Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Swojski bałagan

Post »

Ogla, jaki tam bałagan. Po prostu miszmasz :D Ja zdecydowanie lepiej się czuję w takim kolorowym, niezobowiązującym rustykalnym ogrodzie. Tak trzymaj :heja
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olgo trafnie nazwałaś gipsówkę- ,,potworem,, ;:108
Ja ją ciągle ograniczam, a i tak przysłania mi piwonie i róże.
Jest bardzo ekspansywna.
Łubiny uwiellbiam, ale u mnie zginęły, pozostawiając siewki, które pieczołowicie pielęgnuję. :)
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny kochane, dziękuję za miłe odwiedziny mimo, że mało się u mnie dzieje :)

Heliofitko wielosił już wypuścił pałę i będzie kwitł! Cieszę się, bo podejrzewałam go o niechęć do takiej ekspozycji a tu proszę :wink: jak już się uzewnętrzni to go pokażę.

Miriam - witaj, zaglądaj kiedy tylko zechcesz!

Ewuś dzięki za cynk, ale w tym roku za mało truskawek u nas jest, nie bardzo jest co zamykać w słoiki. Wszystko do zamrażarki poszło. A żelfiksy tak dla odmiany od dżemu to dobra rzecz.

Sosenki trawnik (a raczej chwastnik) też się u mnie znajdzie - psy muszą mieć gdzie szaleć :wink: no i takie prozaiczne rzeczy jak przywóz węgla raz na jakiś czas z niego korzystają. A i pochodzić na bosaka miło (no może nie od razu po węglu :wink: ). Iglaków też trochę jest, ale to w części przed-domowej. a z tyłu królują kwiaty i warzywa. Powiedzmy, że można to nazwać wizją artystyczną :;230

Atenko taki rustykalny ogród "tworzę" przy warzywniku, bo kwiaty i spożywka mi się komponują. No, nijak tam nie pasowały trawniki, obwódki, iglaki czy skalniak. Wyszedł miszmasz i dojrzewa. Chodź w tym roku mu to na dobre nie idzie, bo mszyce i spadź z owocowych drzewek lądują prosto w bałaganie i oblepiają wszystko. Najwyżej po kwitnieniu wytnę ostróżki et consortes przy samej ziemi i jakoś to będzie.

Tajko na potwora mam obręcz z metalu, która ją ściska w wielki bukiet. W takiej formie wygląda nieźle i nie wykłada się na wszystko w promieniu metra. I rośnie ładnie nawet bez opieki, właśnie zaczyna kwitnąć. Nawet się rozsiała w jednym miejscu i tam już powoli drugi potworek buja w obłoki.

A teraz migawki z krótkiej wizyty:
75. ...na balkonie...
Obrazek

76. ...u braciszków...
Obrazek

77. ... i w nagietkarni
Obrazek
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Na żółtki nie ma chętnych to może niebieskości się spodobają?

78. Ciemno...
Obrazek

79. Jaśniej...
Obrazek

80. ...niebiesko
Obrazek

81. Zdjęcie rodzinne :)
Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Widzę swojskie klimaty ostróżki mamy takie same ja jeszcze poluje na nachyłka bo jakiegoś już zamordowałam.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Ładnie porosły Ci te ostróżki, ja strasznie lubię niebieskie kwiaty chociaz nie mam ich zbyt wiele. Dostałam wiosną kilka siewek ostróżek, ciekawe jakie będą ale w tym roku to raczej nie doczekam się ich kwiatów :(
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Ojej, a mnie się podobają jedne i drugie: żółte, bo są takie słoneczne i wesołe, niebieskie, bo są piękne i łagodne. Strasznie wielkie te Twoje ostróżki. Nagietki i łubiny masz szczególnie udane. A czy tam na jednym z wcześniejszych zdjęć jest czarnuszka? Ta, której nasionek używa się do wypieków?
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Gosiu swojskie klimaty zapewniają mi minimum roboty (nawet zachwaszczone rosną i kwitną) i jako-taki efekt. Nachyłka nie znam, zaraz sobie wygooglam :wink:

Iwonko Jakbyś chciała więcej siewek ostróżkowych to zgłoś zapotrzebowanie. W zeszłym roku nie obcięłam pędów i mam tego sporo. Kolory takie jak widzisz plus biały (ale on jakiś rachityczny). Na kwiaty będziesz musiała poczekać do przyszłego roku (chyba, że dostałaś ostróżki jednoroczne?)

