Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"

Post »

Oto zdjęcia moich pomidorków, i ogóreczków, ostatnie zdjęcie to cukinia, wczoraj jej jeszcze nie było :heja a widzicie to co ja!!!??? Czy to kwiatuszki mi się klują na pomidorkach??? Zaskoczyły mnie baaardzo miło !!! Co sądzicie o moich krzaczorkach? Na tym etapie, kiedy powinny dać pierwsze owoce? I czemu kwiatki są na początku na czubku krzaczka? To normalne? Oświećcie mnie proszę...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mousefishyork
200p
200p

Post »

Rybka pisze:
mousefishyork pisze: A ten kurzaniec -jest tego jakiś angielski odpowiednik???
angielskie kury :;230
:;230 :;230 :;230 - tak, jedną złapię, wpuszczę ją do konewki, niech zrobi co ma zrobić, coby się nie zmarnowało, i heja ! :) ..później rosół będzie... angielski...
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

znalazłam cos takiego to jest do kupienia wiec nie trzeba własnych kurek :wink: Może jest mozliwość wysyłkowej sprzedaży lub jakis odpowiednik w angli...
http://www.mpaw.pl/agrozele/

Pozdrawiam
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
mousefishyork
200p
200p

Post »

Gosia - dzięki :) Już znalazłam u siebie. Zwykły kurzaniec granulowany. A jak przyrządzić tą "podlewajkę" z pokrzyw? No i czy to normalne, że kwiaty pomidorów pojawiają mi się od czubków? A nie np nad pierwszym czy drugim liściem od ziemi? Nie znam się, więc nie wiem, nie mogę nigdzie znaleźć takowej informacji, inaczej bym nie pytała... Czy to jakaś wada moich krzaczków, czy to zawsze zaczyna się od czubków krzaczków?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Najlepiej, byś swoją przygodę z pomidorami rozpoczęła od uprawy pomidorów karłowych. Tam pęd kończy się kwiatostanem i koniec. Z wysokimi możesz mieć problemy z ich prowadzeniem.

Pozdrawiam
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dzięki forumowicz, po to właśnie zgłosiłam się do Was - na to forum, żeby uzyskać pomoc w ich poprawnym hodowaniu. Nigdy się nie dowiem póki nie spróbuję. Jeszcze nie było tak, że jak się czegoś podjęłam - to się nie udało. Wiem że może w końcu przyjść ten pierwszy raz. 99% krzaczków jest zupełnie zdrowych, jak jakieś podejrzane listki wyskoczą to je uszczypuję od razu. Odkąd posłuchałam Waszych rad (mowa o wszystkich udzielających mi rad na tym forum) Moje krzaczki szybko poszły do góry, i już po tygodni doczekałam się zawiązków kwiatowych, więc nie jest źle. JA pytam tylko, czy to normalne, że rosną mi kwiaty od czubków począwszy... Jeżeli nie jest to normalny objaw - pytam co zrobiłam źle? bądź czego nie zrobiłam?
mousefishyork
200p
200p

Post »

...czy to znaczy że nikt mi już nie odpowie???
A mam teraz jedno z "głupich pytań: Moje krzaczki ogórkowe wypuściły słodziuteńkie sprężynki :) Czy to dobry znak?
Czekam na odpowiedź na poprzednie pytania, to ważne dla mnie, żebym mogła zacząć działać.

... no nie! Żartuję z tą sprężynką :;230 ale bardzo zależy mi na podpowiedzi na poprzednie pytania. Ale tak łopatologicznie proszę... :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Wszystko w porządku z pomidorami jeżeli chodzi o te kwiaty, tak ma być , inaczej nie będzie, to norma.
mousefishyork
200p
200p

Post »

Aha - czyli jak pod spodem mają trzy rzędy liści, i nad żadnym nie zawiązują się kwiaty/grona, znaczy że to norma? Kolejne kwiaty wypuści gdy pojawią się kolejne rzędy liści nad obecnymi kwiatami? Dobrze myślę?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak Myszko. Suzana dobrze Ci mówi. Zawiązki kwiatów pojawiają się na stożku wzrostu i pozostają póżniej gdzieś na łodydze a pęd rośnie sobie dalej do góry. Mowa oczywiście o pomidorach wysokich o nieograniczonym wzroście. Póżniej , w odpowiednim momencie , ten stożek wzrostu usuniesz, nie bacząc że na nim są następne pączki kwiatowe, po to, by roślina zdążyła wykarmić owoce, które na niej są przed nastaniem przymrozków. To tak z grubsza. Powyższe nie tyczy się pomidorów karłowych i samo kończących.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeszcze jedno. Dobrze, byś miała rozeznanie, jakie pomidory hodujesz. Mniejsza o odmianę. Chodzi o to, które są wysokie, które karłowe a które samo kończące. Ta wiedza potrzebna jest Ci po to ,by nie zrobić pomidorom krzywdy tj nie poobrywać niepotrzebnie nowych pędów.

:wit :wit
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie..
może mnie ktoś oświeci..
Mam w szklarni wsadzony ogórek sałatkowy -wężowy..
Skubaniec ma super dużo kwiatków..
Ale wszystkie opadają i nie zawiązuje owoców..
pstrykam go ale to nic nie daje.. :(

zdjęcie sprzed tygodnia gdzieś..
kwiatów przybyło -owoców brak..
Obrazek
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Aniu
To są kwiaty męskie. Kwiat żeński ma u podstawy miniaturkę ogórka. Odmiany ustalone tak miewają , że najpierw jest na roślinie przewaga kwiatów męskich.
pstrykam go ale to nic nie daje.. :(
Pstrykanie tu nic nie da, nawet damskim paluszkiem

mousefishyork
200p
200p

Post »

forumowicz pisze:Tak Myszko. Suzana dobrze Ci mówi. Zawiązki kwiatów pojawiają się na stożku wzrostu i pozostają póżniej gdzieś na łodydze a pęd rośnie sobie dalej do góry. Mowa oczywiście o pomidorach wysokich o nieograniczonym wzroście. Póżniej , w odpowiednim momencie , ten stożek wzrostu usuniesz, nie bacząc że na nim są następne pączki kwiatowe, po to, by roślina zdążyła wykarmić owoce, które na niej są przed nastaniem przymrozków. To tak z grubsza. Powyższe nie tyczy się pomidorów karłowych i samo kończących.

Pozdrawiam

No i super - o to mi chodziło - DZIĘKUJĘ.
Tak, wiem - są to pomidory wysokie. Na 100%. Więc do ilu gron pozwolić im wyrosnąć, żeby później obciąć stożek? Czy obrywać jakieś liście?
Dziękuję z góry.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Liście, owszem, się usuwa. W pierwszej kolejności dolne liście leżące na glebie- bo mogą chwycić z gleby chorobę. W następnej kolejności usuwać trzeba każdy liść z objawami chorobowymi niezależnie gdzie się znajduje. Póżniej usuniesz stopniowo wszystkie liście do wysokości I grona. Stopniowo- nie hurtem.

Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”