Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
Piękne dorodne lilie. Moje z roku na rok kwitły coraz słabiej.
. W tym roku je wykopałam, był tam jeden gąszcz cebulkowy.
. Ciekawe czy w przyszłym roku zakwitną tak pięknie jak u ciebie.
. Miłe wspomnienia. 
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irenko
pięknie i pachnąco się u Ciebie zrobiło 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam szczery zamiar przesadzić lilie, bo marne były w tym roku. Jednak "śliczne" lato uniemożliwiło mi to działanie, przez większość czasu było zbyt mokro, żeby kopać. Jeszcze rok się pomęczą na starej rabacie, w przyszłym sezonie rozdzielę cebule. Żółta trąbka imponująca 
Zeniu lilie w tym roku też u mnie kwitły słabo, wiosną przymrozki wiele pąków uszkodziły , zakwitły tylko te, które najpóźniej z ziemi wyszły. Ja każdego roku wykopuję wszystkie, oczyszczam z drobnych cebulek i od nowa sadzę do świeżo przekopanej ziemi, wówczas są zdrowe i dorodne.
Halinko miła jesteś, dziękuję.
Ewuniu dziękuję
, szkoda, że nie udało ci się wykopać lilii, jednak dobrze gdy są wykopywane, lepiej rosną i ładniej kwitną, mnie choć późno udało się wykopać i od nowa posadzić, żeby tylko przyszły rok był sprzyjający.
Tak było dwa miesiące temu

Halinko miła jesteś, dziękuję.
Ewuniu dziękuję
Tak było dwa miesiące temu

- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Piękne widoki
Zaniedbałam trochę lilie, ale w przyszłym roku to nadrobię. Myślę o tym, żeby przenieść je na inną rabatę, bo robi się trochę ciasno. Tylko rabatę trzeba dopiero zrobić 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Irenko piękne wspomnienia z ukwieconego radosnego ogrodu
Wspaniałe są twoje lobelie, takie dorodne kępiska, moja czerwona była jakaś taka marna.....miała chyba tylko 4 gałązki 
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Irenko twój piękny ogród był chyba pierwszym który obejrzałam w całości i który mnie bardzo zachwycił śliczne wspomnienia 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Zauważyłem Irenko, że masz precyzyjnie dociętą trawę wzdłuż wystających kamieni - obwódki rabaty. Czy pomiędzy nimi a trawnikiem jest rowek? Ja docinam ręcznie i jest to zbyt pracochłonne.
Ewuniu dziękuję
, jeśli masz miejsce żeby zrobić nową rabatę to zrób, na takiej świeżej ziemi to dopiero urosną liliowe olbrzymy.
Agusiu dziękuję
, masz rację przyjemnie się wspomina takie widoki. Lobelie u mnie prawie wszystkie dobrze rosły jedynie niebieskie były jakieś cherlawe i miały po jednej gałązce. No cóż nie ma tak dobrze żeby wszystko było super. 
Gosiu dziękuję za miłe słowa
, przez tak wiele lat i ciągłe zmiany ogrodu zwykle coś ciekawego wychodzi tylko żeby on był trochę większy.
Jacku miałam ten sam problem co ty, ręcznie i na kolanach wycinałam trawę ale kiedy zauważyłam w sklepie plastikowe pasy tzw. ograniczniki (szerokość od 10 - 20 cm i długość 10 m) kupiłam i wkopałam teraz mam o wiele mniej pracy.
Agusiu dziękuję
Gosiu dziękuję za miłe słowa
Jacku miałam ten sam problem co ty, ręcznie i na kolanach wycinałam trawę ale kiedy zauważyłam w sklepie plastikowe pasy tzw. ograniczniki (szerokość od 10 - 20 cm i długość 10 m) kupiłam i wkopałam teraz mam o wiele mniej pracy.
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Ireno jakże miło jest wrócić wspomnieniami do tamtych mienionych dni , takie widoki nie prędko będziemy mogli obejrzeć w swoich ogrodach.
Pozdrawiam Zenek
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
O tak ja też mam ten problem stanowczo za mało miejsca a tyle bym jeszcze chciała mieć.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Czemu ja sobie jeszcze nie sprawiłam takich pieknych lobelii
a one tak pieknie kwitną cały czas
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Zdjęcia kwitnących LOBELII przywołały wspomnienie lata : Pamiętasz , Ireno :" A mnie jest szkoda lata i ciepłych , letnich wspomnień , Niech mówią "głupi" o mnie , a mnie jest żal..." Nucę sobie ten motyw ze starej piosenki, która kojarzy mi się z widokiem letnich kwiatów... 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Irenko, widzę, że Ty też zaczęłaś sadzić na rabaty jednoroczne kwiaty.
Ja w tym roku po raz pierwszy posadziłam oprócz smagliczek i śmierdziuszek lobelię i petunie.
Jestem zachwycona efektem. To były najpiekniej kwitnące kwiaty.
Bardzo spodobały mi się Twoje złocienie i muszę ich poszukać w przyszłym roku.
Ja w tym roku po raz pierwszy posadziłam oprócz smagliczek i śmierdziuszek lobelię i petunie.
Jestem zachwycona efektem. To były najpiekniej kwitnące kwiaty.
Bardzo spodobały mi się Twoje złocienie i muszę ich poszukać w przyszłym roku.
Zenku
, z przyjemnością wracam do wspomnień. Mimo, że dzisiejszy dzień był piękny i ciepły + 17C to w ogrodzie nie wiele jest do oglądania.
Gosiu07 wydawało mi się, że twój ogródek jest dość duży, jest w nim tyle pięknych kwiatów a róże jak marzenie, cudowne. Wydaje mi się, że wszystko już masz.
Jadziu no właśnie, dlaczego jeszcze nie masz lobelii
, przecież one pięknie kwitną i jest ich kilka odmian.
Ewelinko miła jesteś, dziękuję
. Kiedy zakładałam wątek była zima i gdy wybierałam zdjęcia to wydawały mi się takie piękne bo było na nich uwiecznione lato, tak mimo woli powiedziało mi się "a mnie jest szkoda lata" no i tak zostało, tę piosenkę też lubię.
Gosiu w tym roku wiele kwiatów jednorocznych sadziłam ponieważ wiosenne przymrozki zrobiły swoje, wiele kwiatów bylinowych przemarzło, musiałam jakoś te puste miejsca zapełnić więc posadziłam złocienie, werbeny i aksamitki. Lobelie, które widać na zdjęciu to byliny.
Dzisiejsze jesienne fotki oraz ciemiernik z przygotowaną "konstrukcją" do ocieplenia na zimę.

Gosiu07 wydawało mi się, że twój ogródek jest dość duży, jest w nim tyle pięknych kwiatów a róże jak marzenie, cudowne. Wydaje mi się, że wszystko już masz.
Jadziu no właśnie, dlaczego jeszcze nie masz lobelii
Ewelinko miła jesteś, dziękuję
Gosiu w tym roku wiele kwiatów jednorocznych sadziłam ponieważ wiosenne przymrozki zrobiły swoje, wiele kwiatów bylinowych przemarzło, musiałam jakoś te puste miejsca zapełnić więc posadziłam złocienie, werbeny i aksamitki. Lobelie, które widać na zdjęciu to byliny.
Dzisiejsze jesienne fotki oraz ciemiernik z przygotowaną "konstrukcją" do ocieplenia na zimę.