Mój wiejski ogród.
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój wiejski ogród.
A wiesz Irminko, że ja też wolę pracować na działce bez rękawic. No... później jest problem jak doszorować ręce... ale co tam.
Pozdrawiam Hala
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Wyszłam z 13(!) strony przy Waszej pomocy
Małgosiu, dzięki za odpowiedź, będę szukała dalej . Ryśku, chętnie oddam przywrotnik w dobre ręce, przypomnij koniecznie wiosną 

Czy lilie tygrysie to smolinosy z lat dziecinnych?

Te iryski są właśnie tak błękitne, naprawdę jak niebo w pogodny, letni dzień...

Czy lilie tygrysie to smolinosy z lat dziecinnych?

Te iryski są właśnie tak błękitne, naprawdę jak niebo w pogodny, letni dzień...

-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy czereśnie w tym roku były u Ciebie "nadziewane"?
Dostałam 2 wiadra i jak się dobrze najadłam to odkryłam,że mają dodatek :x Jakoś nie mam na razie apetytu na nie 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Witam w klubie gołych rąk ;) Również uwielbiam bez rękawic, lepsze wyczucie, lepszy bezpośredni kontakt z naszymi roślinkami. Gorzej jak jest mokro, wówczas niestety bez rękawic nie obejdzie się.
Irminko, w ziołowym brakuje Ci tymianku, kopru i lawendy lekarskiej. Mam słabość do ziół, zawsze coś tam gdzieś rosło, ale w tym roku postanowiłam założyć malutki ogródek ziołowy. Oprócz bylin ziołowych, wysiewałam jeszcze cykorie, rukolę, rumianek, majeranek, a nawet polny szczaw przyjął się
A i jeszcze czarny bez.
Śliczne irysy, wdzięczne rośliny, właśnie bardzo dobrze komponują się z innymi bylinami.
Irminko, w ziołowym brakuje Ci tymianku, kopru i lawendy lekarskiej. Mam słabość do ziół, zawsze coś tam gdzieś rosło, ale w tym roku postanowiłam założyć malutki ogródek ziołowy. Oprócz bylin ziołowych, wysiewałam jeszcze cykorie, rukolę, rumianek, majeranek, a nawet polny szczaw przyjął się
Śliczne irysy, wdzięczne rośliny, właśnie bardzo dobrze komponują się z innymi bylinami.
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
A dlaczegóż to tak koniecznie chciałaś opuścić 13 stronę? Taka przesądna jesteś? Czy jakieś przejścia miałaś związane z tą liczbą?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja niestety, nie mogę dołączyć do klubu gołych rąk, chociaż bardzo bym chciała. Niestety, biegam codziennie rano do pracy i jestem... bibliotekarką. Muszę dbać o czytelników, żeby nie mdleli na widok moich czarnych pazurów!
Wyrobiłam już sobie na tej wsi taka samodyscyplinę, że pudło z rękawiczkami lateksowymi mam zawsze na lodówce i jak tylko wychodzę do ogrodu, to przywdziewam.
Wyrobiłam już sobie na tej wsi taka samodyscyplinę, że pudło z rękawiczkami lateksowymi mam zawsze na lodówce i jak tylko wychodzę do ogrodu, to przywdziewam.
- roots23
- 500p

- Od: 23 sie 2010, o 16:01
Witam, nie chodzi czasami o śliwki mirabelki?irminka pisze: Wspominałaś o swoich drzewach śliwkowych, samosiejkach. Czy to są może poniemieckie żółte śliwki, sierpniowe i bardzo słodkie, których dziś już się nie spotyka? Pytam, bo takie właśnie mi urosły.
.
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 
- irminka

Mirko, moja czereśnia jest bezpieczna , można opychać się bez końca
Alu, dzięki za podpowiedzi - tymianek, lawenda i koper muszą się znaleźć w moim ziołowym ogródku. A czy Ty wysiewałaś kolendrę, bo słyszałam, że daje ciekawy świeży smak w sałatkach. Ten klub gołych rąk spodobał mi się, w zgodzie z naturą
Jagusiu, trzynastki i czarne koty omijam, by nie budzić licha
Małgosiu, chociaż w wakacje wstąp do klubu, zrzuć rękawice i zobacz, jakie to przyjemne
Renatko, rzeczywiście, to mogłyby być mirabelki, jednak poszukiwane przeze mnie śliwki są zdecydowanie słodsze
Alu, dzięki za podpowiedzi - tymianek, lawenda i koper muszą się znaleźć w moim ziołowym ogródku. A czy Ty wysiewałaś kolendrę, bo słyszałam, że daje ciekawy świeży smak w sałatkach. Ten klub gołych rąk spodobał mi się, w zgodzie z naturą
Jagusiu, trzynastki i czarne koty omijam, by nie budzić licha
Małgosiu, chociaż w wakacje wstąp do klubu, zrzuć rękawice i zobacz, jakie to przyjemne
Renatko, rzeczywiście, to mogłyby być mirabelki, jednak poszukiwane przeze mnie śliwki są zdecydowanie słodsze
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No, wakacje, to całkiem co innego 
- irminka

