Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany... :-)

Post »

Moniko, lilie to rzeczywiście wspaniale kwiaty i ciesze się bardzo, że zdecydowałam się je wprowadzić do ogrodu. mam z nimi trochę kłopotu, bo nie bardzo chcą rosnąc w mojej glinie mimo przygotowywania im stanowisk, ale poradziłam sobie sadząc je w dużych donicach. Ma to jeszcze jedną dobrą stronę, bo wygląd ogrodu ciągle się zmienia a poza tym nie mam problemów z pomarańczowymi pomyłkami przy różowych różach :;230
A skoro jesteśmy przy różach to moje ostatnie zakupy :)
Postanowiłam uzupełnić drugą część rabaty na murku. Symphatia cos się bardzo ociąga, dwie Lavaglut ledwo dyszą a rabatowa okazała się miniaturką więc... wyprawa do ogrodniczego. Była nowa dostawa :roll: Kolorowy zawrót głowy.
Ale jestem z siebie bardzo dumna, bo udało mi się utrzymać w zamierzonej kolorystyce i nie skusić się (prawie) na nic innego.
Tak więc przybyły:
Amber Cover
Obrazek
Flora Danica
Obrazek
Cadillac Castle
Obrazek
Roter Corsar
Obrazek
i Graceful Palace jeszcze w pąkach

I skuszony(różowy) Piruette
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie znowu takie cudne róże i do tego z rodowodem. :shock: U nas jak już coś dowiozą to tylko w nazwie różnią się kolorami. Żeby kupić coś rasowego musiałabym się wybierać aż do Goczałkowic. :cry:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam Graceful Palace, to jest niska zwarta róża, na brzeg rabaty.
Przyznam, że lubię ją nawet bardziej niż Ledreborg. :wink:
Ciepła kolorystyka tym razem.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, ciepłe kolory, bo to przedłużenie tej rabaty. Choć ta kolorystyka nie bardzo do mnie przemawia, ale z zielenią iglaków i paproci wygląda ok.
Obrazek
Nie wszystko widac, ale już tutaj rosną: Marselisborg Castle, Monica, Polka, L.D. Braithwaite, Star Profiuson.
Graceful Palace poszukiwałam już dawno, w zeszłym roku zauroczyła mnie u Halinki-hal.
Bardzo podoba mi się za to Roter Korsar. Wspaniała czerwień, żółte srodki i półpełne kwiaty ;:108
Tutaj lepsze zdjęcie, choć kolor trudny do uchwycenia
Obrazek

Majeczko, nie wiem co sie stało kobietom w jednym z naszych centrów ogrodniczych, ale zaczęły sprowadzać róże z licencjami i to w dość dobrych cenach. Rabtowe i wielkokwiatowe po 17.90, pnące i parkowe po 25, angielki po 30. Brać i nie zastanawiać się :wink: Tym bardziej, ze sadzonki ładne.

