Dalekowschodnie mammillarie Marka L
- Nadzieja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalekowschodnie mammillarie Marka L
Witam. Piekne mammilarie, w szczególności m. marsiana.
Mam nadzieje, że i moja zechce też zakwitnąć.
Mam nadzieje, że i moja zechce też zakwitnąć.
Oj niee, można ją odłożyć na później ale niech nie przepadaannaoj pisze: mammillaria śmietnikowa to całkiem inna historia ..... ale chyba opowiadanie o niej przepadnie w związku z pokazywanie innych rodzajów
- Rejden

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla chcącego nic Trudnego, całe forum na pewno się nie obrazi jak będzie dużo zdjęć.Marek L pisze: maszyny nie można nadużywać![]()
Heniu reklamował Cię jako fachowca od rodzaju Mammillaria, oczywiście dajesz nam dowody że tak jest.
Może pójdziesz krok dalej, zaczniesz wstawiać więcej zdjęć całych roślin tych mniej spotykanych, jakieś krótkie opisy charakterystykę czy wymagania gatunku. ...będzie pomocne przy identyfikacji czy porównaniu do naszych własnych.
Twój wątek byłby, takim naszym małym kompendium wiedzy o tym rodzaju.
Wiem że to zajmuje trochę czasu, ale też wiem że dostaniesz ogromne
- annaoj

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Piotruś z ust mi to wyjąłeś. Mareczku pięknie prosimy, ja już mogę od razu bić brawo na zachętę.
Kamila - ten ostatni to nie mój cytat, ja tam chcę zobaczyć tą śmietnikową - ciekawe czy to proliferka, czy inna. Być może się okaże, że to jakaś "biała", albo inne cacuszko.
Kamila - ten ostatni to nie mój cytat, ja tam chcę zobaczyć tą śmietnikową - ciekawe czy to proliferka, czy inna. Być może się okaże, że to jakaś "biała", albo inne cacuszko.
- Marek L

- Od: 5 maja 2012, o 22:11
Piotrze- chyba Henio z tym specjalistą to przesadził .... ot parę lat hoduję ten rodzaj i troszkę doświadczeń i przemyśleń
się nazbierało. Z tym krokiem dalej to będzie kłopot bo sam bym z takiego kompendium skorzystał - nawet poczyniłem
starania aby coś takiego znaleźć .... jednak nie odnalazłem. Najlepsze jakie mi w ręce trafiło to monografia mammillaria
Reppenhagena - jedyna pozycja w której autor podaje w jakich warunkach na stanowisku naturalnym bytuje gatunek.
się nazbierało. Z tym krokiem dalej to będzie kłopot bo sam bym z takiego kompendium skorzystał - nawet poczyniłem
starania aby coś takiego znaleźć .... jednak nie odnalazłem. Najlepsze jakie mi w ręce trafiło to monografia mammillaria
Reppenhagena - jedyna pozycja w której autor podaje w jakich warunkach na stanowisku naturalnym bytuje gatunek.
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Marku chyba pora zacząć pisać własną monografię a przynajmniej swoje przemyślenia przedstawić tu na forum, ja nie jestem zwolennikiem mammilari ale chętnie poczytam
- Marek L

Dziś popadło na mammillarię śmietnikową - przepraszam wszystkich oczekujących na inne rodzaje ale będą na pewno w dalszych odsłonach.
Z tą roślinką było tak : będąc na stanowisku naturalnym w Czechach, w kolekcji znanego hodowcy który ma ogomniastą kolekcje pokazową
i jeszcze większą handlową wybrałem się na trawnik pod płotem. Tam wedle zwyczaju były wyrzucane rośliny z kolekcji które z jakiegoś powodu
nie podobały się właścicielowi lub nie pasowały do wystroju. Ponieważ, była to końcówka czerwca to rośliny te były całe obrośnięte trawą.
Nim dopatrzyło się co tam bytuje, należało "to" najpierw delikatnie odtrawić. Miejsce te jest szczególne bo nikt nie wie na co w tej trawie trafi.
Taka zabawa jak u dzieci - jajko niespodzianka. Oczywiście roślinki z trawnika nie są opisane i tylko można się domyślać na co się trafiło.
Mi też trafiło się kilka fajnych roślin i "ta "- z początku byłem przekonany że znalazłem niezłych rozmiarów ,starawą mammillarie grusoni.
Ponieważ lubię tą mammilarkę to stwierdziłem że dobiorę ją do mojej do towarzystwa.
Przeprowadziłem standartowe działania na roślince - przesadziłem , przezimowałem i pod koniec kwietnia pokazała pąki ..... ale w maju okazało się że
to nie jest m. grusoni tylko gromgowie
Ot taka niespodzianka