Na tym zdjęciu jest blaszana konewka (trzeba wytężyć wzrok), zastana, chyba już historyczna. Dzisiaj nabrała wartości i wygląda w ogrodzie naprawdę stylowo. Mam takie dwie. Była jeszcze haczka nad haczkami, ostra, "sama pracowała", ale dostała się w łapki synka. Wracając do zdjęcia jest tu mocno różowa ślazówka, którą wysiewam zawsze na jesień, pod ścianę domu od strony południowej i wiosną mam zdrowe, ładne siewki już gotowe do przesadzenia. Aaa... ślazówki białe i różowe doskonale wyglądają na rabatach z onętkami i cyniami.

Ciemiernik z zeszłego roku, rozrasta się dosyć wolno, ale już nabrałam upodobania

Ciemiernik z zeszłego roku, rozrasta się dosyć wolno, ale już nabrałam upodobania

- alana

Tak tak, wysiewałam kolendrę, właśnie w tym roku debiutowała u mnie. Ma niesamowity aromat, bardzo intensywny, czasem może wręcz przeszkadzać, a jeśli chodzi o smak świeżych listków, równie mocny jak zapach, dla nie lubiących aromatyzowane potrawy może zepsuć smak ;) W sałatkach niestety nie próbowałam, bo muszę liczyć się z gustem całej rodzinkiirminka pisze:A czy Ty wysiewałaś kolendrę, bo słyszałam, że daje ciekawy świeży smak w sałatkach.
Kosmosy/onętki, ślazówki, no i oczywiście cynie, astry, to podstawa w wiejskim ogródku.
A, świetna konewka, uwielbiam wszelkie starocia ogrodowej architektury i ozdób. W brytyjskich programach ogrodniczych często pokazują pchle targi, ale im tego zazdroszczę, zawsze takie cudeńka za śmieszne pieniądze znajdują.
Pozdrawiam, Alicja
- irminka

Alu, o kolendrze mówi się, że albo się ją kocha w potrawach albo wręcz nienawidzi, i że jest to sprawa przyzwyczajenia. Kiedyś nie wszyscy lubili oliwki, dzisiaj smakują prawie wszystkim. Szukałam nasion kolendry wiosną, bez skutku, ale może najszybciej znajdę przez internet. Uwielbiam cykorię, ale uprawa jej wydaje mi się trochę trudna, jak Ci się udała? I czy próbowałaś sadzić szparagi? Dziś mało kto ma szparagi w przydomowym ogródku, a wiem, że przed wojną ta uprawa była czymś zwyczajnym , a więc chyba i nietrudnym?
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Irminko, ja kupiłam nasiona kolendry w markecie na stoisku z przyprawami.
Pozdrawiam Hala
- irminka

- alana

O właśnie, ja też tak dokonałam zakupu kolendry.hala67 pisze:Irminko, ja kupiłam nasiona kolendry w markecie na stoisku z przyprawami.
I cos w tym jest ;) świeże listki dodawałam do mięsa drobiowego, fajnie komponowały się.irminka pisze:Alu, o kolendrze mówi się, że albo się ją kocha w potrawach albo wręcz nienawidzi
Nie wysiewam cykorii takiej tradycyjnej, tylko kupowałam w poprzednim sezonie mieszankę PNOS-u z serii Warzywne szaleństwa - wewnątrz znajdują się trzy małe paczuszki z różnymi odmianami, w tym przypadku cykorii (PALLA ROSSA, A GRUMOLO VERDE SCURO, CATALOGNA PUNTARELLE DI GAETA), każda ma inny pokrój, kolor. Wysiewasz w kwietniu wprost do grunt i do mocnych mrozów zbierasz plon
Szparagów nie uprawiam, aczkolwiek mam na działce w postaci tzw. potocznie szparagusa do przyozdabiania ściętych kwiatów:D Kilka razy robiłam podchody wiosną aby wykopać młodziutkie pędy, ale jakoś nie udało mi się to do tej pory.
Pozdrawiam, Alicja