Olu,
Na zachód od Wisły
- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na zachód od Wisły
- megi1402

- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajne jesienne zdjęcia porobiłaś Olu.
Jezioro zasnute mgłą wygląda bajecznie.
Jezioro zasnute mgłą wygląda bajecznie.
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agato. Krysiu, Gosiu dziękuję Wam.
Dzisiaj przypomniało mi się że już czas wiązać niektóre rośliny, zauważyłam że dobrze to robi starszym nieco zbyt luźnym kolumnowym jałowcom (trzymają nawet formę po rozwiązaniu wiosną) i juce kalifornijskiej (ją poza tym owijam agro-włókniną ale jeszcze nie teraz). Natomiast chyba bez znaczenia jest to dla trytomy, gdyż po zimie i tak jej liście były zbutwiałe.
Dzisiaj przypomniało mi się że już czas wiązać niektóre rośliny, zauważyłam że dobrze to robi starszym nieco zbyt luźnym kolumnowym jałowcom (trzymają nawet formę po rozwiązaniu wiosną) i juce kalifornijskiej (ją poza tym owijam agro-włókniną ale jeszcze nie teraz). Natomiast chyba bez znaczenia jest to dla trytomy, gdyż po zimie i tak jej liście były zbutwiałe.
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Olu, ja mam trochę inne doświadczenie z trytomą. Ja trytomę związuję i nakrywam gałązkami świerkowymi tak aby do wnętrza nie dostawała się woda, tylko spływała na podłoże. Na wiosnę mam wnętrze rośliny zdrowe. Natomiast wcześniej tego nie robiłam i rośliny na wiosnę były kiepskie i do tego bardzo słabo kwitły. Pewnie uszkodzone miały pąki kwiatowe. A może to też zależy od rodzaju podłoża.
- Bufo-bufo

Zosiu, dziękuję Ci bardzo za podpowiedź. Poszukam w takim razie świerkowych gałązek. Te moje rosną na piaszczysto-gliniastej ziemi (suchej) wzbogaconej kompostem. Myślę, że w przyszłym roku zakwitną - będą miały 4 lata, są to już ładne kępy.
O mrożonki
ciekawa jestem Twojego karczocha, u mnie niestety nie przetrwał zimy, trzymam kciuki bo to piękna roślina i taka smaczna.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Czy zabezpieczyłaś swoją Hameln. Mam ją pierwszy rok i strasznie bym chciała, żeby przezimowała. Troszkę ją u podstawy przysypałam, narzuciłam liści, ale nie wiem, czy wystarczy. Uwielbiam tę roślinę.
- Bufo-bufo

Iwona dzięki
. Obcięłam już liście karczochów u nasady (czytałam, że liście mogą służyć do zwalczania cholesterolu), przysypałam je kopcem ziemi (z worka), a na to nałożyłam grubą warstwę liści. Czy wyrośnie - zobaczy się w przyszłym roku - albo i nie. W sieci znalazłam informację, że przetrwa o ile warstwa korzeniowa będzie zabezpieczona. A czy Ty zabezpieczałaś swojego karczocha przed zimą?
Wando podobnie jak u Ciebie, ta trawa jeszcze nie zimowała w moim ogródku, podzielam Twój zachwyt nad nią. Wahałam się czy ją zabezpieczać czy nie, jednak z uwagi na to że to będzie jej pierwsza zima, a do tego sadzona była stosunkowo niedawno, zabezpieczę ją, tj. ziemię wokół niej przysypię korą, a nad nią ustawię rozpięty na bambusach namiot z agro-włókniny. Powodzenia!
Wando podobnie jak u Ciebie, ta trawa jeszcze nie zimowała w moim ogródku, podzielam Twój zachwyt nad nią. Wahałam się czy ją zabezpieczać czy nie, jednak z uwagi na to że to będzie jej pierwsza zima, a do tego sadzona była stosunkowo niedawno, zabezpieczę ją, tj. ziemię wokół niej przysypię korą, a nad nią ustawię rozpięty na bambusach namiot z agro-włókniny. Powodzenia!
Okręciłam chochołem ze słomy, może miał za mokro, bo co prawda mam podwyższone rabaty w warzywniku, ale wiosną woda stała w międzyrzędziach, spróbuję może jeszcze raz ale wyżej tam gdzie mam piaski.
- imer
- 1000p

- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Witaj Olu "po sąsiedzku" zajrzałem z rewizytą i znajduję kolejny piękny ogród do podziwiania i nauki. na pewno będę częstym gościem! Podoba mi się.
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Remi, spotkaliśmy się u koleżanki z forum. Olu przepiękne zdjęcia jeziora. U nas takie mgły już od połowy zeszłego tygodnia, słońca brak. W związku z tym samopoczucie takie sobie, motywacji aby wyjść do ogrodu co raz mniej.
Ale jak się pokaże
to zaraz raźniej. Odżywam po nowym roku jak słońce wspina się co raz wyżej.
Ale jak się pokaże
- Bufo-bufo

Remi, miło mi, zapraszam.
Zosiu już druga połowa listopada, a pod drodze kilka miłych chwil zapewnionych (andrzejki, mikołajki, święta i wejście w nowy rok), zleci jak z bicza trzasnął. Mnie też ostatnio siada nastrój, ale się nie poddaję, z rańca wychodzę z psem (spacer bardzo poprawia nastrój), no i ukojenie znajduję w modlitwie. Polecam.
Zosiu już druga połowa listopada, a pod drodze kilka miłych chwil zapewnionych (andrzejki, mikołajki, święta i wejście w nowy rok), zleci jak z bicza trzasnął. Mnie też ostatnio siada nastrój, ale się nie poddaję, z rańca wychodzę z psem (spacer bardzo poprawia nastrój), no i ukojenie znajduję w modlitwie. Polecam.
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Olu, nie pamiętam czy masz daleko do Sopotu?
Mamy dzisiaj kaszubskie spotkanie. Piszemy w 'kaszubskich pogaduchach'