Z tą roślinką było tak : będąc na stanowisku naturalnym w Czechach, w kolekcji znanego hodowcy który ma ogomniastą kolekcje pokazową
i jeszcze większą handlową wybrałem się na trawnik pod płotem. Tam wedle zwyczaju były wyrzucane rośliny z kolekcji które z jakiegoś powodu
nie podobały się właścicielowi lub nie pasowały do wystroju. Ponieważ, była to końcówka czerwca to rośliny te były całe obrośnięte trawą.
Nim dopatrzyło się co tam bytuje, należało "to" najpierw delikatnie odtrawić. Miejsce te jest szczególne bo nikt nie wie na co w tej trawie trafi.
Taka zabawa jak u dzieci - jajko niespodzianka. Oczywiście roślinki z trawnika nie są opisane i tylko można się domyślać na co się trafiło.
Mi też trafiło się kilka fajnych roślin i "ta "- z początku byłem przekonany że znalazłem niezłych rozmiarów ,starawą mammillarie grusoni.
Ponieważ lubię tą mammilarkę to stwierdziłem że dobiorę ją do mojej do towarzystwa.
Przeprowadziłem standartowe działania na roślince - przesadziłem , przezimowałem i pod koniec kwietnia pokazała pąki ..... ale w maju okazało się że
to nie jest m. grusoni tylko gromgowie
Ot taka niespodzianka

- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Piękne kwiatuszki
taki śmietnik to fajna sprawa, byłabym tam stałym gościem 
Ciekawa historia i sposób zdobywania nowych roślinek
A sam kaktus bardzo interesujący. Różowe kwiaty świetnie kontrastują z pięknie wybarwionymi cierniami 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mammillaria 'gromgowie' bardzo ładna. Historia ciekawa i pouczająca.
Pamiętam i ja owe piękne czasy kiedy na tych stanowiskach naturalnych bywaliśmy. Stare to czasy ale wspomina się je z rozrzewnieniem i radością. Bo to były czasy...
Pamiętam i ja owe piękne czasy kiedy na tych stanowiskach naturalnych bywaliśmy. Stare to czasy ale wspomina się je z rozrzewnieniem i radością. Bo to były czasy...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
widzę że niezłego sprzetu się używa. Dobry sprzęt , dobry fotograf to i nie dziwota że fotki super
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Piękne zdjęcia! Fajna historia, oj chciałabym trafić na taki śmietnik
Niecierpliwie czekam na wiosnę, aby w końcu zobaczyć jakąś zbiorówkę, a przede wszystkim zdjęcia roślin w całości
Niecierpliwie czekam na wiosnę, aby w końcu zobaczyć jakąś zbiorówkę, a przede wszystkim zdjęcia roślin w całości
- Rejden

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Ładny kolorek na powyższych fotkach...a jak wygląda cała roślina?
- Marek L

dziękuje za odwiedziny , śmietnik fajny ale troszkę daleko do niego mam ..... ale jak juz jestem tam to zaczynam od niegonyskadu pisze:Piękne kwiatuszkitaki śmietnik to fajna sprawa, byłabym tam stałym gościem
-- 22 lut 2013, o 19:33 --
Przykro to stwierdzić ale fotki nie oddają prawdziwego koloru kwiatu... tak czy inaczej wiosną oczekuje na zakwitnięcie tej roślinki....emerald pisze: A sam kaktus bardzo interesujący. Różowe kwiaty świetnie kontrastują z pięknie wybarwionymi cierniami
mocno się wyróżnia w śród innych