Okolice małego oczka. Teraz pierwsze skrzypce gra Anabelka :wink:
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Dorotko te okolice małego oczka wprost cudne a te kawałki ścian bez zieleni to wyglądają jak wodospady. W pierwszej chwili tak pomyślałam. :shock:
Ciekawa jestem kiedy nasze wpadną na taki pomysł, a może ich do tego zmusić. ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Amber Cover cudna.
U mnie już tyle lilii, że jesienią muszę przesadzać, bo sie rozpanoszyły na rabacie.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Zazdroszczę sklepów z różami :roll: u nas mieli [niewiele] wyprzedali i...koniec.Myślę,że sam fakt iż wszystkie szybko poszły powinien im dać do myślenia,że ludzie już nie tylko iglaki kupują.I to poszły róże po 30;32 zł czyli nie tanie.Sklep na rynku gdzie co dzień przewijają się dziesiątki osób już nie sprowadzi. ;:224
Pięknie skomponowane rabaty ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dorotko, róże z licencją w takiej cenie to tylko brać i nie zastanawiać się :uszy U nas ceny dwa razy wyższe, a i to róże znikają jak świeże bułeczki :?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Dorotko, róże przepiękne!! Najbardziej podoba mi się Amber Cover :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Dorotko, różano-iglakowa rabata prezentuje sie znakomicie. Jak dosadzisz jeszcze te nowości, to już chyba będę zazdrościć :;230 możliwości zakupu takich róż zresztą też zazdroszczę. Moje OBI poprzeceniało różane kikutki na ponad 50 zł ;:223
Mnie akurat żółtki zachwycają :) znasz może imię żóltych trąbkowych lilii? Pewnie pachną?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, niestety nie znam nazwy lili. Kupiłam dwa lata temu trzy ogromne cebule w OBI pod nazwą mix :;230 Jedna okazała się zgniłą, druga gdzieś zniknęła (martagon) a ta w zeszłym roku nie kwitła, bo uszkodziłam jej czubek za to teraz pokazała się w pełnej krasie. Pachnie stosunkowo słabo, ale przyjemnie.
Róże w takich słonecznych kolorach jakoś mniej do mnie przemawiają, chociaż taka Marselisborg zachwyca kształtem kwiatów. Ale wśród tej zieleni wyglądają bardzo dobrze, ożywiają tą rabatę bardzo. Ciężko zrobić zdjęcie, bo tam po południu patelnia, ale spróbuję jak posadzę te nowości.
Moniko, Amber Cover urocza. Okrywówka, przeznaczona na sam przód rabaty, przy murku, mam nadzieję, że będzie obficie kwitnąć. W tej chwili ma pięc pędów o długość ok,. 50 cm z cała masą pąków.
Monia, u nas niektórym wydaje się że te ceny to jakieś z kosmosy. Najchętniej kupiliby róże po 5 złotych, zdrowe z licencją i pewnie najnowsze odmiany :;230 Ale dziewczyny się rzeczywiście w tym roku starają. Wiosna piękne powojniki, teraz róże i żurawki. Super.
Aszko, nie rozumiem tych handlujących. jak widzą, że towar idzie to powinni sprowadzać. Najwyżej jak wszystko nie pójdzie, zawsze można jesienią przecenić.
Dziękuję ;:196
Gosia, rzeczywiście śliczna, moje lilie młodziki, nie wiem czy doczekam się momentu kiedy będę przesadzać nadmierne zagęszczenia :;230
Majeczko, dziękuję, bardzo buszowato się tam zrobiło, oczka właściwie nie widać, ale lubię to miejsce :)

To też lilie :wink:
Obrazek
Zakwitł Degenhardt, ślicznie
Obrazek

Znów dzis gorąco jak w piekle i zapowiadają gwałtowne burze. mam nadzieję, że nie będzie tak źle jak w piątek :(
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Dorota, tam na tej focie z Anabellkami masz lilie w donicy. Rosnie Ci to-to dobrze? co robisz z nimi na zime - zabierasz, okrywasz czy cos jeszcze? Wlasnie mialam liliowce w donice ciachnac ale jednak poszly do ziemi, tylko jakby sie dalo, to bardzo chetnie bym tak zrobila.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, lilie w donicach sprawują sie bardzo dobrze. U mnie glina, więc ciężko im w ziemi i mokro, a w donicach jakoś przytulniej :wink: Na zimę zabieram do szklarni, dołuję do połowy a resztę przyrzucam kocem. Chyba im to wystarcza, bo przeżyły wszystkie doniczkowe.
Co do liliowców to nie będę się wypowiadać, bo moje wszystkie w gruncie. Wydaje mi się, że gdyby zabezpieczyć korzenie przed zalaniem to powinno być ok.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Chętnie zwiedzam i podziwiam ogrody z różami. Sama nie mam róż ,bo nie mam ręki do nich. Dlatego widoczki z ich udziałem podziwiam u Ciebie.

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Dzięki ;:196 u mnie akurat ziemia dobra, wszyscy na okolo maja lilie i liliowce, ja mam po prostu problem z brakiem miejsca a ze jedna donica na tarasie mi sie zwolnila, to sobie o liliowcach pomyslalam :lol: bo nawet jak nie kwitnal, to liscie maja atrakcyjne. Moze sprobuje :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”