Agave - agawa
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Agave - agawa
Rabata musiałą powstać z braku miejsca na trzymanie juk a do tego agav
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- 50p
- Od: 25 maja 2013, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rabata faktycznie super. Te jasne kamienie
uwielbiam takie klimaty. Widze, że Wy juz bardzo doświadczeni w opiece nad agawami
wiec o cos zapytam-ktoś mi mówił, że młode rośliny po wyniesieniu na zewnątrz nie powinny stać w otwartym słońcu. Ja mam same maluchy-takie do 20 cm średnicy i chciałam się dowiedzieć, czy już (w sensie jak już wiosna zagości na dobre) mogę je wynieść na słoneczko, czy dopóki nie podrosną uważać z tym?

Sylwia
- jacekopole71
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Jak większość roślin,które po okresie zimy zostają wynoszone na zewnątrz musza być stopniowo ,,oswajane" z promieniami słonecznymi.Nie powinny być od razu narażone na działanie bezpośrednich promieni słonecznych.Najzwyczajniej te części,które są bledsze będą narażone na poparzenia słoneczne.
-
- 50p
- Od: 25 maja 2013, o 17:50
A czy wiek rośliny ma w tej kwestii jakieś znaczenie? Wiem, że trzeba uważać na zupełne maluchy ale takie na oko 2-3 letnie można po stopniowym oswojeniu postawić na słonku?
Sylwia
- jacekopole71
Zdecydowanie starsze rośliny lepiej zniosą pelne słońce.Co do maluchów, nie przesadzał bym z nadmierną ostrożnością.Jeśli będą już przyzwyczaone do słońca, nic im nie grozi.Należy pamiętać, że maluchy są sadzine do małych doniczek, a to sprawia że szybciej wysycha im podłoże . Więc częściej podlewamy 

Chciałabym wystawić moje agawy na dwór gdyż zajmują mi dużo miejsca ze względu na rozmiar.Co myślicie na ten temat?
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Nie wystawiamy jeszcze agaw na pole dopiero po przymrozkach kiedy temp na polu w nocy jest 10*C i wyżę
Co do maluchów moje idąńą pole w lecie przeciaż w naturze jak się wysieją to odrazu są narażone na słońce
a my musimy je pierwsze zachartować i potem wystawiamy na słońce
przecież to rośłny z pustyni 
Co do maluchów moje idąńą pole w lecie przeciaż w naturze jak się wysieją to odrazu są narażone na słońce

Spis tematów
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Wynoszę swoje agawy do ogrodu najwcześniej na początku maja, razem z oleandrami. Oprócz mrozu dużym zagrożeniem dla nich jest grad, który potrafi uszkodzić liście. Dwa lata temu mnie to spotkało i agawa długo dochodziła do siebie.
Największa zimuje w garażu, tuż przy oknie. Temperatura w tym pomieszczeniu nie przekracza 12 stopni.

Konewka służy do podlewania oleandra. Agawa nie dostaje wody przez całą zimę.
Pozdrawiam
Adam
Największa zimuje w garażu, tuż przy oknie. Temperatura w tym pomieszczeniu nie przekracza 12 stopni.

Konewka służy do podlewania oleandra. Agawa nie dostaje wody przez całą zimę.
Pozdrawiam
Adam
- jacekopole71
Czy zdarzyły się Wam na agawach mszyce?Ciekawa rzecz u mnie bo te które mam w piwnicy są bez mszyc a te które stoją w pokoju na parapecie mają inwazję brązowych szkodników.
No właśnie że nie,obok agawy rośliny są zdrowe tylko ta jedna agawa ma.Boję się że przejdzie na te zdrowe.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 wrz 2013, o 17:17
Witam
Czy agawę z taką bryłą korzeniową ( jak na zdjęciach ) należy przesadzać. Dodam, że w tamtym roku była przesadzana i korzeni miała nie wiele poprzedni właściciel nie zadbał o nią właściwie i większość zgniła, ale udało się ją odratować. Moim zdaniem powinienem ją przesadzać sąsiadka mówi, że nie, a co radzą forumowicze.

Czy agawę z taką bryłą korzeniową ( jak na zdjęciach ) należy przesadzać. Dodam, że w tamtym roku była przesadzana i korzeni miała nie wiele poprzedni właściciel nie zadbał o nią właściwie i większość zgniła, ale udało się ją odratować. Moim zdaniem powinienem ją przesadzać sąsiadka mówi, że nie, a co radzą forumowicze.