Pamiętam z dzieciństwa, jak sąsiad moich rodziców miał paprykę w gruncie i owocowała, więc mam nadzieję, że mi też się uda
Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
-
magdalenka
- 100p

- Od: 5 lis 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
Nie, nie sadziłam w gruncie papryki, ale podobno może się udać jak będzie rosła w osłoniętym miejscu.
Pamiętam z dzieciństwa, jak sąsiad moich rodziców miał paprykę w gruncie i owocowała, więc mam nadzieję, że mi też się uda
Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka
-
PKasia
- 200p

- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co tam to ja też wysieję!!!
Bo do gruntu też póżniej niż w folie a tam już mam nadmiar pomidorów
liczę na podzielenie się opiniami na temat hodowli papryki w gruncie, no i kiedy siać prawidłowo do foli i do gruntu?!
A masz jakieś polecane odmiany?
Bo do gruntu też póżniej niż w folie a tam już mam nadmiar pomidorów
liczę na podzielenie się opiniami na temat hodowli papryki w gruncie, no i kiedy siać prawidłowo do foli i do gruntu?!
A masz jakieś polecane odmiany?
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj,to ja tez wysiewam szybciutko paprykę
.Mam tylko te ostre odmiany z akcji. A tą wielgachną dynię tez już chyba trzeba wysiać? A jeszcze ktoś ma mi dosłać lada dzień cykorię . Kiedy ją wysiać? Chyba tez już by należało rozsadę wysiewać?
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
PKasia
- 200p

Mena515 myślę że na dynię to jeszcze za wcześnie to tak jak ogórki lub arbuz początek kwietnia. Cykoria to chyba jak sałata lub kapusta tak od połowy lutego, więc już czas.
Przemku w co wysiałeś na drugim zdjęciu (tym po prawej)?
Przemku w co wysiałeś na drugim zdjęciu (tym po prawej)?
-
przemek1136

Podłożem jest substrat torfowy do wysiewów i pikowania Aura z Pasłęka. A to białe na wierzchu to perlit. Przykrywałem nim nasionka.
-
PKasia
- 200p

Przemku przepraszam że pytam ale co to perlit? Lepsze od ziemi na wierzch? Kupiłeś to w ogrodniczym?
-
przemek1136

Agroperlit/ perlit to skała pochodzenia wulkanicznego, bardzo lekka i porowata. Ma dużą zdolność zatrzymywania wody, dodana do podłoża doskonale je napowietrza. Służy do ukorzeniania roślin, zatrzymywania wilgoci, rozpulchniania podłoża. Kupowana w sklepach jest dość droga. Aktualnie za woreczek 1l płaciłem po 2,50zł. Ale w dużych workach wychodzi znacznie taniej. Jest stosowana powszechnie przez producentów rozsady warzyw do przykrywania zasiewów celem utrzymania wysokiej wilgotności podczas kiełkowania. Często też jest mieszana z podłożem albo wręcz je zastępuje.
Ja miałam perlit na kalafiorze i kapuście. Dostałam w zestawie perlit wymieszny z torfem z miniszklarnią do wysiewów. Miałam to tylko do czasu przepikowania tych siewek. Świetnie zatrzymuje wilgoć. Po przepikowaniu już tylko jako dodatek do ziemi/torfu w mniejszej ilości.
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Asia
Ja wysiałam dziś drugą turę porów.
Martwię się czy nie za póżno
ale stwierdziłam, że to co wysiałam wcześniej będzie jednak za mało.
Może jednak coś z tego będzie?
Kinia
Martwię się czy nie za póżno
Może jednak coś z tego będzie?
Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.
Kinia.
-
PKasia
- 200p

To znaczy że ten perlit w sumie lepszy jest niż posypanie zwykłą ziemią. Nie widziałam tego jeszcze solo. Miałam to chyba w mieszance ziemi właśnie w tych miniszklarenkach ale uznałam to na pierwszy rzut oka jako styropian. Jutro to obadam dokładnie. Bo czasem warto zainwestować a w efekcie końcowym więcej z tego mieć....nie!
A z porem to siej co tam, teraz i słoneczka więcej to i szybciej urośnie!!!
To idę podkiełkować moje papryczki!!!
A z porem to siej co tam, teraz i słoneczka więcej to i szybciej urośnie!!!
To idę podkiełkować moje papryczki!!!
Ja tydzień temu wysiewałem szczypiorek (z przeznaczeniem do doniczki, ale może jakąś część przesadzę do ogródka). Jest już dosyć duży, ale nie wygląda zbyt ładnie - musiałem zdjąć wierzchnią warstwę ziemi, bo nasiona były lekko przykryte, a te kiełkujące zaczęły podnosić tą warstwę w górę
Wyglądało to dziwnie, jakby coś chciało się wydostać spod ziemi
. Dzisiaj podlałem go małą ilością biohumusu. Zdjęcia wstawię gdy trochę "wyładnieje".
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
PKasia
- 200p

Zasilasz już takie małe siewki biohomusem? Gdzieś obiło mi się o uszy że jest super tak do podlania ziemi przed uprawą niby lepszy niż obornik no i na pewno z mniejszym nakładem pracy 
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt: