Heńku
ad.1 jak już pisałem wcześniej wolno'ść Tomku w swoim "domku" -mieszkanie jest moje a że jest tego 73 mkw to i miesca dla kwiatów sporo.
ad.2 nie wyciągają się bo nie maja kiedy,przyniosłem je z piwnicy jak już były dość duże pączki i po przekwitnięciu lądują tam z powrotem na odpoczynek.Po za tym w mieszkaniu jest około 18st. -taki urok parteru.
Na ten temat pisałem w poprzednich postach.
Na jeden człon też można "prowadzić" wtedy nie zajmuje dużo miejsca no ale kwiatów dużo też nie będzie.
tym razem sprawa dotyczy zakupów.Po zimowej inwentaryzacji "moich skarbów" Epis spotkała mnie niemiła niespodzianka.Okazało sie że 5 odmian(+ właściwa)zakupionych z różnych żródeł to tylko synonimy a właściwa nazwa w/g
Wikipedii to Epiphyllum crenatum.Przy czym okazało się iż synonimów jest więcej:
Phyllocactus cooperi Epiphyllum cooperi
Marniera macroptera
Cereus crenatus Phyllocactus crenatus -zak. jako E.crenatus
Phyllocactus caulorrhizus
Epiphyllum crenatum
Epiphyllum caulorrhizum Phyllocactus triumphans -zak.jako E.triumphans
Cactus ensiformis Biden
Phyllocactus hildmannii
Phyllocactus tettaui Roth
Phyllocactus belgica
Rowleyara hildmannii Epiphyllum chichicastenango
Epiphyllum kinchinjunga
Phyllocactus hildmannii Phyllocactus wrayi -zak.jako E.wrai
Wniosek nasuwa się sam-warto poświęcic chwilę na zgłębienie wiedzy o roślinie którą chcemy zakupić.Dotyczy to w szczególności kaktusów!!!
Arek - trzeba było napisać!
Ale... Jesteś teraz krezus - założę się o duże pieniądze, że nikt w Polsce nie ma tylu Epiphyllum crenatum.
No, czymś się trzeba pocieszyć...
Arek chcesz mnie mieć na sumieniu???
Zawału dostanę...
Masakra normalnie!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moje ulubione roślinki w dodatku w takiej ilości i takiej wielkości.
Brawo!
Przecudne są!
Tak na marginesie to widzę moje kolejne ,,chciejstwo" A. myriostigma tricostata nuda.