Linetko Ostróżki takie wielkie chyba przez to, że w cieniu drzewa rosną. Ale faktycznie 1,70 m mają, a może i więcej. Szkoda tylko, że tak rzadko osadzone kwiatki na pędzie. U niektórych widziałam takie co wyglądały prawie jak patyk z watą cukrową :wink:
Te kwiatki, które zwróciły Twoją uwagę pochodzą z samosiewu. Nagietki teraz są piękne, ale później niestety złapią mączniaka. Dlatego cieszę się nimi póki są ładne.
Nie wiem o którego kwiatka Ci chodzi? Możesz podać numer zdjęcia? Na pewno nie jest to czarnuszka bo jej nie mam. Szukałam w tym roku, właśnie żeby do chleba mieć, ale niestety nie znalazłam nasion.

82. Kopytnik to taka fajna roślinka
Obrazek

83. Biedna Bonica, kwitnie dzielnie choć listki marne
Obrazek

84. Mój ulubiony "kwiatek" - na spacerze w rzece.
W upały oboje chłodzimy sobie nogi, drugie psisko moczy jedynie pazurki (co po jej przejściach i tak uważam za sukces wychowawczy).
Obrazek
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Ostróżki cudowności, piesia pomiziaj ode mnie :D
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Ogla :wit piękne niebieskie i słoneczno pomarańczowe kolory kwiatów ,no i pieseczek odważny :;230 Fajnie tak pospacerować w upały :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Ogla piękne ostróżki,w tym roku dokupiłam białą i ma zamiar zakwitnąć ale jest o dużo mniejsza od tych niebieskich. Nasiona czarnuszki mogę zebrać dla Ciebie bo co roku mi się wysiewają:) jeśli chodzi ci o tą niebieską czyli czarnuszka damsceńska:)
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Olgo, przepiękne zdjęcia z błękitnymi ostróżkami. Bardzo je lubię, bo co roku kwitną w moje imieniny, a więc są to jakby moje "prywatne" kwiaty. Niestety łatwo się pokładają, a gdy je przywiązuję do tyzek, często się po prostu łamią, gdy powieje silniejszy wiatr.
U ciebie są takie delikatne, a jednak silne. :D
P.S. Z chęcia poznałabym działanie hostingu garnek. Zarejestrowałam się, mam konto, ale nie wiem, jak się wkleja na FO, bo nie widzę nigdzie takiej opcji.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Aniu dziś! Dziś! Wymiziam oba rude i świniaka ;:138 Wakacje!

Ewuś To rude to jakby pozwolić siedziałoby w wodzie, błocie i brudzie non-stop. Zabranie go do rzeki sprawia mu frajdę, a mi najmniej problemów z doprowadzeniem psa do stanu używalności :wink:

Aniu Czy czarnuszka damasceńska to ta ogrodowa, czy ta co ma jadalne nasionka? Bo mi o tę drugą się rozchodzi :) Ale Nasionkami nie pogardzę! Taki ładny błękitek. Jakbyś znalazła u mnie coś co Ci się spodoba to śmiało :)

Wandziu
Jak załadujesz zdjęcie na garnek i masz je już na stronie otworzone. To kliknij na nie drugim klawiszem i wybierz opcję Copy Image Location. Potem wchodzisz na FO piszesz post i wklejsz za pomocą "ctrl+V" między znaczniki img (na górze do pisania postu jest ten przycisk). Sprawdź na podglądzie czy działa. Jeśli nie to już z domu napiszę Ci instrukcję krok-po-kkroku :wink:

Zwijam warszawskie centrum dowodzenia na wygnaniu. Następna relacja już prosto z ogródka! W końcu będę miała jedność czasu i miejsca akcji :;230
Pozdrawiam i wszystkim udanych wakacji życzę!
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Olga, aż nie mogę się nadziwić. Twoje ostróżki stoją karnie na baczność, jak na musztrze ;:138 Moje zupełnie się nie martwią,że miały być ozdobą rabaty i wylegują się w najlepsze :;230 :;230
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Ta chyba jest ozdobna :) tak poczytałam i tak mi się wydaje:)
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”