z najpyszniejszych krzyżówek, jakie miałam. Posadziłam niestety tylko 1 krzaczek, był wprost oblepiony owocami, a jak tylko coś dojrzało, to był wyścig, kto pierwszy doleci :D Moja Mama stwierdziła, że wreszcie znalazła "swojego" pomidora i mam Jej go nasadzić w przyszłym roku "dużo" :wink:
No Dorota, po takim opisie buzia mi się uśmiechnęła :) .

Kas/19 miałam w tym roku 5 krzaków. Dwa z nich wyglądały identycznie jak Twoje i potwierdzam, że były bardzo smaczne.
Natomiast moja szwagierka, jak wpadła do namiotu i spróbowała Kas/29, to się w nim zakochała i od razu zebrała nasiona, żeby mieć w przyszłym roku u siebie.

I co najfajniejsze w tym roku. Miałam jeden namiot cały zarezerwowany na krzyżówki. Wszystkie prawie w pokoleniu F2 i nie było wiele niewypałów. Spodziewałam się więcej :) . Większość była bardzo smaczna, krzaki porządne, wysokie i plenne.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

U mnie Kas/29 to koktajówka(chodzi mi o owoce),jasno czerowne okrłągłe. W samku niebo w buzi,najsmaczniejszy koktajlowy pomidor jaki miałam, slodki ,chrupki, przepyszny. Po nim nie chciałm już żdnego innego ;:oj . Zrbiłam mu zdjęcie ,ale wstawie jak będę miała tylko okazje.
Dziękuję Ci Kasiu za nasiona,miałam F1 i mam nadziję ,że te nstępne pokolenia też będą takie słodzidkie ,pyszne
Asia
Edit. Może jeszcze napiszę ,że na początku coś z krzakiem się działo. Liście robily fioletowe i usychały.
Ale odbił i po deszczach zaczął pięknie się zielenić,kwitnąć i zawiązywać pyszne owocki.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, to ja będę polować na Kas/29 :D Koniecznie ;:3
U mnie dziś spadł śnieg, sezon w gruncie zakończony, ale pozbierałam parę dni temu wyrośnięte, zielone owoce z Kas/19, te większe, mam nadzieję, że zdążą dojrzeć w domu i uda się wybrać nasionka. Jeśli tak, to spakować je na Akcję oddzielnie i oznaczyć np. "Kas/19/1 większy owoc"?
Pozdrawiam, Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”